Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako korektne odinstalovat Ubuntu  (Přečteno 2458 krát)

mmm

• Návštěvník
ako korektne odinstalovat Ubuntu
« kdy: 14 Listopadu 2014, 22:59:16 »
Zdravim,

mam problem s tym ako uviest moj pocitac do plne chodiveho stavu po pokusnom nainstalovani Ubuntu 14.04. Na svojom pocitaci mam o.i. dve linuxove particie. Jedna je / a druha /home

Do / som si cvicne nainstaloval Ubuntu, ktore som po case zase odinstaloval. Odinstalaciu som urobil tak, ze som particiu / nechal sformatovat a nainstaloval som na nu nasledne iny linux (s KDE a Gnome). Pri boote sa mi otvori logovacie okno so zoznamom vsetkych uzivatelov. Ked kliknem na uzivatela ktory bol pouzivany pod ubuntu, tak sami este nez mam moznost zadat heslo otvori okno s hlaskou:

"Your saved session type "Ubuntu" is not valid anymore. Please select a new one, otherwise default will be used."

Iny uzivatelia problem nemaju (pod ubuntu nastastie neboli pouzivani).

Ked potom kliknem na Ok okno sa samozrejme strati, ja mozem zadat heslo a prihlasit sa. Ale nie je vsetkym problemom koniec, pretoze ak chcem nabotovat do Gnome nepodari sa mi to (prazdna plocha a po par chvilach sa znovu otvori logovaci dialog). ak chcem pouzit KDE tak to funguje.

Skusil som vymazat vsetky .* z /home tohto jedneho uzivatela, hladal som aj nejake nastavenie grub-u (ak sa tento dialog objavi este pred prihlasenim sa tohto usera tak to mozno s jeho .* nebude mat nic spolocne), ale ani za svet neviem najst pricinu.

Poradi mi niekto?

Vdaka, Milan

vxmery

• Stálý člen
  • **
Re:ako korektne odinstalovat Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2014, 12:12:10 »
Ahoj Milan,
na úvod pár otázok:
1. máš nejaké skúsenosti s Linuxom keď si sa pustil rovno do inštalácie?
2. aký je tvoj zámer/predstava ako by mal tvoj počítač vyzerať?
3. akým spôsobom ho chceš používať v chodivom stave?
4. aké sú základné HW parametre počítača?
5. nový alebo starší počítač?
Stačia stručné odpovede k veci  ;)

Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

mmm

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2014, 21:10:29 »
sice som cakal nejaku relevantnejsiu odpoved ale dobre:

1, mam, pracujem v telekomunikaciach s linuxovymi servermi pracujem denne. Doma ma cela rodina stroje na linuxe ktore spravujem. Podotykam toto story s ubuntu bola moja prva skusenost a podla toho ako sa zda tak aj posledna.
2, jednoducho pocitac na vsetko. Na linuxe striham video, vytvaram dokumenty. Ubuntu som si nainstaloval, pretoze som si chcel v Freecad-e nakreslit nejake 3dCad obrazky (balicek pre moju oblubenu ditribuciu neexistuje a na prekladat sa mi to nechce). Napriklad pre 2D cad pouzivam Librecad
3, viz 2
4, Thinkpad T60 DualCore, 2GB RAM
5, uz starsi, cca 5 rokov

Ak to pomoze budem len rad ... Vdaka.

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Listopadu 2014, 10:12:31 »
Citace
sice som cakal nejaku relevantnejsiu odpoved ale dobre:
Prepáč, tak som to nemyslel. Pozri SS  ;)
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 16 Listopadu 2014, 14:32:02 »
Pokud jsi kompletne preformatoval / a recykloval /home (a smazal .dot soubory a adresare) a tohle to dela, tak bych znovu ohledal tu domovskou slozku toho uzivatele, protoze tam asi neco zbylo. Mozna i ohledat jestli sedi stare/nove uid a gid
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #5 kdy: 16 Listopadu 2014, 16:54:27 »
položím otázku:

Tedy je pravda, že v /home nemáš žádná data, a nic tedy nechceš zachraňovat.... ?

Pokud je předchozí "pravda", tak bych nastartoval LiveCD a vytvořil novou tabulku HDD a udělal instalaci komplet znovu.

Pokud nějaká data tam jsou, tak pomocí LiveCD odzálohovat data a udělat předchozí řádek.

Někdy je rychlejší a jednodušší udělat to od počátku znovu, než zachraňovat něco kde se něco po****. Ale to je jen můj osobní názor.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS --- OSX Theme Lion ---

mmm

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2014, 17:09:18 »
S tym GID a UID to moze byt zasah do cierneho, pretoze ten user mal pod predoslym unixom UID asi 502 a po nainstalovani Ubuntu som zistil, ze ten prideluje UID od 1000 (ak si dobre pamatam). Momentalne som na SC v zahranici a ten stroj nemam so sebou. Aby som tohto usera pod Ubuntu spristupnil tak som musel nejak posachovat prave s tymto ID. Nakoniec som rozbehal ale nespominam si uz ako.

Aj ta poznamka k /home je dobra. Obsah celeho /home niekde ulozit potom sformatovat, vytvorit userov (s rovnakymi ID) ake mali na predoslom /home a data (bez .*) vratit spat. To by tiez mohlo fungovat.

Vyskusam a dam vediet.

Este raz vdaka.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #7 kdy: 16 Listopadu 2014, 17:12:44 »
Staci chown
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

mmm

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 02 Ledna 2015, 16:03:25 »
Takze nakoniec sa to vyriesilo vymazanim ~ a vratenim spat dokumentov (zo zalohy) ktore boli relevantne.

Milan

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.