Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 15474 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #100 kdy: 27 Únor 2018, 17:51:10 »
Tak jsem teda disk GPartedem rozdělil: viz příloha
Udělal jsem to snad tak jak jsi chtěl. Zatím Windows 10 chodí... :D
Z toho nevyužitého unallocated asi 300GB, jsem udělal ty oddíly pro Ubuntu 16.04

A instalaci Ubuntu 16.04 mám nasměrovat asi na to sda6 ?
Nebo to ty připravené oddíly samo pozná a vleze to tam kam má..?

V tom instalátoru Ubuntu 16.04 jsou 2 cesty instalace. Normální a pro pokročilé. Kudy se mám vydat?

V té cestě pro pokročilé se mi kreslily velikosti oddílů (pěkně propracovaný barevný graf) kde se nějaké věci dají ovlivnit.

sda1 a sda 2 jsou oba primary oddíly, sda5, sda6 a sda7 spadají pod extended
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 18:14:19 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #101 kdy: 27 Únor 2018, 20:16:43 »
Vytvořené oddíly máš dobře. Akorát je zajímavé, že máš Win. oddíly na konci disku, přitom byl Win. instalován jako první...
Ničemu to ale nevadí. Akorát začátek disku je 2x rychlejší jako konec, takže ubu ti poběží rychleji jak win....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zvol "pokročílé" a instalaci na tyto oddíly "nasměruj".
Postupuj logicky, teoreticky na tom není co pokazit.
Vyber oddíl 30GB > změnit, zvol ext4, přípojný bod /, zaškrtni "formátovat" > další
pak vyber ten 262GB > změnit, zvol ext4, přípojný bod /home, zaškrtni "formátovat" > další
O swap se nemusíš starat vůbec.
Zařízení pro instalaci zavaděče bude (ponechej na) /dev/sda
Nakonec dej "instalovat"
To je celé.
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 20:34:36 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #102 kdy: 27 Únor 2018, 21:08:26 »
Čili co je v GParted dole - nejníž, je na konci plotny (nejdále od středu) disku jo? To jsem nevěděl.

Teď mě tak napadá, jestli jde nějak později v GPartedu rozeznat primární oddíl od logického. Když ho vytvářím tak si to zvolím ve výběru - jasnočka. Ale později? Co mi v GPartedu říká co je to vlastně za oddíl?

Jestli je primární nebo logický.


Ještě v tom mám trochu hokej.
-------------------------------------------
Nejdřív je fyzický disk. Ten můžu vzít do ruky. To je jediná jistota.   :-\
Ten lze rozdělit na max. 4 disky primární. Když to (mě z neznámých důvodů nestačí) udělá se oddíl  extended - rozšířený oddíl.

Kolik ale lze na primárním disku vytvořit disků logických? 4?
A těch extended - asi co se jich na disk vejde ne?
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 21:11:00 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #103 kdy: 27 Únor 2018, 21:34:34 »
Ano, vlevo = začátek disku (vnější okraj plotny). Tam je disk nejrychlejší (viz příklad - obrázek, všimni si rozdílu rychlostí na začátku a konci 1TB disku).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Disk s tabulkou MBR, počet odílů:
maximálně 4 primární
nebo 3 primární + jeden extended
a v rámci toho extended může být dalších až 128 logických oddílů.
-----
Zatímco Windows dokáže bootovat pouze z primárních partitions, linux může být nainstalovaný na logických.
Z toho vychází, že na takovém disku (jako máš teď ty) můžeš nainstalovat ještě plno dalších linuxů..
Všechny budou mít položku v Grub menu.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Primární od logického poznáš v GParted tak, že logický je vždy uvnitř extended (rozšířeného=zelené orámování)
logický bez extended existovat samostatně nemůže.
Kromě toho, pravoklik na oddíl > vlastnosti - tam je popis každého oddílu.

