Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost  (Přečteno 11423 krát)

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« kdy: 04 Listopad 2015, 14:42:48 »
Ahoj, Ubuntu 14.04.3 LTS si nepamatuje nastavení: jasu obrazovky, vyp/zap bluetooth, a hlasitosti. Pokaždé když ho spustím nebo restartuju, tak je BT zapnuté, obrazovka ztmavená na minimum, a hlasitost na středu. Nejvíce mi vadí ten JAS. Stejně mi to dělalo i u Linux Mintu 17.02. NT Acer Aspire 6930  Díky
Žijte dlouho a blaze.

donny

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1861
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #1 kdy: 06 Listopad 2015, 17:52:14 »
S tim jasem by mohlo pomoct v souboru /etc/default/grub přidat do proměnné GRUB_CMDLINE_LINUX toto:

Kód: [Vybrat]
acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor
a pak znovu vygenerovat menu.lst, např.

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #2 kdy: 24 Prosinec 2015, 01:26:49 »
Ahoj, kde prosím tě najdu to ETC...... nejsem zrovna Linux hacker.. ;)
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #3 kdy: 24 Prosinec 2015, 20:32:52 »
GRUB
http://wiki.ubuntu.cz/grub2
etc je složka v kořenovém adresáři /

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 964
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosinec 2015, 17:51:20 »
Mě se po každém restartu zapíná BT a taky mě to trochu zlobí, dá se to nějak jednoduše opravit nebo se s tím prostě mám smířit? Jas a zvuk se drží bez problémů.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #5 kdy: 27 Prosinec 2015, 01:30:10 »
Ahoj, tak jsem našel tu složku etc... a v ní je toto.
Mohl by jsi mi pls přesně ukázat kam to mám napsat?
 ;) Moc děkuji, za své lamerství se omlouvám

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #6 kdy: 27 Prosinec 2015, 08:47:44 »
Kód: [Vybrat]
............
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
...............
editaci musíš provést jako root!
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/default/grub

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #7 kdy: 27 Prosinec 2015, 09:08:31 »
Mě se po každém restartu zapíná BT a taky mě to trochu zlobí, dá se to nějak jednoduše opravit nebo se s tím prostě mám smířit? Jas a zvuk se drží bez problémů.
na BT použij
Kód: [Vybrat]
rfkill block bluetooth dej to do aplikací po spuštění

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #8 kdy: 27 Prosinec 2015, 12:13:27 »
Nějak to nefunguje.  :o Ale vzhledem k tomu, že je to spíše mým postupem, tak ho tu popíšu.
1 otevřu terminál
2 zadám do něj sudo -i (to moje jméno je tam doplněný slovem root)
3 zadám do rootu: gedit /etc/default/grub
4 dám otevře se složka GRUB jako texťák a tam vložím to:      GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"dám uložit (tu otevřenou složku) (zahlásí to nějaký varování v terminálu)
5 složku zavřu a napíšu do terminálu: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
6 terminál rozvine pár řádků a ukončí to DONE
7 pak chci terminál zavřít a píše to, že v něm běží nějaký proces a ptá se mě zda opravdu zavřít.... zavřu ho nastavím jas na nějakou úroveň a restartuju a nic
Žijte dlouho a blaze.

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 964
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #9 kdy: 27 Prosinec 2015, 12:15:36 »
Mě se po každém restartu zapíná BT a taky mě to trochu zlobí, dá se to nějak jednoduše opravit nebo se s tím prostě mám smířit? Jas a zvuk se drží bez problémů.
na BT použij
Kód: [Vybrat]
rfkill block bluetooth dej to do aplikací po spuštění


Děkuju. A když ho budu chtít zapnout ručně, půjde to?

