Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs. Windows Vista  (Přečteno 33760 krát)

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
Ubuntu vs. Windows Vista
« kdy: 01 Března 2007, 20:37:50 »
Tak jsem dnes poprve mel tu prilezitost shlednout ceske Visty u kamarada, ktery si je koupil. Prvni dojem byl docela dobry, az me to samotneho prekvapilo. Ale nejak se nemuzu zbavit dojmu, ze jsou to XP v novem grafickem kabate. Mam moznost si stahnout Visty legalne primo od Microsoftu diky clenstvi v Academic aliance a proto si tato myslenka se mnou porad pohrava. Ale zatim jsem odolal. Zajimalo by me, jak to vidite vy, pripadne jestli planujete pouzivat kombo Ubuntu/Vista nebo zda je uplne zavrhujete. Masova kampan Microsoftu si urcite ziska spoustu uzivatelu noveho systemu, jsem tedy zvedav, jak to nas milovany Ubuntu ustoji ...

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #1 kdy: 01 Března 2007, 20:52:14 »
Dle mě jde jen o to, nalákat lidi na debilní 3d rozhraní (ubuntu umí, ne-li lépe), zbytečný vychytávky (ubuntu umí) a spoustu věcí okradených od macOS-X (ubuntu umí také)
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

b-s-h

• Host
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #2 kdy: 01 Března 2007, 20:56:04 »
Zkoušel jsem dřív betaverze Vist a nic moc, přesně jak říkáš xp + novej vzhled. Potěší teda vyhledávání a menší drobnosti, ale nic zásadního se nezměnilo. Nevim proč se všichni do vist hrnou, asi chtěj aby jim systém po instalaci zabíral 7 gb nebo kolik.

calcumat

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #3 kdy: 01 Března 2007, 20:56:27 »
Windows Vista - ani omylom. Navyse som dnes skoro "grcal" pri prestupe na Muzeu (A -> C), az si hovorim, ze by to chcelo tiez balik penazi a na druhu stenu vylepit reklamu na Ubuntu - kvalitny operacny system ZADARMO.
Polovica Prahy svieti priblblymi reklamami na toho jehoVistu - dufam, ze sa im tie peniaze flaknute do reklamy ani nevratia....
Notebook maniak (3 roky na Compaq Armada 1700, 3 roky na Compaq Presario 3070us, teraz Asus M6800VA ...)
Ubuntu registered user 3500, Linux registered user 423474.

filo

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #4 kdy: 01 Března 2007, 21:00:05 »
Citace: greenfish
Mam moznost si stahnout Visty legalne primo od Microsoftu diky clenstvi v Academic aliance a proto si tato myslenka se mnou porad pohrava. Ale zatim jsem odolal.
Hmm, možná to je škoda ;)
Já mít takovou možnost, volný disk a trochu času, tak Vistu rozhodně na měsíc, dva vyzkouším. Zvlášť pokud by to měla být ta nejnadupanější Ultimate verze. Už jen kvůli tomu, abych si udělal vlastní názor a osahal systém, který je aktuálně propíraný zleva zprava.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #5 kdy: 01 Března 2007, 21:16:51 »
O vyzkoušení neuvažuji:
1. současný systém mi vyhovuje na 100% → nemám důvod měnit
2. nevyhovoval mi Windows XP a to hlavně kvůli filosofii a přístupu k uživateli → silně pochybuji, že se toto změnilo
3. hnusí se mi praktiky Microsoftu (hlavně pana Ballmera) → nehodlám je nijak podporovat
4. jsem student → absolutně nemám šanci sehnat peníze a i kdybych je měl, měl bych pro ně rozumnější využití
5. s mým hardware (CPU 1,7 GHz, 378 MB RAM) nemám šanci

Vojtin

• Host
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #6 kdy: 01 Března 2007, 21:33:27 »
Vyzkoušel bych pro zajímavost, ale na pc 512RAM 2500+barton, nvidia 5600 by nejspíš aero nechodilo, takže zkušet nebud. Visěl jsem je na jednom compu a mam stejnej pocit jako greenfish, navíc je dost ohlasů na to jejich vyhledávání, že prostě nefunguje tak jak má, prostě z jabka ukradli jen nápad, ale funkčnost už nedotáhli.

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #7 kdy: 01 Března 2007, 21:41:07 »
mel sem, videl jsem, zkusil jsem, smazal jsem ...

stavajici reseni mi vyhovuje, krome prepracovane grafiky, nic moc extra funkce navic pro personalni pouziti, ... uz se to tu nekolikrat propiralo, a osobne nemam zajem o os ktery ma kontrolu nad mymy daty

... vic se mi libi Office 2007
Prominte me otazky, jsem totalni lama a zacatecnik, ale chci vedet vic ! Mejte se mnou prosim strpeni ... ;-)
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

drat

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2007, 21:47:39 »
Jo taky jsem videl vistu. Mozna ze vnitrne to funguje lepe ale jinak XP v novem. Navic ty ikonky se mi zdali takove ze se brzy okoukaji. Ale jinak tema visty je skvele. Ovsem je velice otravna. Neustale nejaka okynka skacou. A na hw taky moc nesetri. Clovek by stjne mel mit vseobecny prehled. Takze az bude moznost na chvili ji testnu. Mozna pockam az na SP1 :)

Jony

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #9 kdy: 01 Března 2007, 21:54:33 »
jehoVista je "SUPER"...

