Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 15470 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #75 kdy: 25 Únor 2018, 18:10:33 »
Myslel jsem si že dělám tu chybu že je disk do USB zapojený od samého začátku spuštění počítače. Pak jsem si ale všimnul že tam píšou, aby se USB disk připojil " teď " a čekalo se 5 sekund až ho systém detekuje. Ale ani to nepomohlo !!!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #76 kdy: 25 Únor 2018, 18:28:55 »
Ano, ta volba tam je. Pokud se disk nenačte, je to divné.. Není to nějaký "atyp" ?  Myšleno ten box - je to USB 2.0 nebo 3.0 ?

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #77 kdy: 25 Únor 2018, 18:48:38 »
Ale zkoušel jsem pro zajímavost i origo. USB Maxell a taky nic....! Je to divný....

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #78 kdy: 25 Únor 2018, 18:55:19 »
Neodpověděls na dotaz. Ty porty jsou USB 2.0 nebo USB 3.0 ?  (box i PC)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #79 kdy: 25 Únor 2018, 20:39:51 »
No, notebook je 8 let starý.... tak asi určitě USB 2. Třeba je nějaká anomálie v tom BIOSu v. 1.28. Prostě USB to jakoby nevidí... A ten Box je taky USB 2
Jinak mimo Clonezillu je s USB všechno O. K.
« Poslední změna: 25 Únor 2018, 20:55:10 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #80 kdy: 25 Únor 2018, 20:52:46 »
Pochybuju že pouhou změnou BIOSu je možné z USB 2, udělat USB 3.
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 02:01:54 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #81 kdy: 25 Únor 2018, 22:26:32 »
Pochybuju že pouhou změnou BIOSu je možné z USB 2 udělat USB 3.
Máš správnou verzi Clonezilly?  Zkusil bych i nějakou starší. Máš správně připravenou bootflešku?
Jak máš ten disk naformátovaný? Máš ho nějak rozdělený? Je MBR nebo GPT?
« Poslední změna: 25 Únor 2018, 22:45:21 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #82 kdy: 26 Únor 2018, 01:51:58 »
Clonezilla  stable - 2.5.2-31   http://clonezilla.org/downloads.php Jeden je rozdělený, druhý Maxell - nerozdělený.   
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 02:00:20 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #83 kdy: 26 Únor 2018, 11:06:20 »
Tak jsem si stáhnul nějakou old verzi:  clonezilla-live-2.0.1-5-amd64   a tam skutečně to USB funguje, ale není tam zase ta Slovenština!

Sice tam píší že mám USB zařízení připojit  " teď " a pak čekat 5 sekund než to USB zařízení detekuje, ale měl jsem ho v konektoru USB zasunuté od startu počítače a normálně to s USB spolupracovalo.

Se svou chatrnou angličtinou jsem pochopil, že to vytvořilo image obou disků a uložilo ho to na USB HDD. Taky ten image byl dřív asi 1,7GB a teď je 2,5 GB. To by tak odpovídalo.

Jenom si nedokážu představit, jak by se to popasovalo s tím, kdybych nedal uložit disky C:\  a  D:\  ale jen nějaký/nějaké oddíly, kdyby pak na novém disku sice volné místo bylo, ale na 2 menších oddílech, co by to dělalo, nebo hlásilo. Nedokážu domyslet všechny kombinace které můžou nastat. V každém případě kdo zná dobře anglicky má navrch. V některých případech musí na disku na nějž se to obnoví, nastat dost složitá situace.

Chtělo by to stáhnout nějaký kompromis - aby to mělo Slovenštinu a umělo to USB.

Teda ta verze (stable) kterou jsem si stáhnul jako první, nejspíš moc (stable) nebude.
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 12:15:51 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #84 kdy: 26 Únor 2018, 12:20:09 »
Tak jsem si stáhnul nějakou old verzi:  clonezilla-live-2.0.1-5-amd64   a tam skutečně to USB funguje, ale není tam zase ta Slovenština!

Sice tam píší že mám USB zařízení připojit  " teď " a pak čekat 5 sekund než to USB zařízení detekuje, ale měl jsem ho v konektoru USB zasunuté od startu počítače a normálně to s USB spolupracovalo.

