Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: "Zasekávání" obrazovky  (Přečteno 1717 krát)

jaromir

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
"Zasekávání" obrazovky
« kdy: 04 Březen 2015, 12:11:20 »
Mám desktop o dvou monitorech

Hlavní vlevo - Philips 29" (DP) a vedlejší vpravo - 27" (HDMI),  MB: ASRock AM1H-ITX, CPU: AMD Ahtlon 5350 (Kabini chipset s integrovanou grafickou kartou Radeon HD 8400), 4 GB DDR3, 128GB SSD (+ pár dalších HDD). OS: Ubuntu 14.04.1

Můj problém tkví v tom, že pravidelně každých 30-60 minut se mi hlavní 29" monitor "zmrazí" a obraz na něm zůstane jako kdybych udělal screenshot - nevidím myš, nic se nemění. S myší můžu přejet na vedlejší monitor, můžu psát na klávesnici, vše funguje, když je okno na tom "zmrazeném" monitoru můžu normálně psát, odesílat "JEN" to nevidím.

Prostě na 29" monitoru zůstává situace z okamžiku "zmrazení". Nechápu, co to dělá, jestli je to grafikou, DP kabelem, monitorem, drivery, vživotě jsem podobný problém neviděl.

Zkoušel jsem nainstalovat jiné Ubuntu (Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu) a zmiňovaný problém se vyskytuje NAPROSTO NA VŠECH.

Prostě pracuji, pak se najednou hlavní monitor "zmrazí" a já danou situaci "opravím" tím, že 29" monitor tlačítkem vypnu, celá plocha se přenese na pravý 27" monitor i se spouštěcí lištou, pak hlavní monitor zase zapnu, lišta se přesune na levý 29", který předtím zamrzl a pokračuji v práci.

Nevím co dělat, nejsem v Ubuntu "kovaný" spíše jsem windowsák. Zkoušel jsem přes Software/Aktualizace-Dodatečné ovladače zapnout nesvobodný ovladač grafiky a naprosto stejný problém.

Poraďte co prosím mám dělat, nebo kde myslíte, že může být problém?

Kamarád mi řekl, ať se prostě vykašlu na AMD platformu a koupím si cokoliv na Intelu, že s nimi Ubuntu jede lépe z hlediska ovladačů. Tak teď koketuji s tím vyměnit desku za J9000, ale přece to nechci vzdát, navíc může být chyba v monitoru. Fór je v tom, že daný monitor jde plně využít jen přes DP kvůli většímu rozlišení 2560*1080, tak ho nemůžu vyzkoušet na notebooku. Možná by bylo dobré někde půjčit grafiku s DP a nebo já už vážně nevím :).

Poraďte co vyzkoušet, nechce se mi měnit celý HW. Díky. Myslíte, že je chyba v ovladačích a systému a nebo spíše HW (monitor, kabel či nekompatibilní grafika)?
« Poslední změna: 04 Březen 2015, 12:18:08 od jaromir »

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3727
  • skill :: ur home erly
    • Zobrazit profil
Re:"Zasekávání" obrazovky
« Odpověď #1 kdy: 04 Březen 2015, 12:20:29 »
vsechny verze ubuntu maji stejnou verezi kernelu (a tedy i ovladace pro gfx), takze je v podstate skoro jedno, jestli to zkousis z ubnuntu a nebo lubuntu ..

nenapsal jsi naopak to nejdulezitejsi, jakou verzi ubuntu mas a jakou verzi kernelu .. dale by nebylo spatne ukazat treba /var/log/Xorg.0.log a vystup z prikazu `dmesg | egrep -i drm\|radeon' atd ....
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

jaromir

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re:"Zasekávání" obrazovky
« Odpověď #2 kdy: 04 Březen 2015, 12:59:44 »
vsechny verze ubuntu maji stejnou verezi kernelu (a tedy i ovladace pro gfx), takze je v podstate skoro jedno, jestli to zkousis z ubnuntu a nebo lubuntu ..

nenapsal jsi naopak to nejdulezitejsi, jakou verzi ubuntu mas a jakou verzi kernelu .. dale by nebylo spatne ukazat treba /var/log/Xorg.0.log a vystup z prikazu `dmesg | egrep -i drm\|radeon' atd ....

