Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Ubuntu 16.04_problém s displejem  (Přečteno 3533 krát)

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Ubuntu 16.04_problém s displejem
« kdy: 31 Prosinec 2016, 12:58:09 »
Ahoj všichni. Prosím o pomoc. Na svém stařičkém PC Acer Aspire 3000 jsem si nainstaloval Ubuntu 16.04. Instalace se zdařila a systém jsem rozjel. Nicméně ikony jsou moc velké a navíc otevřená okna se nepřizpůsobují velikosti displeje, takže je nevidím celá. Není možné je ani zmenšit, Šel jsem do nastavení displeje kde je 800x600 a nemůžu to ani rozkliknout, abych to změnil. Prosím o radu co stím. Dík moc :)

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #1 kdy: 31 Prosinec 2016, 13:05:48 »
Takže rozlišení nejde změnit ? Jaké používáš ovladače ?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #2 kdy: 31 Prosinec 2016, 14:39:40 »
Ovládače? Právě jsem si to nainstaloval nevím. Mohl by jsi mi něco doporučit? Či nějaký návod?

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #3 kdy: 31 Prosinec 2016, 14:43:38 »
No jestli jsi úplnej nováček, tak bych pro začátek doporučil wiki

http://wiki.ubuntu.cz/ovlada%C4%8De_grafick%C3%BDch_karet
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

WeltRaum

  • Host
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #4 kdy: 31 Prosinec 2016, 16:20:07 »
Na svém stařičkém PC Acer Aspire 3000 jsem si nainstaloval Ubuntu 16.04.
Ak ide náhodou o noťas s podobnými parametrami ako napríklad tu: http://pc.burza.sk/acer-aspire-3000/202580, tak neviem, či je Ubuntu dobrá voľba. Viac info o HW by sa hodilo (aspoň GPU, RAM)

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #5 kdy: 31 Prosinec 2016, 16:51:25 »
No Unity je docela nářez na tomhle stroji. Tady je nějaké čtení :

https://ubuntu-mate.community/t/support-for-sis-graphics-cards-please/3378/19

Kdyby něco, ptej se.

edit: respektive tohle tě bude zajímat : https://ubuntu-mate.community/t/set-sis-graphics-1024x768-l-ubuntu-mate-14-04-and-15-10-16-04/3553/3
« Poslední změna: 31 Prosinec 2016, 16:59:30 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2101
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #6 kdy: 31 Prosinec 2016, 16:52:14 »
A opet - resi se to kazdou chvili - neni dobry napad instalovat nejnovejsi verze na stary keply.zkus nejdriv predposledni stabilku 14.04 a jeste bych jiste orientoval k mene narocnemu prostredi. Takze Xubuntu ci spise Lubuntu, mas-li mene, nez 1GB RAM. Kdyby byl dale problem, tak 12.04 ci zkusit Mint XFCE 17.3

Edit: Plus jeste samozrejme zuzitkovat, co radi Martyj.
« Poslední změna: 31 Prosinec 2016, 16:54:01 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #7 kdy: 01 Leden 2017, 19:52:01 »
Díky všem za podporu.
Jo, je to sice stařičký počítač, ale RAM 1 GB, procesor 1,8 GHz a 60 GB harddisk - tak jsem si říkal, že by to mohlo být pro aktuální verzi dostačující. Nainstaloval jsem v pohodě, internet a vše funguje... akorát ten displej není ok. Tento počítač chci využívat pouze k přístupu na internet - takže žádné náročné programy a aplikace. Pro mě by bylo ideální kdybych něco nainstaloval nebo jednoduše přenastaval, aby to bylo ok.

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #8 kdy: 01 Leden 2017, 19:58:16 »
Díky všem za podporu.
Jo, je to sice stařičký počítač, ale RAM 1 GB, procesor 1,8 GHz a 60 GB harddisk - tak jsem si říkal, že by to mohlo být pro aktuální verzi dostačující. Nainstaloval jsem v pohodě, internet a vše funguje... akorát ten displej není ok. Tento počítač chci využívat pouze k přístupu na internet - takže žádné náročné programy a aplikace. Pro mě by bylo ideální kdybych něco nainstaloval nebo jednoduše přenastaval, aby to bylo ok.

Jestli je to jenom na net, tak bych tam dal puppy linux, nebo Porteus apod. Stačí pár Giga na disku 1 GB RAM naprosto dostačuje a bude to běžet imho mnohém lépe, než jakákoliv odnož Ubuntu.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #9 kdy: 01 Leden 2017, 20:17:29 »
Dobře...zní to rozumně. A půjde to teď jentak přeinstalovat nebo musím nejdřív odinstalovat Ubuntu? Jen pro vysvětlenou - Linux tam chci proto, abych měl bezpečný přístup na internet. Zadávání různých hesel a kodů na účty, maily atd. Některé aplikace ale vyžadují modernější verze Linuxu spolu s prohlížeči.

