Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Čo ma na Ubuntu najviac štve 2  (Přečteno 7490 krát)

etki

• Aktivní člen
  • *
Čo ma na Ubuntu najviac štve 2
« kdy: 12 Března 2007, 17:49:16 »
Štve ma že v kontextovom menu chýba otvoriť súbor ako root a spustiť program ako root. Viem, že sa to dá spraviť aj nainštalovať cez automatix. Ale potešilo by ma keby to tam bolo. Vedeli by ste to zariadiť, aby to v ďalšej distribúciu Ubuntu bolo?

MicHo

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.tm-league.wz.cz/TML2/
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2007, 17:52:22 »
Ved staci spustit terminal a zadat prikaz so sudo na zaciatku, nemyslim, ze je to take tazke
Ubuntu 6.10, Gnome 2.16.1, Beryl 0.3.0...
Ak chcete vedieť, ako sa dá zo dňa na deň prejsť z XP na Linux, tak si pokecáme
 HOWTOs C++ Bash

etki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 12 Března 2007, 18:04:05 »
Sudo poznám naozaj, to nie je ťažké ale pre mňa a myslím si že aj pre väčšinu newbies by bolo super keby to bolo v kontextovom menu. Pokiaľ xceme priatelia aby sa stal Ubuntu viac používaným je potrebné zabudnúť, že terminál existuje. Naozaj je dosť napred keď je tak grafický súborový manažér v ktorom si môžem nalistovať súbor ale keď ho otvorím tak sa nedajú uložiť zmeny lebo nemám oprávnenia správcu. Tak musím otvoriť konzolu a napísať sudo gedit a celú dlhočiznú cestu k súboru alebo sa pomocou cd nastaviť do priečinka a potom sudo gedit a to už musíte uznať aj vy konzolisti, že je to menej praktické ako to otvoriť  pravým tlačítkom myši pomocou otvoriť ako root a zadať heslo

Engi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 12 Března 2007, 18:23:35 »
Neviem preco tu konzolu tak nenavidis. Podla mna je konzola prakticka rtobis v nej presne to co chces. A podla mna aby bol sudo vsade dostupny neaky new user by mohol vymazat neaky dolezity subor atd... ale oto ani nejde... Ako si pisal cez automatix to ide tak ty co chcu si to nainstaluju cez to a ty co nechcu pouzivaju podla mna lepsie konzolove prikazi. Napr tu je priklad mna... Pouzival som krusader ale zistil som ze MC je omnoho praktickejsi lepsi atd.  takze tak nevidim dovod preco sa konzole vyhybat. Ked si presiel na linux tak by si mal ratat aj s tym ze konzolu budes pouzivat.
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Března 2007, 19:30:47 »
Taky bych tuto věc uvítal. Přeci jen přeběhlíci z Win by to uvítali.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

etki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 12 Března 2007, 19:55:49 »
ja sa konzole nevyhýbam len ju nexcem používať na všetko keď je to pohodlnejšie bez nej. Vo win tiež z času na čas použijem príkazový riadok, pretože je to jednoduchšie, ale vo win to používam asi v 5% z mojej činnosti. A v Ubuntu som to nútený robiť podstatne častejšie aj keď by mi to bolo pohodlnejšie cez grafiku.  
Čo sa týka toho vymazania systémového súboru vo win taká možnosť je a nestáva sa to. Buď normálny používateľ pracuje ako  admin (ked nevie nic o rootkitoch) alebo si admin nastaví viac kont a potom je takýto príkaz užitočný (keď sa nechce stále odhlasovať ani prihlasovať).

Engi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Března 2007, 21:03:30 »
ale ako v podstate mas pravdu ... zase v to je dobra vec obcas si zaklikat ... ale vseobecne ja rad pouzivam konzolu.. ALe pre ked chce Ubuntu zviest windowsakov tak radsej klikatka
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 12 Března 2007, 21:36:51 »
myslíš toto:

Stačí nainstalovat balík nautilus-actions a stáhnout schéma: http://www.grumz.net/?q=node/220

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
« Odpověď #8 kdy: 12 Března 2007, 21:54:46 »
Taky jsem radši pro konzoli. Od začátku co jsem začal používat Linux jsem se ji snažil používat co nejvíce(možná jen proto že to byla změna oproti Windows), samozřejmě je něco snažší naklikat a pokud ano tak to radši odklikám ;) V současnosti kdy jsem doma rozběhal rooter na Ubuntu-server se mi to hodí protože bych se to stejně musel naučit a X-ka bych se na 200MHz pentiu ani nesnažil rozchodit.
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

MicHo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 12 Března 2007, 22:21:07 »
xodut: no pozrel som na tu stranku, vyzera to zaujimavo, spustim nautilus-actions-config, ale nwm co dalej...
 HOWTOs C++ Bash

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Března 2007, 22:24:51 »
Lama: klikni na import a navol tam ten *.schema soubor

MicHo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 12 Března 2007, 22:50:28 »
xodut: dik ;) take ocividne a mna to nenapadne :)
 HOWTOs C++ Bash

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.