Nejsnáze ho opravíš pomocí tohoto nástroje (nabootuješ ho)
https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
Stáhnul jsem si teda a vypálil onen boot-repair-cd.iso a předpokládal jsem, že je to nějaký soubor utilit pro low level manipulace s diskem a že se mi po zavedení CD spustí nějaké prostředí a volby co chci dělat, prostě nějaké menu výběru.
No jo, ale po zavedení tam bylo menu které nabízí jen 2 položky, takže jsem nevěděl která je ta přisvícená. (Přisvěcuje se tam totiž tím způsobem, že písmo mění barvu ze světle modré na bílou, čili dost hloupé. Kdyby tam autor přidal ještě třeba Quit nebo nějakou 3. položku, tak by to bylo jasné která je ta přisvícená nabídka ne?
Myslel jsem že tam bude nějaké podmenu a tak jsem dal ENTER ale pak mě polil horký pot. Hned to začalo divoce hrabat na disku a psalo mi to, že vyhledává operační systémy a pak, světe div se, že to úspěšně opravilo boot (ač s ním nic nebylo). Nemám rád tak samochodné programy které jsou tak samostatné a hned něco dělají aniž by to majitel počítače chtěl. To že to psalo, že to hledá operační systémy bych bral, ale proč mi to hlásilo že boot byl úspěšně opraven když jsem s ním nic neměl?
Naštěstí se nic nestalo, jen mi to na C disk uložilo nějaký log. asi 2 MB.
Mám tady GParted a ten se chová tak, že se prostředí natáhne, oskenuje si to disk - zjistí oddíly na disku a pak "poslušně" čeká na příkazy a nebo je možné zadat Quit a odejít.
Čekal jsem že tohle bude taky něco na ten způsob ale hned se to chopilo iniciativy. Mám taky podezření jestli je to správně vypálené. Koukal jsem že soubor .iso má 724992 kB. Na CD je ale jenom 700 MB.
Nemusí se to kvůli 3 MB
vypálit na DVD?
Kde se můžu něco víc dočíst o používání tohoto softweru. Nějaký popis někde existuje?