1) Verzi Ubuntu jsem napsal. Jak vidím už mám dokonce novější dle etc/lsb-release mám Ubuntu 14.10

2) Kernel - Linux kurizek 3.16.0-31-generic #41-Ubuntu SMP Tue Feb 10 15:24:04 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

3) /var/log/Xorg.0.log přikládám

4) dmesg | egrep -i drm\|radeon
jaromir@kurizek:~$ dmesg | egrep -i drm\|radeon
[    0.076632] smpboot: CPU0: AMD Athlon(tm) 5350 APU with Radeon(tm) R3 (fam: 16, model: 00, stepping: 01)
[    1.703330] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[    1.748200] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
[    1.748262] fb: switching to radeondrmfb from VESA VGA
[    1.748822] [drm] initializing kernel modesetting (KABINI 0x1002:0x9830 0x1849:0x9830).
[    1.748841] [drm] register mmio base: 0xFFB00000
[    1.748843] [drm] register mmio size: 262144
[    1.748850] [drm] doorbell mmio base: 0xD0000000
[    1.748852] [drm] doorbell mmio size: 8388608
[    1.748989] radeon 0000:00:01.0: VRAM: 512M 0x0000000000000000 - 0x000000001FFFFFFF (512M used)
[    1.748994] radeon 0000:00:01.0: GTT: 1024M 0x0000000020000000 - 0x000000005FFFFFFF
[    1.748997] [drm] Detected VRAM RAM=512M, BAR=256M
[    1.748998] [drm] RAM width 128bits DDR
[    1.749139] [drm] radeon: 512M of VRAM memory ready
[    1.749142] [drm] radeon: 1024M of GTT memory ready.
[    1.749165] [drm] Loading KABINI Microcode
[    1.749338] [drm] Internal thermal controller without fan control
[    1.750426] [drm] radeon: dpm initialized
[    1.752577] [drm] Found VCE firmware/feedback version 40.2.2 / 15!
[    1.752590] [drm] GART: num cpu pages 262144, num gpu pages 262144
[    1.773917] [drm] PCIE GART of 1024M enabled (table at 0x000000000078B000).
[    1.774151] radeon 0000:00:01.0: WB enabled
[    1.774173] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000020000c00 and cpu addr 0xffff88013716ac00
[    1.774177] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 1 use gpu addr 0x0000000020000c04 and cpu addr 0xffff88013716ac04
[    1.774181] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 2 use gpu addr 0x0000000020000c08 and cpu addr 0xffff88013716ac08
[    1.774184] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 3 use gpu addr 0x0000000020000c0c and cpu addr 0xffff88013716ac0c
[    1.774188] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 4 use gpu addr 0x0000000020000c10 and cpu addr 0xffff88013716ac10
[    1.775103] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 5 use gpu addr 0x0000000000076c98 and cpu addr 0xffffc900115b6c98
[    1.775184] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 6 use gpu addr 0x0000000020000c18 and cpu addr 0xffff88013716ac18
[    1.775188] radeon 0000:00:01.0: fence driver on ring 7 use gpu addr 0x0000000020000c1c and cpu addr 0xffff88013716ac1c
[    1.775192] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[    1.775193] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    1.775226] radeon 0000:00:01.0: irq 85 for MSI/MSI-X
[    1.775247] radeon 0000:00:01.0: radeon: using MSI.
[    1.775287] [drm] radeon: irq initialized.
[    1.781427] [drm] ring test on 0 succeeded in 3 usecs
