Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: xubuntu na ssd  (Přečteno 13656 krát)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6354
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #25 kdy: 04 Červenec 2015, 23:29:10 »
Prikazom
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"zistis ci mas podporu TRIM.
Vypis by mal vyzerat asi takto
Kód: [Vybrat]
   * Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)Ak mas podporu tak tym parametrom discard sa ti automaticky trim spusta pri starte.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

punjab

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 28
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #26 kdy: 05 Červenec 2015, 22:11:07 »
   Data Set Management TRIM supported (limit 1 block) tak asi je trim aktivny len ten limit 1 block je neako malo ci nie .existuje neaky prikaz co spusti trim aby sa uvolnily neake bloki jeste.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #27 kdy: 06 Červenec 2015, 10:28:50 »
To neřeš je to v pořádku.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6354
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #28 kdy: 06 Červenec 2015, 20:27:33 »
Ak chces TRIM mozes spustit aj rucne
pre system
Kód: [Vybrat]
sudo fstrim -v /ak mas zvlast aj /home
Kód: [Vybrat]
sudo fstrim -v /homePrikaz vykona to iste co robi parameter discard ale ako pise Cuore riesit to nemusis.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 409
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #29 kdy: 06 Červenec 2015, 20:41:52 »
Nebo vsude
Kód: [Vybrat]
sudo fstrim-all
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

punjab

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 28
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #30 kdy: 06 Červenec 2015, 22:48:26 »
jinak to vse asi funguje spravne. je jeste neco co bych mnel kolem ssd nastaveni pro system znat. od ti doby co to resime sem jse dost nucil , vykon pc je fakt slusni. vrela vdaka. a co tam mozila da jse to neako urychlit fakt ji to dost trva nez se neco nacte. jo este neakej slusnej prehravac medii by se my hodil pouzival jsem xine a neakouz prestal obraz nechutne trese cim to je uz jsem to skousel i preinstalovat a problem pretrvava . vlc ma jenom zelenej obraz .

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #31 kdy: 07 Červenec 2015, 12:24:06 »
K těm přehrávačům máš doinstalován balík  ubuntu-restricted-extras? K mozille jsem to psal:

Výpisy dávej pod vložit kód znak # nad  :-X a přehlednější je místo fdisku použít parted
Kód: [Vybrat]
sudo parted -l K tomu dělení disků, v Gparted si jednoduše rozdělíš disk na tří primární oddíly. První 20GB ext4, druhý 4GB swap a zbytek disku ext4. Pak spustíš instalaci a tam přidělíš k prvnímu oddílu /, k druhému swap a ke třetímu /home a začneš instalovat.
Po instalaci si upravíš fstab.
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/fstab
příklad máš tady
Citace
# tvůj root oddíl /dev/sda1
UUID=0c2ee1e8-6e53-4638-b82c-fc83ee37f9f8           /                     ext4    noatime,discard,errors=remount-ro     0       1
# tvůj home oddíl /dev/sda3
UUID=7840c49c-378c-46b4-be80-0670c2299423           /home                 ext4    defaults                              0       2
# tvůj swap oddíl /dev/sda2
UUID=d36c3e8b-564f-4102-a31c-b4dbbc68ef7a           none                  swap    sw                                    0       0
# přesun TMP a rezervování místa 1GB v RAM
tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=1G 0       0
tmpfs                                               /var/spool             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/tmp             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/log             tmpfs   defaults,noatime,mode=0755           0
Pak ty prohlížeče uprav takhle
https://blog.buchtic.net/jak-presunout-cache-weboveho-prohlizece-ramdisku/#.VZeEGLz1G1E
Jen nepoužiješ cestu k RAMdisku ale dáš přesun do /tmp
důležité je, aby si upravil fstab
Kód: [Vybrat]
# přesun TMP a rezervování místa 1GB v RAM
tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=1G 0       0
tmpfs                                             /var/spool           tmpfs   defaults,noatime,mode=1777         0       0
tmpfs                                             /var/tmp           tmpfs   defaults,noatime,mode=1777         0       0
tmpfs                                             /var/log           tmpfs   defaults,noatime,mode=0755         0
a pak jít podle návodu:
    Spusť internetový prohlížeč Mozilla Firefox
    Do adresního řádku zadej about:config a stiskněte klávesu Enter
Dej do hledat browser.cache.disk.parent_directory, pokud tenhle řetězec nenajdeš, tak ho vytvoř (klikni kdekoli v seznamu pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyber možnost Nová předvolba > Řetězec. Jako název hodnoty zadej browser.cache.disk.parent_directory) a hodnotu nastav na /tmp
« Poslední změna: 07 Červenec 2015, 12:26:21 od Cuore »