« Poslední změna: 27 Únor 2018, 21:55:03 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #104 kdy: 27 Únor 2018, 21:55:47 »
Ještě poslední dotaz před instalací"

Citace
Zařízení pro instalaci zavaděče bude (ponechej na) /dev/sda

Ne teda /dev/sda1    ale     /dev/sda     Že defaultně mi tam naskočí to /dev/sda1  ( ale to jsou Windows )
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 22:07:16 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #105 kdy: 27 Únor 2018, 21:59:24 »
Ještě poslední dotaz před instalací"

Citace
Zařízení pro instalaci zavaděče bude (ponechej na) /dev/sda

Ne teda /dev/sda1    ale     /dev/sda   Že defaultně tam naskočí to /dev/sda1  (ale to jsou Windows )
Zásadně /dev/sda   (VŽDY BEZ ČÍSLA!)
Zavaděč se v MBR disku instaluje vždy na disk jako celek (= /dev/sda  nebo  /dev/sdb)
nikoli do oddílu (oddíl je vždy s číslem)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #106 kdy: 27 Únor 2018, 22:20:19 »
Ach sóóó. Možná chápu. Takže logické disky jsou podmnožinou jen rozšířeného - extended oddílu.

Takže jestli chápu, logický oddíl pod oddílem primary vytvořit nelze!
A to jsem přečetl spousty článků na téma oddíly a jejich dělení na internetu ale tohle mi z žádného článku nevyplynulo...

No já si tohle musím zítra napsat do sešitu Linux. Jinak budu za měsíc vědět zase kulový.

Tak jdu na tu instalaci Ubuntu 16.04  (64 bit)  Snad nebudou problémy. Teoreticky jsem nabušenej.
Doufám že v tabulce budu mít Win i Ubu a obé bude možno spustit.

Zapnu si druhý notebook a připojím k němu modem kdyby něco...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #107 kdy: 27 Únor 2018, 22:29:37 »
Ach sóóó. Možná chápu. Takže logické disky jsou podmnožinou jen rozšířeného - extended oddílu.

Takže jestli chápu, logický oddíl pod oddílem primary vytvořit nelze!
A to jsem přečetl spousty článků na téma oddíly a jejich dělení na internetu ale tohle mi z žádného článku nevyplynulo...

No já si tohle musím zítra napsat do sešitu Linux. Jinak budu za měsíc vědět zase kulový.

Tak jdu na tu instalaci Ubuntu 16.04  (64 bit)  Snad nebudou problémy. Teoreticky jsem nabušenej.
Doufám že v tabulce budu mít Win i Ubu a obé bude možno spustit.

Zapnu si druhý notebook a připojím k němu modem kdyby něco...

Ano, oddíly chápeš konečně správně... :)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #108 kdy: 27 Únor 2018, 23:27:31 »
Už je to tady! Asi nebylo zrovna nejmoudřejší rozhodnutí rozdělit to GPartedem.

Chtělo to po mě, abych to znovu rozdělil v tom jejich rozdělovači oddílů, nebo jak to jinak mám nazvat.. Myslel jsem že jde jen o tu oblast Ubuntu a chtěl jsem to udělat.

Jaký byl ale můj pocit, když mi to ukázalo unallocated 750GB se dá jen těžko popsat.
Myslel jsem že jsou všechny oddíly v pr..li..
Naštěstí se to ještě neprovedlo a dalo se to vrátit zpátky. Ale nebyl jsem dalek infarktu..

Nejhorší na tom ale je, že mě to nepustí dál když to neprovedu! Prostě STOP! Všechny partition i ty Windowsové tam nejspíš chtějí nadatlovat znovu se stejnými parametry!!! Snížení výkonu je pro instalátor asi neakceptovatelné.

Je to asi nekompatibilitou rozdělovačů oddílů.

                      A včíl mudrúj..
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 23:41:17 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #109 kdy: 27 Únor 2018, 23:43:45 »
To "zarovnání" ignoruj. (Lze to dořešit později).
Nepanikařit, postupovat logicky - není to stavba cukrovaru...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #110 kdy: 27 Únor 2018, 23:56:00 »
No pokusím se, ale mám dojem že to obejít - ignorovat nelze.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #111 kdy: 28 Únor 2018, 00:04:25 »
No pokusím se, ale mám dojem že to obejít - ignorovat nelze.