Nyní mám XP už jen kvůli střižně (AP, Liquid) nicméně jsem samozřejmě chtěl zkusil. co ten nový MS OS umí.
3D aero není zrovna, to, co bych nejvíce potřeboval (v linuxu používám std GNOME =) )
Pominu-li,  kolik "žerou" různé "systémové služby"... neustálé stupidní dotazy... způsob "maškarády" jsem jaksi nestrávil (možná jsem jenom nepochopil, co tím "malý měkký" chtěl říci...  nejvíce mě však zděsilo, že jehoVista MRVÍ=KRYPLÍ=K*RVÍ *.avi-čka!!! ... asi nenásilná forma donucení BFU přejít na WMV (když to avi je tak problematické, neboť až tak nepodporuje DRM "sajrajt") Dokonce se tato "vlastnost" dostala i do finální verze (rozuměj placené betaverze =) ), takže střihové systémy, které pro práci s avi používají standardní MS .dll mají smůlu...

... MSO 2007.... jen tak dál... BRAVO... jen ať si tím "překopaným menu" znechutí i ortodoxní ouřady ve státní správě...

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #10 kdy: 01 Března 2007, 22:18:15 »
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #11 kdy: 02 Března 2007, 01:37:08 »
Kdysi jsem chtěl zkusit nainstalovat nějakou Betu WVISTA, a le vůbec to nepoznalo můj Promise řadič, takže jsem se na to vykašlal. Nicméně domácí užívání jakýchkoliv Windows neplánuji, viz důvody od vojtech.t, snad kromě toho, že už dávno nejsem student, ale i tak nejsou peníze na vyhazování za blbosti.
Kubuntu forever :-)

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #12 kdy: 02 Března 2007, 01:54:45 »
Zatim, jak tak koukam jsem nenarazil ani na jeden pozitivni post. No ja jeste nejakej ten patek pockam, jakym smerem se vse vyvine. Ted mam XP a to vesmes jen kvuli hram a na vse ostatni se snazim pouzivat Ubuntu (zatim uspesne). Takze je fakt, ze zatim nevidim na Viste nic tak svetoborneho, co by mi ji dostalo na disk. Ale jak rikam, casem se ukaze...

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #13 kdy: 02 Března 2007, 02:37:53 »
Nainstaloval bych i, ALE:
nemám zbytečných 10GB na disku
grafika nepodporuje DX9, takže no aero
no aero = no vista :-)

Jinak jsem narazil na spoustu věcí, které by mě na vistě neskutečně štvaly (chvíli jsem s Vistou pracoval) - třeba přepracované "Vlastnosti" (vyvolané z kontextového menu na ploše). Po stránce vzhledu mě teda Vista nijak neoslnila, Luna Element 5 je IMHO povedenější vzhled (pro Windows XP), pro Gnome třeba některá variace Murrine enginu...

EDIT:
další problémy minimálně pro několik dalších měsíců:
* špatná podpora 3rd party softwaru
* špatná podpora HW
* nestabilita do SP1

ped

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #14 kdy: 02 Března 2007, 03:11:52 »
Jestli cekas na pozitivni, tak zkus treba zive.cz. :)
Ja ciste z politickych duvodu Vistu neminim ani zkouset, i kdyby mi u nejake konkretni zalezitosti snizila naklady.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #15 kdy: 02 Března 2007, 07:04:02 »
Na aktualne.cz poslední dobou vycházejí takové PR články o WVISTA, ale v diskuzích pod nimi jasně dávají lidé vědět co si o nich lidé myslí.
Kubuntu forever :-)

Engi

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #16 kdy: 02 Března 2007, 09:07:57 »
Ja som mal XP ale ako sa mi dos***o tak som ho odstranil a ani nenainstaloval koli hram som ho mal ale co uz ... A ja cakam od systemu nech neni moc narocny na HW a nezabera moc miesta co o Viste sa neda povedat. Naco je ldom system kt. zabera 10 GB (neviem ci vazne zabera ale niekto to tu pisal)  a mal kontrolu nad vsetkym. Radsej keby mal kontrolu nad virusmy ako nad mojimi subormy. Tot vse
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

waldo.pepper

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #17 kdy: 02 Března 2007, 09:08:06 »
Já bych jejich vyzkoušení nezatracoval. Na svém komplu ne, ten je M$-Windowsless, ale rád bych, z pohledu vrtaře a šťourala, prubnul jejich proklamovanou stabilitu a bezpečnost.  Časem se někdo v okolí ozve, že mu kompl nejede, za flašku, proč bych nepomohl, a když tam budou visty, chci být připraven :-). Někde jsem četl, že pro herní vývojáře je to podraz, visty běží s DX10, takže kdo bude chtít pařit, zůstane u XP. Tímpádem doba, kdy ten redmontský zázrak uvidím je daleko, protože okolí má wokna většinou jen kvůli hrám.
Najvjac peňazí sa utratí pri placení

