Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zaloha a kopirovanie suborov do noveho distra  (Přečteno 1537 krát)

Kiaobcui

• Aktivní člen
  • *
  • .. the more you are able to hear.
zaloha a kopirovanie suborov do noveho distra
« kdy: 26 Září 2015, 11:15:46 »
dobry den, rozbil sa mi system a v podstate vsetko mam zalohovane na 32gb kluci, vsetko - myslim zlozku s mojim menom a vsetko co je inside. zalohu som vykonal cez live USB kde som skopiroval celu zlozku na USB ako root, (sudo nautilus) a teraz chcem nakopirovat zalohu do noveho distra. problem je s pravami, asi som spravil chybu, ze som kopiroval ako root?  Ako zmenit prava celej zlozky a vsetkych skrytych suborov a vsetkych ostatnych suborov a ostatnych zloziek v hlavnej zlozke? cez nautilus ako root to nejde, vzdy sa to aj tak vrati na povodne prava.

Dalsia vec, teraz ma napada, ze niektore tie veci v mojej zlozke by MALI byt spustitelne iba s rootom, koli bezpecnosti. Je to tak? ak ano, ktore? a ako sa teda da pouzit moja zaloha? Za napady dakujem :)
"Uživatelé Linuxu jsou spíše komunitou. Jednají s lidmi, ne s korporacemi."

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:zaloha a kopirovanie suborov do noveho distra
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2015, 12:22:23 »
Co si zalohoval? Osobne data alebo aj nastavenie programov a systemu.
Ked sa ti pri instalacii vytvoril novy uzivatel tak sa ti vytvorili vsetky subory ktore nemaju tvoje prava a tam si ich mozes pozriet. Osobne odporucam nechat tie nove subory a k nim dokopirovat iba to co nutne potrebujes obnovit.
Ak chces obnovit aj odzalohovane nastavenia prostredia tak by som videl problem v subore ~/.config/dconf/user ktori sa mne nepodarilo nakopirovat pokial som mal spustene graficke prostredie. Vyriesi to odhlasenie, Alt+Ctrl+F1 a nakopirovanie v konzole.
Ostatne osobne data by si mali pri kopirovani z odpojitelneho media prevziat tvoje prava.(predpokladam flash v NTFS alebo FAT) Nekopiruj hromadne ale po jednom adresari aby si videl ak nastanu problemy.
Pripadne pouvazuj ci sa ti neoplati oddelit teraz /home od / systemu aby si sa vyhol v buducnosti tymto problemom.
« Poslední změna: 26 Září 2015, 12:23:59 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

patapon

• Aktivní člen
  • *
Re:zaloha a kopirovanie suborov do noveho distra
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2015, 19:49:48 »
asi najlepsie je, ked si to spravite z negrafickeho rezimu.

zaloha /:

prepnut sa z grafickeho rezimu prikaozm:

Ctrl+Alt+F1

zadat meno pouzivate,a nasledne heslo.

sudo -i
Kód: [Vybrat]
tar czf /backup.tgz --one-file-system --ignore-failed-read --sparse --exclude=/backup.tgz /
zaloha /home:

sudo -i
Kód: [Vybrat]
tar czf /backup-home.tgz --one-file-system --ignore-failed-read --sparse /home
Ubuntu 18.04-64 Bit
Snivam otom,ze Linux bude mat plne podporavatelny Hardware,tak jako je tomu u Windowsu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.