Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: vypnuti turba u procesoru  (Přečteno 1747 krát)

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
vypnuti turba u procesoru
« kdy: 22 Března 2015, 11:16:33 »
nasel sem jak vypnout turbo u procesoru je to tenhle prikaz
sudo su -c '/bin/echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo'
nevim jak to nastavit aby se spoustel pri spusteni pocitace, po kazdem prihlaseni tohle musim zadavat
vubec se v terminalu nevyznam dosud sem mel windows a ted mam kubuntu 14.04

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2015, 13:29:56 »
Jako root připište na konec /etc/rc.local to co je spouštěno přes su:
Kód: [Vybrat]
/bin/echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turboPřes rc.local se obvykle spouští uživatelské příkazy vykonávané při startu počítače - před přihlášením uživatele.
« Poslední změna: 22 Března 2015, 13:38:55 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #2 kdy: 28 Března 2015, 07:54:23 »
Díky za odpověď tenhle návod funguje

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2016, 19:09:21 »
Přešel sem včera na Ubuntu 16.04 a uz mi tehhle návod nefunguje, jde mi vypnout turbo příkazem
sudo su -c '/bin/echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo'
ale když dám tohle do etc/rc.local
 /bin/echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
nic se po restartu nestane v kubuntu 14.04 to fungovalo ale mam dojem z v 14.04.5 už ne
máte někdo podobný návod nebo aspoň snížení mhz automaticky po startu systemu?

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6464
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2016, 19:50:35 »
Ja pouzivam
Kód: [Vybrat]
echo "1" | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turboale je pravda ze to nespustam pri starte systemu ale rucne podla potreby v skripte
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
turbo=$(cat /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo)
[ "$turbo" -eq 0 ] && echo "1" | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
[ "$turbo" -eq 1 ] && echo "0" | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
Frekvenciu menim
Kód: [Vybrat]
echo 50 | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/max_perf_pct50 je v %. 100 plny vykon, a asi 25 mam najnizsi. Nejde to presne ale skokovo.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.2 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2016, 20:08:50 »
věděl by někdo jak vypnout turbo před startem?

/bin/echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
/bin/echo 75 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/max_perf_pct
tyhle příkazy v rc.local už v 16.04 nefungují

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosince 2016, 18:44:08 »
zjistil sem že příkazy fungují ale nespustí se vůbec rc.local při startu asi to někdo v 16.04 vypnul
co tedy nahrazuje rc.local? když zadám sudo sh /etc/rc.local vše funguje ale chce to heslo, jde do toho příkazu nějak přidat heslo správce abych to mohl dát do pospuštění?

Miloš Prokeš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:vypnuti turba u procesoru
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2016, 18:45:22 »
už mám řešení vytvořil sem soubor rclocal.sh do něj sem dal
echo password | sudo -S sh /etc/rc.local
password sem nahradil svým heslem a v nastavení systému dal do automatického spuštění po přihlášení tenhle soubor
výsledek je že to funguje mohli ste mě to napsat ušetřil bych si pár restartů

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.