Zdravím,
Měl jsem na PC nainstalovány winXP a Ubuntu. Včera mi ale havaroval PC (modrá smrt ani nevím co to bylo za error), nenajel jsem ani XP ani Ubuntu tak jsem provedl reinstall obou systému. Instalace proběhla úspěšně, nebyly s ní žádné problémy. Několikrát jsem měnil nastavení grubu, tam jsem měnil výchozí startovací systém a do fstabu jsem přidával automatické namountování hdb3. Celý den jsem se mezi systémy přepínal a večer všecko vypadalo OK. Dnes ráno, když sem zapnul PC ... nenaběhlo a skončilo to hláškou:
GRUB loading...
error 5
Nejdřív jsem si myslel, že jsem podělal něco v grubu, tak jsem ho chtěl spravit podle návodů tady a na wiki a na webu. Nabootloval live CD ... jenže hdb nejde připojit. Koukal sem se na disk přes GParted a tam mi to psalo samé zajímavosti, například že tam nejsou žádné oddíly a že disk je větší než opravdu je. Tak jsem aspoň pomocí instalačního CD XP obnovil MBR a nabootoval aspoň do Windows. Kouknu na disk přes Partition Magic a vše vypadá v pořádku disk normálně fungoval.
To bylo ráno :-) teď mi střídavě pod XP jde normálně anebo se chová jako pod Linuxem žádný oddíl blbá velikost.
nainstalováno to mám tak:
hda1 - fat32 -winXP
hdb1 - ext3 - /
hdb2 - swap
hdb3 - fat32
Podle manuálu ten error znamená todle:
5 : Partition table invalid or corrupt
This error is returned if the sanity checks on the integrity of the partition table fail. This is a bad sign.
No zajímalo by mě:
jestli jsem mohl opravdu něco zrušit neodborným zásahem do grubu nebo fstabu případně jiným neodborným zásahem, ale instaloval jsem už jen kodeky a takové blbosti podle návodů tady na webu.
Vidím že ten error je asi dost špatný ale stejně se zeptám jestli neexistuje nějaký fígl pomocí kterého bych to spravil tak abych nemusel znova formátovat instalovat a updatovat celé Ubuntu.
P.S. Taky mě napadlo, že ten disk už možná dodýchává a odchází do křemíkového nebe.