Se svou chatrnou angličtinou jsem pochopil, že to vytvořilo image obou disků a uložilo ho to na USB HDD. Taky to místo bylo dřív asi 1,7GB teď je 2,5 GB. To by tak odpovídalo.

Jenom si nedokážu představit, jak by se to popasovalo s tím, kdybych nedal uložit disky C:\  a  D:\  ale jen nějaký/nějaké oddíly, kdyby pak na novém disku sice volné místo bylo, ale na 2 menších oddílech, co by to dělalo, nebo hlásilo. Nedokážu domyslet všechny kombinace které můžou nastat. V každém případě kdo zná dobře anglicky má navrch.

Chtělo by to stáhnout nějaký kompromis - aby to mělo Slovenštinu a umělo to USB.

Teda ta verze (stable) kterou jsem si stáhnul jako první, nejspíš moc (stable) nebude.
S tou starší verzí jsem to očekával (v nové nejsou drivery pro usb na tvůj HW). Pokusím se najít nejstarší (první) verzi ve které se objevila ta slovenština. Bylo to někdy okolo 2014 tuším...
--
Druhou možností je zkusit tu ubuntu-based (alternative) clonezilla-live-20170905-zesty-amd64.iso verzi. Tam by ty ovladače mohly být. Stažení zde:
https://goo.gl/stUrYy
------------------------------------------------------------------
Napřed se volí kam chceš ukládat zálohu (image). Tam vybereš ten svůj USB disk.
Pak se volí zdrojový disk nebo oddíl (více oddílů).
Clonezilla ti dává na výběr, jestli chceš zálohovat celé disky nebo pracovat na úrovni oddílů.
Jednotlivé oddíly které chceš zálohovat vybíráš šipkami a označíš mezerníkem. U vybraných odílů se objeví hvězdička.
Nevím, co na tom stále hledáš za složitosti...
--------------------------------------------------------------------
EDIT: Takže první "slovenská" Clonezilla je verze 2.2.3-17  (3. 6. 2014).
Nejbližší vyšší sehnatelná je 2.2.3-25  (30. 6. 2014)   https://sourceforge.net/projects/clonezilla/files/clonezilla_live_stable/2.2.3-25/clonezilla-live-2.2.3-25-amd64.iso/download
Takže ji můžeš zkusit...
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 12:50:01 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #85 kdy: 26 Únor 2018, 19:42:52 »
Takže ta verze na kterou jsi mi dal odkaz bude pro mě asi ta nejlepší. Jde USB i Slovenština.

Chtěl jsem si to vyhledat sám, ale urychlil jsi to. Děkuju!

Udělal jsem si už teda ostrý image těch Windows 10. Ono si to uloží tu zálohu do několika 2GB souborů. Já jsem dal kontrolu těch img souborů a to jsem asi neměl dělat. Trvalo to i s tou kontrolou strašně dlouho - asi 4 hodiny, ale alespoň mám jistotu že je to správně. Bez ty kontroly by to bylo asi za půl hodiny hotové. To bylo nekonečný! Modročervený bargrafy byly pořád na obrazovce. (To to nejspíš kontroluje každý oddíl a zpětně ho porovnává se skutečností).

Takže zbývá už to poslední. Přidat na ten disk co je v počítači a na němž zatím mám jen Windows 10,
přidat tam to poslední vydání Ubuntu, tuším 14.04


juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #86 kdy: 26 Únor 2018, 20:25:41 »
Takže zbývá už to poslední. Přidat na ten disk co je v počítači a na němž zatím mám jen Windows 10,
přidat tam to poslední vydání Ubuntu, tuším 14.04

Ano, ta kontrola je většinou zbytečná...
U 14.04 za rok končí podpora.  Dej tam U 16.04 má podporu do 04/2021
-------------
A jak už bylo řečeno, potřebné oddíly si nachystej dopředu pomocí GParted.
Pak, při instalaci vyber třetí možnost ("Něco jiného" neboli ruční rozdělení disku). V žádném případě nepoužívej možnosti
"Nainstalovat Ubuntu místo Windows" nebo  "Nainstalovat Ubuntu vedle Windows".
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 20:33:01 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #87 kdy: 26 Únor 2018, 21:05:26 »
Citace
V žádném případě nepoužívej možnost "Nainstalovat Ubuntu vedle Windows"
???