No nic ti nebrání (v instalátoru) ještě layout těch oddílů upravit..
To co sis předpřipravil není samozřejmě "nepřekročitelně  dané".
-----------------------------
A není normální abys s takovou triviálností takto "bojoval"....
To jsou všechno záležitosti šup šup a je to.
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 00:08:07 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #112 kdy: 28 Únor 2018, 00:19:56 »
Obejít - ignorovat to nejde.  Buď Zpět, nebo Ukončit a nebo Nová tabulka oddílů. Viz příloha:

A to to chce změnit i tu oblast Windows ??? a nebo jsem udělal nějaký přehmat.
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 00:36:09 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #113 kdy: 28 Únor 2018, 00:28:47 »
No máš to dobře. A když klikneš na "Instalovat nyní" tak se děje co?

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #114 kdy: 28 Únor 2018, 00:34:59 »
Když kliknu na Instalovat nyní, tak se tam ukáže opět ta hláška která je v příloze tady nad tou poslední.
Já to vidím v nekompatibilitě GParted a toho rozdělovače oddílů v tom instalátoru Ubuntu. Každý to vypočítává nějak po svém!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #115 kdy: 28 Únor 2018, 00:44:07 »
Když kliknu na Instalovat nyní, tak se tam ukáže opět ta hláška která je v příloze tady nad tou poslední.
Já to vidím v nekompatibilitě GParted a toho rozdělovače oddílů v tom instalátoru Ubuntu. Každý to vypočítává nějak po svém!
No tak to rozdělení dolaď v tom instalátoru - na úplně přesných velikostech těch odílů nesejde. Jinak se nic nemění...
(zřejmě jsi v Garted provedl zarovnání oddílů nějak "nestandartně")
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 00:46:03 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #116 kdy: 28 Únor 2018, 00:48:16 »
A jen tak na okraj...
Když se nad tím grafickým znázorněním oddílů zamyslím... Proč mají sda7 a sda1 stejnou barvu ?
A proč mají sda6 a sda2 stejnou barvu ? Vždyť snad máme 32 000 000 barev ne?! Minimálně 256.
Že by barvy došly?

Jinak ti děkuju že jsi mi pomáhal. Věřím tomu že tě to taky zaskočilo. Ráno moudřejší večera.
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 00:58:25 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #117 kdy: 28 Únor 2018, 00:57:20 »
Citace
(zřejmě jsi v Garted provedl zarovnání oddílů nějak "nestandartně")

No prostě jsem tahal za grafické obdélníky těma šipkama. Tahal - měnil jejich délku. Nepřemísťoval jsem je!
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 01:00:06 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #118 kdy: 28 Únor 2018, 12:18:41 »
Jenom mě hodně udivilo to, že mi to ty oddíly "smazalo" všechny,
i ty na kterých jsou Windows10.

Jak už jsem psal, hlásilo mo to unallocated 750 MB, čímž mě to vyděsilo. Disk má totiž 750 GB!
Kdyby to odstranilo jenom ty oddíly pro Ubuntu, tak by se mi zdálo celkem logické že je to chce udělat po svém.
Přece instalátor Ubuntu nemůže předělávat oddíly na kterých jsou Windows? To mi přijde jako blbost!

Vzpomínám si ale, že jsem ty oddíly pro Windows 10 dělal v tom instalátoru Windows 10.
Ten v úvodu obsahuje taky nástroj, stejně jako Ubuntu 16.04 na vytváření oddílů.
GPartedem jsem se na to pak jenom díval, jestli je to stejné!

Čili já ty oddíly pro Ubuntu zase zpětně sloučím GPartedem do jednoho unallocated a pak je vytvořím tady v tom instalátoru Ubuntu 16.04. Jinou cestu nevidím.