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #10 kdy: 01 Leden 2017, 20:29:34 »
Rozhodně to půjde přeinstalovat. Postup je pořád stejný.

A nebo, když počkáš do zítra, testuju tuhle distribuci : https://budgie-remix.org

Tak ti řeknu, jestli je to použitelný. Náročný to má být zhruba stejně jako puppy. Takže na tom stroji to pojede jak po másle.

Co teda potřebuješ za aplikace ? Krom prohlížeče.

edit: teda pardon, já testuju nějakou jinou odlehčenější verzi té distribuce, ale tohle by mohlo být tak ok
« Poslední změna: 01 Leden 2017, 20:31:46 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #11 kdy: 01 Leden 2017, 20:39:20 »
Tak ta odlehčená verze si vezme nějakejch 200 MB RAM, což je úplně v cajku.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #12 kdy: 01 Leden 2017, 20:43:06 »
OK. Díky...určitě počkám  :)
Na disku téměř žádný aplikace nepotřebuji. Potřebuji se na internetu dostat k různým přihlašovacím portálům, které slouží ke sběru dat, k e-mailů a také k internet bankingu od KB - tam musím mít dle technických podmínek aspoň Ubuntu 14.10 (http://www.mojebanka.cz/file/cs/KB-technicke_podminky.pdf).

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #13 kdy: 01 Leden 2017, 20:46:50 »
Vyzkoušíme, uvidíme.

Jinak jestli máš nějakej použitelnej stroj, tak si můžeš nainstalovat virtualbox, nebo vmware player a ty distribuce otestovat sám, ať víš, jestli tam všechno funguje, je to lepší, než pořád dávat systém na flashku.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #14 kdy: 01 Leden 2017, 21:07:53 »
Takhle to vypadá. Je to fakt úplně minimalistický rozhraní. Není tam absolutně nic, žádné programy. Všechno si musí člověk doinstalovat. Ta distribuce je právě určená pro lidi jako ty. Prohlížeč si doinstaluješ a zbytek tě nezajímá ;)

ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #15 kdy: 07 Leden 2017, 22:06:24 »
Tak jsem to zkoušel nainstalovat a bohužel mi to hlásí chbu "failed to start X" :(
Nevíš náhodou co s tím?

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2101
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #17 kdy: 07 Leden 2017, 23:14:28 »
Na tomhle stroji ti pojede uplne v pohode Lubuntu 14.04 a kdyz zaktualizujes Firefox nebo si das Chrome, tak jiste nebude problem s EB vubec zadny. Je to jistotka se vsim potrebnym a bez jakychkoliv experimentu.

Martyj: Tu odlehcenou verzi jsi sehnal kde? Budu to muset taky testnout, ten dalsi maly systemek. U Puppy mi dost vadi absence apt (dostat ho tam sice jde, ale je to mravenci prace, takze se mi do toho nechtelo) a prostredi. Ale nasel jsme modifikaci s lxde a ta usla. Apt (nebo ekv.) nemela.
« Poslední změna: 07 Leden 2017, 23:18:57 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #18 kdy: 07 Leden 2017, 23:20:49 »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

tomik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #19 kdy: 08 Leden 2017, 22:31:38 »
Video na youtube jsem sledoval ještě než jsem sem psal, ale moc moudrý jsem z toho nebyl  :-[

Nainstaloval jsem si Lubuntu 14.04 a aktualizoval si prohlížeč. Nicméně to neřeší můj problém s displejem, protože je tam nastaveno 640x480 a v nabídce není na výběr jiná možnost. Co je ale pozitivní, okna již dodržují hranice obrazovky, takže to vidím rozmazaně, ale vidím celý obsah. Takže částečný úspěch. Ten stroj už je starý a v posledních 2 týdnech jsem mu dal pořádně zabrat. Kdybych věděl, že to bude takové harakiri, tak bych se do toho ani nepouštěl. Už začal i divně hučet  :-\  Nic no, internet mi funguje, přihlásím se všude, tak to nechám doklepad a porozhlédnu se po novém stroji...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2101
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #20 kdy: 09 Leden 2017, 08:15:12 »
Tak to bude mit nejakou exotickou grafiku - zkus jeste 12.04 a jeste pak kdyztak ten Puppy Linux - ten ma pripadne i verzi pro hodne stary krapy.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #21 kdy: 09 Leden 2017, 13:44:30 »
Však jsem dával návod, jak tu grafiku rozchodit v rozlišení 1024x768.

Nefunguje to, nebo jak ?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2101
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 16.04_problém s displejem
« Odpověď #22 kdy: 09 Leden 2017, 14:28:40 »
No jo vlastne - na to uz jsem uplne zapomel. A autor vlakna asi taky  :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...