Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost  (Přečteno 11414 krát)

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #25 kdy: 29 Prosinec 2015, 16:47:34 »
jop funguje to u obou
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #26 kdy: 29 Prosinec 2015, 22:15:43 »
OK tak poslední věc se udělá automatická úprava jasu po spuštění
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/rc.local
otevře se ti textový editor gedit s rc.local. Tam na konec, před exit 0 vlož pro notebook s radeonem
Kód: [Vybrat]
echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightnessa s nvidií
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/rc.local
Kód: [Vybrat]
echo 6 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightnessulož a po restartu by to mělo být OK


JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #27 kdy: 29 Prosinec 2015, 22:37:11 »
FUNGUJE TO!!!  Moc ti děkuji. Byl to skvělý návod...    ;) :)  potlesk
« Poslední změna: 29 Prosinec 2015, 22:41:27 od JaroslavU »
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #28 kdy: 03 Leden 2016, 00:13:39 »
Ahoj, tak můj příběh asi ještě nekončí. Ten počítač s radeonem jsem přeinstaloval z linux Mint 17.3 na ubuntu 14.04.3. A ten fígl co jsi mi poradil s tou nastavenou hodnotu u toho ubuntu nefunguje. Zase tam mám plnej jas. Už jsem to kvuli tomu zkoušel i přeinstalovat.
« Poslední změna: 03 Leden 2016, 01:32:10 od JaroslavU »
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #29 kdy: 03 Leden 2016, 00:42:52 »
Raději sem posilam     gedit /etc/rc.local:         jestli tam nedělám nějakou blbost???   (ale na tom mintu to fungovalo...) vždyť jsou to stejné systémy... jsem z toho jelen


#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
exit 0
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #30 kdy: 03 Leden 2016, 00:45:23 »
jo a ty příkazy echo, normálně jinak fungují a nastavují  jas když je zadávám, tak nevím proč to ten tučňák při startu nečte
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #31 kdy: 03 Leden 2016, 10:30:27 »
Tak to vem od začátku. První otestuj jestli ti pojede xbacklight
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xbacklight
xbacklight -time 10 -set 50
pokud ne tak se mrknem do složky
Kód: [Vybrat]
ls /sys/class/backlight

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #32 kdy: 03 Leden 2016, 10:36:43 »
aryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ sudo apt-get install xbacklight
[sudo] password for jaryn:
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
xbacklight je již nejnovější verze.
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 6 neaktualizováno.
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ xbacklight -time 10 -set 50
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ sudo -i
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~# xbacklight -time 10 -set 50
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~# ls /sys/class/backlight
radeon_bl0
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~# ^C
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~#


po nastavení backlightu  -žádná změna, backlight jsem zkoušel už včera
« Poslední změna: 03 Leden 2016, 10:38:52 od JaroslavU »
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #33 kdy: 03 Leden 2016, 10:41:06 »
OK vypadá to stejně tak dál
Kód: [Vybrat]
cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/max_brightness
cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #34 kdy: 03 Leden 2016, 10:43:55 »
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/max_brightness
255
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness
118

musím na chvilku odběhnout
« Poslední změna: 03 Leden 2016, 10:47:10 od JaroslavU »
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #35 kdy: 03 Leden 2016, 10:51:46 »
Vše vypadá stejně
jak říkáš tak i
Kód: [Vybrat]
sudo -i
echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
jas změní, tak otevřením rc.local jako root
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/rc.local
a přidání
Citace
echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
před exit 0
by mělo fungovat

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #36 kdy: 03 Leden 2016, 11:37:30 »
Ještě mě napadlo, udělej si test jestli se ti spustí příkaz v rc.local
Kód: [Vybrat]
echo "test rc.local" > /home/jaryn/test.txtpak restartuj a v tvojí domovské složce by měl být vytvořený textový dokument test.txt s obsahem rc.local