Ještě pro upřesnění uvádím: V instalátoru Ubuntu 16.04 nedosáhnu toho, abych smazal jen vybraný oddíl / oddíly. Smaže je to všechny! (Nebo nevím jak umazat jen ty které zrušit chci)! I když přisvítím jen jeden, smaže je to všechny.

« Poslední změna: 28 Únor 2018, 13:07:52 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #119 kdy: 28 Únor 2018, 13:52:43 »
No udělej to. A zarovnání odílů je něco jiného jako vytváření oddílů.
Pokud je oddíl správně zarovnaný (aligned), souhlasí jeho začátek s hranicí fyzického sektoru na disku.
To má vliv na celkový výkon disku.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #120 kdy: 28 Únor 2018, 14:02:31 »
Já vím! Ale to že se ty oddíly vytvořily GPartedem se instalátoru Ubuntu asi nelíbí. Asi to není zarovnané podle jeho gusta.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #121 kdy: 28 Únor 2018, 20:53:09 »
Tak jsem to udělal tak jak jsem avizoval a šlo to!
Nastavil jsem oddíly v tom instalátoru Ubuntu 16.04. Vypadá to O.K.
Ty oddíly se tam nastaví jen přibližně, to by se s tím muselo dlouho laborovat aby byl swap přesně 4GB a  / přesně 30 GB.

V tom instalátoru mě ale zarazilo to jak se tam hraje na to zarovnávání oddílů. U každého oddílu je volba - fajfka   Začátek   Konec

Akorát se mi nelíbí co znamená na tý fotce z GPartedu to upozornění v žlutým trojůhelníčku?
To tam před instalací Ubuntu 16.04 určitě nebylo.

Jde u tohodle vydání Ubuntu 16.04 nastavit klasický prostředí Gnome? Na prostředí Unity které se tam po instalaci defaultně nastaví nejsem zvyklej. Víš jak na to?
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 21:26:00 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #122 kdy: 28 Únor 2018, 21:22:42 »
Jo, to by šlo...
A doufám, že sis všimnul, že tam přibylo dvakrát "unallocated" po 1 mb.
To právě souvisí se zarovnáním oddílů..
Jestli jsou oddíly zarovnané, zjistíš příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l------------------------------------------
Trojůhelník znamená, že ten oddíl je nedostupný. Protože je hibernovaný (W10 to tak bohužel mají).
Řešením je (ve Windows) vypnout fastboot (rychlý start). Pak se bude tento oddíl (po restartu) normálně odpojovat a bude dostupný (trojůhelník zmizí).
Druhou možností je připojovat ho pouze s parametrem -ro (read only).
-------------------------------------------
Pokud ti nevyhovuje prostředí Unity (mě osobně taky nevyhovuje), doinstaluj si balík gnome-session-flashback
Nebo sis měl rovnou nainstalovat místo klasického Ubuntu distro Ubuntu-gnome nebo Ubuntu-mate...
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 22:10:35 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #123 kdy: 28 Únor 2018, 22:08:42 »
A ten balík gnome-session-flashback seženu kde? Na centru software pro Ubuntu? Nebo víš o nějakém jiném zdroji? Můžeš mi sem dát odkaz. A kolik to asi je MB?
Existuje pro Ubuntu 15.xx. Ale pro Ubuntu 16.04?
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 22:11:47 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #124 kdy: 28 Únor 2018, 22:16:22 »
A ten balík gnome-session-flashback seženu kde? Na centru software pro Ubuntu? Nebo víš o nějakém jiném zdroji? Můžeš mi sem dát odkaz. A kolik to asi je MB?
Balík je normální součástí repozitářů. Nainstaluješ ho buď přes Synaptic, nebo příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gnome-session-flashback
Pak se musíš odhlásit, a znovu přihlásit. Při přihlášení musíš vybrat (na přihlašovací obrazovce) "Gnome compiz"
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 22:35:50 od juwa2 »