Já jsem si vlastně macka koupil převážně kvůli hardwaru. Nějakou dobu (asi půl roku) jsem si vybíral NTB okolo 12"LCD, o existenci jabka jsem samozřejmě věděl, tak jednoho dne jsem zabrousil na apple.cz a sháněl informace o NTB. Hned mě zaujal Macbook s konfigurací CoreDuo 512RAM 60GB integrovaná grafika, ale v tý době (léto) stál přes 40000Kč. Dalším kandidátem byl IBM 12", podobná konfigurace i cena. Co mluvilo jasně pro, byla výdrž na baterii a vydina zkoušky pro mě nového operačního systému.
U maca udávaných až šest hodin (reálně s wifi jsem kolem 5ti hodin), u IBM to bylo až 2hodiny.
Nějakou dobu jsem hledal dál a když na podzim přišlo zlevnění na 35000Kč za macbooka byla volba jasná. Dokoupil jsem 160GB HDD a posléze dostal 512RAM a Eyetv-digitální televizi. (v tý době jsem zrušil UPC telku, protože tam fakt nic nedávaj, nechtělo se mi platit 200Kč měsíčně za nic + poplatky ČT.)
Nějaký čas jsem měl dualboot s ubuntu, ale po jedný aktualizaci maca mi nešla aktualizace, zjistil jsem, že problém byl v blíčku, který jsem musel kvůli ubuntu nainstalovat-rEFIt. Ubuntu šlo pryč, já přeinstaloval macosx a od tý doby je vše v pořádku. Možná existovalo jiný řešení, ale já prostě ubuntu na macbookovi nepotřeboval-časem to vyřešim parallels desktop.
Co mě vcelku zarazilo při shánění informací bylo to, že neexistuje 100% funkční čeština na MACOSX-jedu na anglickym systému. Navíc česká lokalizace stojí 500Kč.(některé dodatečné programy jsou v češtině).
To jsem začal chápat, že si jabko nechá vše pořádně zaplatit. (je jedno kdo, prostě neni to linux).
Co se týče programového vybavení tak s tím jsem naprosto spokojen. Zvykl jsem si i na iTunes, iPhoto je software fakt povedenej to se dá říci i o celém iLife 2006. FrontRow s dálkou taky bez komentáře-prostě supr.
Za ty skoro tři měsíce na mě nevyskočila, žádná divná hláška (jen jsem párkrát zavařil Safari :-) )
Asi dvakrát se mi podařilo OSX tak zblbnout, že přestalo reagovat :-)
Design Tigera je fakt užasněj a celý OSX je tak intuitivní až jsem se divil.
Vadí mi nemožnost maximalizace okna něčim jinym než myší,
změna velikosti oken jen pomocí pravého dolního rohu,
shánění programů na internetu stejně jako pro windows-komfort žádnej, navíc je zde spousta softu free, trial, jiný zkušební verze, dema a placený programy-takže pokus omyl.
Náročnost na paměť je taky vyšší než jsem předpokládal.
Samozřejmě mnohem menší konfigurovatelnost čehokoliv, narozdíl od Ubuntu.
Co se mi naopak moc zamlouvá je trackpad. Dvěma prsty se dá scrolovat nahoru, dolu i do stran!
Jednotlačítková myš-geniální, trackpad to má vyřešeno=dva prsty na trackpad a zmáčknout tlačítko-žádný přehmaty na druhý tlačítko.
Design macbooku se mi strašně líbí, žádný díry ze stran, ze spod, všechno prostě hezky zakulacený s čistejma liniema. Nabíjení je vyřešeno přes magnetickej konektor, zakopneš o šnůru a ta se prostě odpojí-vyzkoušeno :-) Adaptér do zásuvky je malej s dlouhou šňůrou, která je na dvě části. Macbook je tichej, až když mu zatopim je slyšet větrák, má otáčky až 6200ot/min. Na "volnoběch" 1500ot/min.
Žádný zbytečný LED diody jen jedna bílá zepředu-když spí jen svítí, když spí a je zavřenej tak LED "dýchá". Pak už jen zelený diody na NumLock a CapsLock a na kameru ve víku.
Zatim prostě nadšení a jsem rád, že ho mam i s OSX.
Ubuntu zůstává na PC.
Jo a co mě nejvíc nasralo bylo to, že quicktime je jen ořezanej a za plnou verzi chtěj 30$ u nás 1300Kč. To jsem vážně nepochopil, že ho nedaj v PRO verzi
S některými vady, které zazněli výše souhlasím, ale dá se zvyknout.