Proč? To je právě to co potřebuju ne?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #88 kdy: 26 Únor 2018, 21:23:15 »
Ne ty budeš mít oddíly připravené předem - je to nutné vzhledem k potřebnému počtu oddílů (disk MBR).
Proto musíš při instalaci použít tu třetí možnost. První dvě možnosti jsou pro BFU.
Pokud bys použil možnos "Vedle...", všechno se ti zhatí a instalace selže. Přinejlepším. A můžeš si taky zničit ty W10.
----------------------------
Měl jsem dojem, že už to chápeš....
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 21:27:03 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #89 kdy: 26 Únor 2018, 21:46:09 »
ProBoha co je to zase to BFU ??? A kolik mám udělat těch oddílů pro Ubuntu?  3 ?

ext4    /
ext4    /home
linux - swap

Jak velké? Mám tam v unallocated asi 300GB

Je to složitý jak cukrovar.... Vždyť ta instalace musí být blbuvzdorná aby to vedle Windows zvládl kdejaký ťulpas?
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 21:48:52 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #90 kdy: 26 Únor 2018, 21:54:15 »
http://www.itbiz.cz/slovnik/marketing/bfu
A kolik oddílů a jaké už jsem ti psal v tomto vlákně 22. Února 2018, 17:55:37, dokonce poslal obrázek - nemíním to dělat pořád dokola.
Jeden extended přes celé volné místo a v jeho rámci tři:
ext4    /           30GB
linux - swap     4GB
ext4    /home    zbytek
« Poslední změna: 26 Únor 2018, 21:58:43 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #91 kdy: 26 Únor 2018, 22:10:30 »
Jo jo jo... Ten obrázek jsem si i vytisk...  Jestli myslíš ten Printscreen z GParted.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #92 kdy: 26 Únor 2018, 22:30:52 »
Jednou už jsem se pokoušel instalovat to 64 bitový Ubuntu 16.04 tréningově, ale na čistý disk 500GB.  (Přeřekl jsem se, není to  v. 14.04 ale 16.04).

Byla tam jedna možnost pro laiky a pak nějaká další instalační možnost něco jako pro experty kde jsi si mohl volit ledasco. Tam byl i jakýsi pěkný barevný grafický zobrazovač, či dělič oddílů a ptalo se to na jaký oddíl to budu chtít nainstalovat. Já jsem tu instalaci myslím nedokončil. Bylo tam tlačítko zpět a pořád zpět tak jsem z toho vyskákal. Myslel jsem že půjdu touhle cestou...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #93 kdy: 27 Únor 2018, 11:44:08 »
Citace
Během instalace je potřeba být připojený k internetu (žádný usb dongle, ale klasicky kabelem k routeru!).

To už je dnes nutnost mít při instalaci Ubuntu internet? Před 6 lety to ještě nutné nebylo. Jaký internet mám takový mám. Nebo si kvůli instalaci Ubuntu mám pořídit jiný?
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 12:24:02 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #94 kdy: 27 Únor 2018, 12:02:10 »
Pokud uděláš instalaci offline, nestáhne se během ní spousta věcí. Ty se budou stahovat dodatečně, až po instalaci, což celý proces když nic jiného, zkomplikuje a prodlouží...
-------------------
Instalačka Ubuntu obsahuje spousty ovladačů. Ale je pochopitelné, že nemůže obsahovat úplně všechny co jich na širém světě existuje. To se týká především různých obskurních usb zařízení. Ty zkrátka fungovat nebudou. Teprve až po dokončení instalace je možno se pokusit tyto ovladače (pokud vůbec existují) sehnat a doinstalovat. Pokud se toto týká internetového připojení, je to problematické.  Pokud ale máš standardní připojení kabelem ke klasickému routeru, je to naopak bez problému...
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 12:06:45 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #95 kdy: 27 Únor 2018, 13:12:53 »
Tak to jsem se docela uklidnil když není při instalaci potřeba. Měl jsem dřív Wi - Fi síť a ta byla nadplatformní.

