Donutit začátečníky, aby NEJPRVE četli, POTOM se ptali a až nakonec experimentovali (snažili se nainstalovat cokoliv bez žádných teoretických a praktických zkušeností), ale HLAVNĚ aby nebyli líní, namyšlení, uražení a nepletli si Windows s Linuxem. Tím lze docela eliminovat opravdu blbé otázky a řešit něco, co je zde tisíckrát popsáno. Stačí ti to takhle nebo tě baví řešit blbosti?
TO by bylo super, teoreticky aspoň ti co mají o ten linux zájem, a myslí to s přechodem vážně si to přečtou, ale myslím si, že ti dneska čtou tu wiki, a forum taky. A jejich otázky, případně návrhy a odpovědi se vyvíjejí a dá se s nimi následně pracovat.
Rozhodně takoví se neurazí, snaží se, a chápou rozdíl mezi komerčním Windows a opensource linuxem.
Avšak jsem skeptik v tom, že jich bude více než mizivý počet.
No tak diky, ted uz vim o co ti jde, ale stale nevim co presne navrhujes, aby to fakt cetli. Jinak mas pravdu, je to cele dost blbost, protoze jak uz tady psali jini, lidi cist wiki asi nedonutis nikdy. Souhlasim, ze ani kniha neni samospasitelna.
Nedonutíš číst, ani to co jim se píše na monitoru. Klidně pustí instalaci linuxu, i když jim svítí jasně, že nejsou na internetu. Budou psát dotazy "jak to že to nemám v češtině když jsem na začátku češtinu zvolil" a budou psát, že ten linux je na ***** protože to je úplně *****.
Vždyť se čtení učí jen do 3-4 třídy, od té chvíle už ani na ZŠ nemají povinnou četbu. Navíc lidi si zvykly na konzum: "Dejte mi něco na co budu klikat, hlavně ať u toho nemusím myslet"
Je to marné, marné, marné .... vidím to na vlastních dětech. A to musí používat linux....Prostě jsem tak rozhodl.
To co navrhuje Savalas je jen formalita na kterou pak muzeme (muzete) poukazovat, ale frekvenci "blbich" dotazu to nesnizi. Nezbyva nez se smirit s tim, ze cim vic lidi bude pouzivat Ubuntu tim vic bude "blbich" dotazu, stejne jako je tomu na forech Windows.
Tak frekvenci blbých dotazů to nesníží nikdy. A měli bychom být asi hodně tolerantní. Na rovinu, setkávám se s tím dnes a denně, a většinou u BFU co mají Windows. Dotazy typu:
BFU: "Jak to, že mi ten program co používám 15 let, nejede v tom novém laptopu. Vždyť to stálo 10 tisíc"
IT: " Protože to je DOS program, a vy jste si koupil laptop s Windows 8 Home edition"
BFU: " Mě to nezajímá, já jsem za ten program dal 4 tisíce"
IT: " Mají novou verzi pro Windows"
BFU: " Ale za tu bych musel zaplatit"
IT: "Ano, ale ve Windows 8 to není podporováno"
............ zbytek si domyslete........
A dej takovému člověku linux. Tak odvážný už nejsem.
Udělal jsem to .... teď mi ten stroj leží pod stolem, a nevím co s tím. BFU se rozhodl, pustit aktualizaci z 12.04 (FUNKČNÍ) na 14.04 ..... přestalo fungovat. Nějaké správné postupy BFU nezajímají.
sakra. Holt nám nezbude nic jiného. Než být trpěliví.
A případně nesmyslné dotazy posílat na wiki a zamykat.
Ale pak budeme označováni všichni za idiotské linuxáky, co nejsou ochotni poradit, přece když se tak dobře ptají, dotazy typu:
"Nejede mi WiFi, co s tím mám dělat ?"
Omlouvám se Vám za možná trochu OT. Ale nezastavíme vývoj. Na druhou stranu. Ti kterým neporadíme, budou linuxem opovrhovat a budou šířit opovržení dále. A hlavně když jim zamknete vlákno, položí stejnou otázku jinde.
Většinou stejně pak někde seženou nějaký ten Windows, protože to je "funkční" a fora for Windows jsou "přátelštější".
Spíše možná nějaká forma "banu" ? Omezení psaní do dalších vláken stejných otázek ?.... Jen myšlenka...