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 409
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #32 kdy: 07 Červenec 2015, 16:48:37 »
K te diskove cache u FF, kdyz sem delal nejake testy, mel sem ve vysledku vypnutou diskovou cache aniz bych to vedel a vubec sem to na chovani prohlizece nepoznal, dneska kdyz se stranky meni co hodinu a rychleho internetu, to zjevne uz straci smysl a uz sem to tak nechal.
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5150
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #33 kdy: 09 Červenec 2015, 10:58:17 »
OMG, swap na SSD? Panove, to nemuzete myslet vazne...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #34 kdy: 09 Červenec 2015, 20:44:12 »
OMG, swap na SSD? Panove, to nemuzete myslet vazne...
pokud má jen SSD a nechce přijít o uspání na disk tak co má asi dělat??

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2617
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #35 kdy: 09 Červenec 2015, 21:43:05 »
pak už jedině popřemýšlet o vhodné hodnotě swapiness

punjab

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 28
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #36 kdy: 09 Červenec 2015, 23:20:16 »
panove ja ten spanek na ssd vpodstate nepotrebuji  . jespis jeste mnoha vecem v linuxu nerozumim . vje pravda neco uz umim vdaka tiborovi  a coure .vrela vdaka . k ty mapovani mozili nevim jak pristupovat potrebuji vydet ten postup nebo hotovej fstab. swap totez . na tomhle kingstonu se to mohu naucit neako nezesim zivitnost . nebo mam zaplatit za odbornuo istalaci a tam to vsechno okoukam.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #37 kdy: 09 Červenec 2015, 23:49:14 »
panove ja ten spanek na ssd vpodstate nepotrebuji  . jespis jeste mnoha vecem v linuxu nerozumim . vje pravda neco uz umim vdaka tiborovi  a coure .vrela vdaka . k ty mapovani mozili nevim jak pristupovat potrebuji vydet ten postup nebo hotovej fstab. swap totez . na tomhle kingstonu se to mohu naucit neako nezesim zivitnost . nebo mam zaplatit za odbornuo istalaci a tam to vsechno okoukam.
tady jsem to psal
Citace
důležité je, aby si upravil fstab
Kód: [Vybrat]

# přesun TMP a rezervování místa 1GB v RAM
tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=1G 0       0
tmpfs                                               /var/spool             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/tmp             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/log             tmpfs   defaults,noatime,mode=0755           0

a pak jít podle návodu:
    Spusť internetový prohlížeč Mozilla Firefox
    Do adresního řádku zadej about:config a stiskněte klávesu Enter
Dej do hledat browser.cache.disk.parent_directory, pokud tenhle řetězec nenajdeš, tak ho vytvoř (klikni kdekoli v seznamu pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyber možnost Nová předvolba > Řetězec. Jako název hodnoty zadej browser.cache.disk.parent_directory) a hodnotu nastav na /tmp