[    1.781523] [drm] ring test on 1 succeeded in 2 usecs
[    1.781544] [drm] ring test on 2 succeeded in 2 usecs
[    1.782069] [drm] ring test on 3 succeeded in 4 usecs
[    1.782079] [drm] ring test on 4 succeeded in 4 usecs
[    1.837753] [drm] ring test on 5 succeeded in 1 usecs
[    1.857634] [drm] UVD initialized successfully.
[    1.966951] [drm] ring test on 6 succeeded in 16 usecs
[    1.966965] [drm] ring test on 7 succeeded in 4 usecs
[    1.966967] [drm] VCE initialized successfully.
[    1.967609] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
[    1.967790] [drm] ib test on ring 1 succeeded in 0 usecs
[    1.967968] [drm] ib test on ring 2 succeeded in 0 usecs
[    1.968150] [drm] ib test on ring 3 succeeded in 0 usecs
[    1.968329] [drm] ib test on ring 4 succeeded in 0 usecs
[    1.989118] [drm] ib test on ring 5 succeeded
[    2.009874] [drm] ib test on ring 6 succeeded
[    2.010612] [drm] ib test on ring 7 succeeded
[    2.011373] [drm] Radeon Display Connectors
[    2.011376] [drm] Connector 0:
[    2.011378] [drm]   DP-1
[    2.011380] [drm]   HPD1
[    2.011382] [drm]   DDC: 0x6530 0x6530 0x6534 0x6534 0x6538 0x6538 0x653c 0x653c
[    2.011384] [drm]   Encoders:
[    2.011386] [drm]     DFP1: INTERNAL_UNIPHY
[    2.011387] [drm] Connector 1:
[    2.011389] [drm]   HDMI-A-1
[    2.011390] [drm]   HPD2
[    2.011392] [drm]   DDC: 0x6540 0x6540 0x6544 0x6544 0x6548 0x6548 0x654c 0x654c
[    2.011394] [drm]   Encoders:
[    2.011395] [drm]     DFP2: INTERNAL_UNIPHY
[    2.011396] [drm] Connector 2:
[    2.011398] [drm]   VGA-1
[    2.011400] [drm]   DDC: 0x65c0 0x65c0 0x65c4 0x65c4 0x65c8 0x65c8 0x65cc 0x65cc
[    2.011401] [drm]   Encoders:
[    2.011403] [drm]     CRT1: INTERNAL_KLDSCP_DAC1
[    2.166275] [drm] fb mappable at 0xC098F000
[    2.166281] [drm] vram apper at 0xC0000000
[    2.166283] [drm] size 11059200
[    2.166285] [drm] fb depth is 24
[    2.166287] [drm]    pitch is 10240
[    2.166468] fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
[    2.166592] radeon 0000:00:01.0: fb0: radeondrmfb frame buffer device
[    2.166595] radeon 0000:00:01.0: registered panic notifier
[    2.177933] [drm] Initialized radeon 2.39.0 20080528 for 0000:00:01.0 on minor 0

5) specifikuj "atd. ..." opravdu naprosto nevím :)
« Poslední změna: 04 Březen 2015, 13:02:25 od jaromir »

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3727
  • skill :: ur home erly
    • Zobrazit profil
Re:"Zasekávání" obrazovky
« Odpověď #3 kdy: 04 Březen 2015, 19:08:56 »
Ve dmesg zadny problem nevidim, xorg logu take ne. Nerekl jsem to, pardon, dej nam prosim ty vypisy znovu, az se to stane z toho stejneho sezeni s tou zatuhlou obrazovkou. Zadej jeste predtim jako root prikaz sync
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

jaromir

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re:"Zasekávání" obrazovky
« Odpověď #4 kdy: 05 Březen 2015, 09:24:06 »
Ty výpisy jsou z toho stejného sezení, stává se mi to neustále... Asi se na to vykašlu a rozdělím dva monitory na dva samostané počítače a na ten 29" hodím normálně widle, a pokud se to bude opakovat vyreklamuji monitor...