Tak mam Visty legalne pres skolu, jde o Bussines verzi, ktera je ochuzena o nejaky programky pro praci s videem a o Home centum. Rekl jsem si, ze ji vyzkousim, tak tady je par postrehu.
Instalace probehne celkem v poho, zadny komplikace. Musim povrdit, ze hardwarove pozadavky jsou zase o neco vys oproti XP a to hlavne na pamet. S ovladaci nebyl problem, stahl jsem ofiko ovladace od Aceru pro muj notas, vsechno jde ok. Tak jsem nakopal svy oblibeny programy jako Psi, Total Commander atd. Opet vse slo bez potizi. Mozna jen ty neustaly dotazy systemu, jestli povolit instalaci nebo ne, mi po chvilce prisly dosti otravne. Dalsi veci byla instalace ProEvo 6 (pro nezasvecene nej fotbal bez ohledu na platformy). Hra jela o malinko hure nez na XP, ale slo jen o to, ze se jednou za dve minutku trosku skubla, jinak vse ok. Aero je zvlastni, nemuzu rici, ze se mi libi nebo nelibi, rozhodne hezci nez XP, ale nove efekty jsou pro praci takrka nepotrebne.
No a prvni zadrhel prisel v momente, kdy jsem se potreboval dostat do slozky Dokument and settings. Ani za nic me tam system nepustil, pritom jsem admin, zkousel jsem menit prava, ale system zahlasil, ze nejde menit prava u teto slozky, to same napr. u slozky Program Files, ktera je jen pro cteni a pres to vlak nejede.
Jinak to zatim ujde, jestli narazim na dalsi nepochopitelnosti dam vedet.
Jinak zaverem to lze shrnout asi takto: Vista lepsi nez XP, ale prachy bych do toho nevrazil, nebyt toho, ze je ma moje skola (UPOL) smlouvu s Microsoftem, asi bych Visty vidal jen u kamaradu. Ted zkusim nejak opravit GRUB a hura do Ubuntu, je preci jen o necem jinem
EDIT: Tak do dokumentu jsem se uz konecne dostal, ale nejdriv jsem musel odblokovat administratorskej ucet a pak zmenit prava, ale nechapu proc to je tak slozity, kdyz ja jsem jako uzivatel ve skupine administrators... Jo a ta hra uz netrha ani trochu, takze nahrada za XP asi nejakou dobu na disku zustane...