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #10 kdy: 27 Prosinec 2015, 16:01:00 »
to Abby: jo pojede
to JaroslavU:
Takže polopaticky:
1. otevři terminál a napiš sudo -i
2. zadej heslo tím se přepneš do roota
3. zadej gedit /etc/default/grub ---> otevře se ti grub v textové editoru gedit
4. najdi řádek  GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" a uprav ho  GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
5. ulož a zavři gedit
6. napiš do terminálu update-grub
7. napiš exit
8. zavři okno a otestuj

Pokud to nepomůže, vrať změny zpět. Tyhle parametry můžou, ale nemusí pomoct.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosinec 2015, 16:24:54 »
Tak bohužel, žádná změna.
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #12 kdy: 27 Prosinec 2015, 16:46:12 »
Moc bych to neřešil, ale mám dva noťasy a jednom se mi nastartuje v minimálním jasu a na druhém v maximálním. Je to taková otravná záležitost. Věřím, že nejsem sám, komu se tohle děje.
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #13 kdy: 27 Prosinec 2015, 17:25:40 »
změnit jas pomocí xbacklight ti jde? Nainstaluj a otestuj jestli se ti nastaví na 50%
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xbacklight
xbacklight -time 10 -set 50

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #14 kdy: 27 Prosinec 2015, 23:14:35 »
Taky nic. Pokaždé se to probudí zatmavené.
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #15 kdy: 27 Prosinec 2015, 23:19:35 »
nejde o to jestli se po probuzení změní, ale jestli se po zadání příkazu změní.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #16 kdy: 27 Prosinec 2015, 23:29:30 »
ne
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #17 kdy: 28 Prosinec 2015, 09:30:03 »
dej sem výstup z
Kód: [Vybrat]
ls /sys/class/backlight

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #18 kdy: 28 Prosinec 2015, 17:45:20 »
jaryn@jaryn-Aspire-6930G:~$  ls /sys/class/backlight
acpi_video0
jaryn@jaryn-Aspire-6930G:~$
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #19 kdy: 28 Prosinec 2015, 18:01:35 »
na druhém noťasu (apu radeon s linux mint) to píše
radeon_bl0
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #20 kdy: 28 Prosinec 2015, 19:00:37 »
OK dál dej výpisy na jednom notebooku z
Kód: [Vybrat]
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/actual_brightness
a na tom druhém
Kód: [Vybrat]
cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/max_brightness
cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness
Pak si změň jas na notebooku na tvoji požadovanou hodnotu a udělej nový výpis z
Kód: [Vybrat]
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/actual_brightness
na jednom a pak na druhém
Kód: [Vybrat]
cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #21 kdy: 28 Prosinec 2015, 20:34:59 »
První Radeon
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC ~ $ cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightnesscat: /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness: Adresář nebo soubor neexistuje
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC ~ $ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/max_brightness
255
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC ~ $
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC ~ $ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness
255
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC ~ $ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness
171
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #22 kdy: 28 Prosinec 2015, 20:35:54 »
Druhý Nvidia
jaryn@jaryn-Aspire-6930G:~$ cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
9
jaryn@jaryn-Aspire-6930G:~$ cat /sys/class/backlight/acpi_video0/actual_brightness
0
jaryn@jaryn-Aspire-6930G:~$ cat /sys/class/backlight/acpi_video0/actual_brightness
6
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #23 kdy: 28 Prosinec 2015, 22:07:59 »
pokud by to šlo, tak by mi bohatě stačilo nastavit nějakou střední hodnotu, která by nabíhala viz třeba těch 6 a 171, ale myslím, že tebe už to napadlo  ;)
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #24 kdy: 29 Prosinec 2015, 08:09:01 »
OK takže u toho jednoho notebooku s radeonem máš možnost nastavit 255 úrovní jasu a nabíhá ti naplno. Ten druhý má možnost 9 úrovní jasu a nabíhá do tmy. Otestujeme jestli se ti změní jas. Pro ten první co nabíhá naplno tak ho tak nech, otevři terminál a zadej
Kód: [Vybrat]
sudo -i
echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
U toho druhého si ho samo sebou rozsviť třeba na max a udělej tohle
Kód: [Vybrat]
sudo -i
echo 6 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
změnil se jas?