Belly

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #18 kdy: 02 Března 2007, 12:27:18 »
Mám doma staženou RC1 už nějakou dobu, ale nedalo mi to a nainstaloval jsem si ji do VirtualBoxu na vyzkoušení. Samozřejmě bez Aera ale na seznámení to stačí tak jak to chodí.
Instaloval jsem pár programů, nebyl nikde problém. Líbí se mi větší důraz na bezpečnost a taky upozornění o zpouštění služeb v systému, které mohou zásadně ovlivnit bezpečnost v systému. Je to otravný, ale windowsáky to alespoň naučí nějakým bezpečnostním základům.snad.
Vyhledávání je super.asi nejlepší věc pro mě ve vistě. Ale to je trochu málo na systém, kterej vznikal kolem šesti let.  Obejdu se bez Visty.
Ubuntu= Gnome+Beryl+Beagle je moje Vista.
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #19 kdy: 02 Března 2007, 13:43:25 »
Souhlasim, Beagle taky pouzivam a chvalim, skoda jen, ze ten Beryl se porad ne a ne rozjet...

Engi

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #20 kdy: 02 Března 2007, 13:57:36 »
Vlastne co je to aero v tej viste?
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #21 kdy: 02 Března 2007, 14:39:21 »
Aero je něco jako beryl/compiz v linuxu (akcelerovaný desktop), ale podstatně jednoduší a podstatně náročnější na HW. Měl jsem možnost vyzkoušet všechny betaverze (mimo prodejní) a doporučuju Vistu nebrat. Na disku nezabírala 10GB ale 15, moc svižná nebyla (bohužel netestoval jsem na ideálním HW pro Vistu - Celeron 3,2GB, 2GB RAM, NVIDIA 7600 GS 256MB RAM - v hodnocení vhodnosti známka 3). Nerozjel jsem nějaký HW (což se ale jistě změní) a vyloženě zklamala multimedia. Nenabídne proti linuxu nic navíc, naopak díky problémům s HW úrovně současných linuxových distribucí ani nedosahuje. Opravdu netuším, proč za to všechno ještě platit nehorázné sumy (když pak ještě čtu o problémech s aktivací, je to k smíchu). Jistě se to časem změní a po čase to bude z různých důvodů opět majoritní OS, ale bez Visty se skutečně obejdu.

Engi

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #22 kdy: 02 Března 2007, 15:36:13 »
Ale povedzte mi fakt naco je tak velky system myslim zo zaberanim miesta na disku a tak s velkymi HW poziadavkami ... Je to totalna hlupost ked si povedzme ak to nema bezat rychlo na neakom 2,5 MHz a 512 Ram... co je dnes myslim ze taky zaklad na normalny desktop ne na hry ale na pracu. Myslim ze taky windowsaci ostanu na XP alebo pre moju radost a nas setkych prejdu na Linux :D co je menej pravdepodobne .. lebo aj ja som bol kedysi taky ze linux fuj hlavne ked mi tam nesiel net lebo iba Ubuntu pozna od zakladov moju WIFInu

Enigma

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #23 kdy: 02 Března 2007, 16:25:00 »
Citace: Jony
jehoVista je "SUPER"...

Nyní mám XP už jen kvůli střižně (AP, Liquid) nicméně jsem samozřejmě chtěl zkusil. co ten nový MS OS umí.
3D aero není zrovna, to, co bych nejvíce potřeboval (v linuxu používám std GNOME =) )
Pominu-li,  kolik "žerou" různé "systémové služby"... neustálé stupidní dotazy... způsob "maškarády" jsem jaksi nestrávil (možná jsem jenom nepochopil, co tím "malý měkký" chtěl říci...  nejvíce mě však zděsilo, že jehoVista MRVÍ=KRYPLÍ=K*RVÍ *.avi-čka!!! ... asi nenásilná forma donucení BFU přejít na WMV (když to avi je tak problematické, neboť až tak nepodporuje DRM "sajrajt") Dokonce se tato "vlastnost" dostala i do finální verze (rozuměj placené betaverze =) ), takže střihové systémy, které pro práci s avi používají standardní MS .dll mají smůlu...

... MSO 2007.... jen tak dál... BRAVO... jen ať si tím "překopaným menu" znechutí i ortodoxní ouřady ve státní správě...
To prznění aviček ve Vistách bude zřejmě tím, že Vista mají hlavně chránit zisky hollywoodských oligarchů. A pirátské kopie jsou uloženy v souboru.avi . Vista budou tímto způsobem bojovat proti pirátům. Spíš to ale odradí uživatele a zřejmě budou zůstávat na iXPéčkach či přecházet na unixy. Pokud s touto politikou Mrkvosoft nepřestane, mohl by na to dojet.

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #24 kdy: 02 Března 2007, 16:59:34 »
dle mýho dojel...
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.