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #38 kdy: 19 Červenec 2015, 18:33:03 »
S tou cache ve Firefoxu sem laboroval velmi dost. Zjistil jsem, že cache v /tmp je ve výsledku špatně, jelikož při vypnutí nebo restartu se smaže, pak se vše musí načítat znovu, a to je samozřejmě pomalejší. Kdyby někdo vymyslel udělátko, aby se při vypínání obsah cache překlopil na SSD, a při startu zase do RAM, tak by to fungovalo perfektně. Mám vyzkoušeno, protože před pár lety sem používal windows, a tam to pomocí sw RAMDISK přesně takto fungovalo, ale kvůli cache v prohlížeči určitě nikdo win používat nebude. Takže v linuxu jsem to přestal řešit, nechal cache na SSD, a užívám si krásně rychlý Firefox. Opotřebení SSD se opravdu není třeba bát, rozhodně ne kvůli cache prohlížeče. Z toho samého důvodu mám i /home na SSD, přece když už si koupím rychlý disk, tak se sám nebudu připravovat o jeho výhody.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #39 kdy: 19 Červenec 2015, 20:33:23 »
S tou cache ve Firefoxu sem laboroval velmi dost. Zjistil jsem, že cache v /tmp je ve výsledku špatně, jelikož při vypnutí nebo restartu se smaže, pak se vše musí načítat znovu, a to je samozřejmě pomalejší. Kdyby někdo vymyslel udělátko, aby se při vypínání obsah cache překlopil na SSD, a při startu zase do RAM, tak by to fungovalo perfektně. Mám vyzkoušeno, protože před pár lety sem používal windows, a tam to pomocí sw RAMDISK přesně takto fungovalo, ale kvůli cache v prohlížeči určitě nikdo win používat nebude. Takže v linuxu jsem to přestal řešit, nechal cache na SSD, a užívám si krásně rychlý Firefox. Opotřebení SSD se opravdu není třeba bát, rozhodně ne kvůli cache prohlížeče. Z toho samého důvodu mám i /home na SSD, přece když už si koupím rychlý disk, tak se sám nebudu připravovat o jeho výhody.
Tak proč nepoužiješ RAMdisk i tady.

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #40 kdy: 20 Červenec 2015, 05:55:17 »
Citace
Tak proč nepoužiješ RAMdisk i tady.
Proto, že neumím vyřešit to překlápění obsahu při vypnutí a zapnutí PC.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #41 kdy: 20 Červenec 2015, 20:12:45 »
Citace
Tak proč nepoužiješ RAMdisk i tady.
Proto, že neumím vyřešit to překlápění obsahu při vypnutí a zapnutí PC.
To zas takový problém není, ale pak tohle urychlení postrádá smysl, protože si prodloužíš vypnutí a spouštění PC. Prostě jednoduše před vypnutím vše z RAMdisku přesuneš na SSD a po startu naopak.

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #42 kdy: 20 Červenec 2015, 20:46:17 »
Firefox má automatickou správu cache, a max velikost 350MB(není potřeba zvětšovat, ale jdeto). Takže při rychlostech sekvenčního čtení a zápisu u SSD je to zdržení minimální. Moc by se mi hodilo, a chválil bych Tě po celém vesmíru, kdybys mě navedl jak to auto přesouvání řešit.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #43 kdy: 20 Červenec 2015, 21:32:43 »
Jak chceš napovím ti, dnes už na sepsání čas nemám, ale pokud si šikovný tak to dáš. Jinak budeš muset vydržet. Přečti si něco okolo scriptů ubuntu pm-utils. Tam se řeší uspání a hibernace. A tady je něco k vypnutí
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=185261
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70823.0
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=69589.0;nowap
Ve scriptu pak budeš mít něco s přesunem z místa A do B pomocí mv.

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #44 kdy: 20 Červenec 2015, 21:39:12 »
Zatím děkuji, jdu studovat.

punjab

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 28
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #45 kdy: 29 Červenec 2015, 11:13:57 »
panove slo by celej system intalovat bez vytvoyeni oddilu swap? mam 2gb ram.

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5150
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #46 kdy: 29 Červenec 2015, 12:14:25 »
Ano, ale vyber si mene narocnou verzi nez Ubuntu - treba Xubuntu nebo Lubuntu, podle toho co se ti bude libit vic. Pripadne si zaloz samostatne tema.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

punjab

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 28
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #47 kdy: 29 Červenec 2015, 13:30:03 »
planjuji xubuntu 64bit tt. sysytem bude tahnout ssd.

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5150
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #48 kdy: 29 Červenec 2015, 14:04:13 »
Na 2GiB RAM nema 64bit smysl.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:xubuntu na ssd
« Odpověď #49 kdy: 29 Červenec 2015, 17:47:14 »
Hlavně je důležité co budeš na PC dělat, pokud pouze prohlžet net, video atd, takstačí, ale rozhodně 32bit.