Tak ano. Přečíst si uživatelský manuál u takto složitých strojů je potřeba vždy, v tom se shodneme. Já pouze varuji před přístupem: "Cože, nejede ti auto? ........... A přitom stačí říct "Když se ti rozvítí tohle oranžové světýlko, tak si dojeď k pumpě pro benzín." Ale samozřejmě nevylučuji, že zjistit od někoho, že mu vlastně jenom došel benzín, může být poměrně náročné :-)
Ano zajisté máš pravdu. Nicméně. Co by jsi odpověděl na otázku BFU: "Nejede mi auto" Resp. vymyslím tu příklad, i když ani tak smyšlený moc není, mimochodem řidič byl ing. (nic proti VŠ)
BFU: Nejede mi auto
Serv: Co máte za auto ?
BFU: Červené
Serv: Myslel jsem značku
BFU: Českou
Serv: Myslel jsem značku automobilu
BFU: Ježiši já nevím, to je služební, jste idioti, já se vás ptám proč mi nejede auto a vy se mne ptáte na blbosti.
Serv: (stále klidný) Omlouvám se, co se stane když otočíte klíčem v zapalování ?
BFU: Jak to mám vědět, no nic nejede.
Serv: Rozsvítí se nějaké kontrolky ? Točí to motorem ?
BFU: No jistě že točí, nejsem blbec, já jsem inženýr, co máte sakra za školu vy ?
Serv: (mírně rudý) A kolik máte paliva ?
BFU: Si děláte ze mne srandu ? Plnou nádrž, teď jsem tankoval
Serv: Co jste tankoval ?
BFU: No co asi benzín, vy jste úplně blbej, co bych tam měl tak dát ?
Serv: Prosím, můžete jít dozadu k autu a přečíst vpravo co tam je za písmena ?
BFU: 1.9TDI
Serv: Udělal jste chybu, vaše auto je diesel, a tankovat jste měl naftu, ne benzín.
BFU: Tak proč se mne ptáte na debiloviny, tak mi máte říci co to mu je. No a co teď s tím mám dělat ?
Serv: A prosím kde jste teď ?
BFU: No kde asi u pumpy..
...........
Podotýkám, že jsem seděl vedle toho servisáka, není to žádný blbec, byť jen vyučený. Nakonec se zjistilo, že BFU je na pumpě v Praze u dálnice, servisák je v Přerově.
Proč to píšu ? Nedivím se Marpovi a ostatním. Bohužel mnoho nových "linuxáků" přistupuje k tomu takto. Nezajímají se ani o elementární informace.
A pak dotazy typu, "Proč nemůžu spustit ten "TotalCommander, já jsem něj z XP zvyklej", způsobuje naše pak mírné zarudnutí.
Nesrovnávej operační systém pro běžné uživatele s moderním automobilem - tohle je naprosto neadekvátní přirovnání. My nechceme po uživatelích, aby znali komplexní strukturu .......................My chceme, aby si uživatel podle návodu nainstaloval Ubuntu a dodržoval ty postupy tam napsané, které musí pochopit i totální IT negramot, nic víc. Ale ten uživatel si myslí, že to dokáže sám, bez pomoci a na Wiki zvysoka kašle, protože ho obtěžuje hledání a ještě více ho obtěžuje si přečíst SPRÁVNÝ postup instalace a poinstalační procesy. Chce být chytřejší než natvrdo uvařený vajíčko...
Lze to srovnávat OS s dneska běžným automobilem. V podstatě dnes se vyrábějí auta typu Windows/OSX. A lidi bohužel z 90% chtějí tyto auta.
Ale o tom přeci celou dobu píšu, stačí jen číst moje příspěvky
Ale já je čtu, není z toho poznat, že s tebou souhlasím ?