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #37 kdy: 03 Leden 2016, 14:48:13 »
jo je tam .... funguje to když ho zadám normálně do terminálu i když ho zapíšu  jako to echo do toho rc.local
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #38 kdy: 03 Leden 2016, 14:56:39 »
Mám třeba dát po tom uložení toho příkazu do  rc.local  ještě třeba  update-grub  a  exit?  To by asi nemělo mít vliv? Ještě mě napadá třeba zkusit 15.10tku jestli to není jen nějaký šprajc...   je to zvláštní...  nechci to vzdávat, ale jako by ten příkaz prostě vynechal přeskočil nebo prostě nereagoval na něj (jako by tam nebyl)
« Poslední změna: 03 Leden 2016, 15:03:48 od JaroslavU »
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #39 kdy: 03 Leden 2016, 15:13:41 »
taky jsem zkoušel zadat jinou "velikost jasu" třeba 123, 147..... ale vždy takovou, kterou jsem předtím dostal jako aktuální systémovou (abych vyloučil, že tam dávám nějakou nepodporovanou hodnotu)
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #40 kdy: 03 Leden 2016, 15:45:02 »
Divný, tak normálně to funguje a v rc.local ne. Ale přitom jiný příkaz se provede, to sis ověřil vytvořením textového dokumentu do tvé domovské složky. Takže ještě jedna věc, dal bych tam zpoždění....
dej do rc.local
Kód: [Vybrat]
sleep 30; echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightnesstím by se měl vykonat až o 30 vteřin později

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #41 kdy: 03 Leden 2016, 15:55:27 »
To zafungovalo.....   
jaryn@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~$ cat /sys/class/backlight/radeon_bl0/actual_brightness
171

opravdu po těch 30ti vteřinách se to pohne
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #42 kdy: 03 Leden 2016, 16:00:51 »
OK takže to něco následovně přepne. Víš co, mrknem se co se tam děje. Dej do rc.local před ten příkaz
Kód: [Vybrat]
set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
takže to bude nějak takhle
Kód: [Vybrat]
set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
Pak restartuj a potom dej do terminálu
Kód: [Vybrat]
cat /var/tmp/rc.local.loga výpis sem

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #43 kdy: 03 Leden 2016, 16:05:54 »
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~# cat /var/tmp/rc.local.log
/etc/rc.local: 16: /etc/rc.local: cannot create /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness: Directory nonexistent
+ echo 171
Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #44 kdy: 03 Leden 2016, 16:13:42 »
ač nerad, musím zase na 2 hodinky pryč, ale prozatím ti děkuji díky tvému učitelskému postupu začínám do linuxu malinko pronikat a chápat jeho krásu.... neživíš se tím náhodou?  ;)
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #45 kdy: 03 Leden 2016, 16:14:20 »
zajímavé soubor neexistuje..... no nic tak se to musí protáhnout sleepem, než se soubor vytvoří. Začni třeba 1 vteřinou (echo 1;) a po každém restartu mrkni do logu, dokud nezmizí chyba. Pak z rc.local smaž
Kód: [Vybrat]
set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
ať se ti zbytečně nevytváří log po startu. A neživým na to jsem moc velký začátečník. Čím víc výš, tím se jen utvrzuješ, že výš prd   :-[ na to přijdeš
« Poslední změna: 03 Leden 2016, 16:18:19 od Cuore »

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #46 kdy: 03 Leden 2016, 18:44:31 »
myslíš takhle?

sleep 1; set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
Žijte dlouho a blaze.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #47 kdy: 03 Leden 2016, 18:59:48 »
Ale ne myslím jen to, že si máš těch 30s zaměnit za 1s, aby se našel ideální čas, kdy už se jas upraví. 30s je totiž moc, to bylo jen na jistotu. Takže
Kód: [Vybrat]
set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
sleep 1; echo 171 > /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
Pokud se jas nezmění, tak postupně přidávej čas. Až to bude OK poznáš, že se ti upraví jas a v logu už nebude chyba.  Pak jen smažeš
Kód: [Vybrat]
set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
a máš to ťip/ťop

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #48 kdy: 03 Leden 2016, 19:58:30 »
tak stačí tam dát prodlevu  1 sec. a funguje to, ale jakmile tu prodlevu zruším tak se to nechytá (asi nějaká chyba v časování procesů ne?)

root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~# cat /var/tmp/rc.local.log
+ sleep 1
+ echo 171
+ exit 0
root@jaryn-HP-255-G2-Notebook-PC:~#

Žijte dlouho a blaze.

JarynCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:LTS nepamatuje nastavení jasu, bt, hasitost
« Odpověď #49 kdy: 03 Leden 2016, 20:15:41 »
tak teď teda vymazávám následující:  (předpokládám, že to bylo dáno jen kvůli tomu, aby vyjely ty informace po zadání toho příkazu)

set -x;
exec 2>/var/tmp/`basename $0`.log
Žijte dlouho a blaze.