Bylo jedno jestli se na internet připojím s telefonem, tabletem s Androidem, počítačem s Ubuntu, nebo počítačem s OS MAC nebo s Windows. Udělal jsem to proto, že Ubuntu na USB modem Celot K300 nemělo ovladač.

Musel jsem v routeru vyměnit firmware, aby router TPLINK_WR842ND spolupracoval s tím USB 3G modemem Celot K300. Byl to totiž jeden z mála routerů který umožňoval připojit USB modem, (router měl ze zadu USB konektor pro USB modem). Upravený firmware měli ke stažení na svých stránkách.

Takhle mi to fungovalo asi 3 roky a byl jsem na výsost spokojený. Internet si vzala i pračka.

Jenže ti šulíni přešli z 3G CDMA na 4G LTE. Teď mám jiný USB modem který spolupracuje opět jen s Windows a router TPLINK_WR842ND za 700 kč a starý 3G USB modem je mi už na nic. Stalo se to všechno elektroodpadem.

Teď si Wi - Fi po bytě asi udělám tímhle:  https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400060000003BJV&Search=4G%20LTE%20router&SearchType=1
V tom novým USB modemu  D-Link DWM-222 mám totiž datovou SIM jaká je třeba v smartphonech.

Nebo přejdu k jinému poskytovateli. Ale mobilní internet je mobilní internet..!

« Poslední změna: 27 Únor 2018, 13:22:23 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #96 kdy: 27 Únor 2018, 13:33:47 »
Takže ty jedeš přes 4G LTE mobilní internet?  Ale tam máš FUP....
To už si raději pořiď (bez FUPu) tohle http://o2.adsl.cz/produkty/o2-internet-optimal-air-fix

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #97 kdy: 27 Únor 2018, 15:35:44 »
FUP mám 6 GB měsíčně za 298 kč. Ale když vidím co shltnou jen aktualizace Windows, tak to vypadá na 3/4 FUP fuč.

Proto jsem je zakázal ale hlavně proto, že to aktualizaci stáhne, (snad) ale po restartu nenainstaluje!!! Po restartu se to vymlová že ji to nemohlo realizovat. Ve Windows jsem prolezl kde co. Ta problematická je na těch fotkách v příloze. Mám pocit že to šprajcuje jen ona, přes kterou se to nedostane dál. Pořád neustále ji to znova a znova stahuje (snad) aby mi to oznámilo že ji nemůže realizovat. Tak nevím. Je to ta s posledním 4číslím    ...4588

Odejít od providera to nejde jen tak ze dne na den. To určitě víš. Jsem vázáný 2 letou smlouvou. Kdybych to byl tušil do jakých komplikací se dostanu tak bych od nich raději odešel..  Ale po bitvě je každý generál!

Jsem u nich už 10 let a už mám od nich 3. modem. Pořád přecházejí a přechazejí na nové technologie. Vlastník se taky 3x změnil. Úplně ze začátku to byl Ufon, pak Air Telecom a teď je to Nordic Telecom. Obávám se, že s Norskem nic společného nemají. Možnost odejít mi dávali, když v říjnu/listopadu 2017 přecházeli z 3G CDMA na 4G LTE. Buď pokračovat s novým modemem za 1 kč a nebo odejít.

Za normálních okolností by mi ten FUP naprosto stačil. Ale vyskytnou se chvíle, kdy různé "stahovačky" nemají konce, jako například nyní. Ještě že tu jsou nákupní střediska kde je restaurace a rychlá Wi - Fi.

Do toho routeru na nějž jsem dal odkaz se dá dát nejen jejich SIM ale i datová SIM od O2, Vodafone i T - Mobile. Stačí ji dobít jednou za 0,5 roku 200 kč. To by pro mě byla taková berlička.

Na tomhle 4G LTE se mi líbí to, že si můžeš vyvolat graf kde vidíš jaké jsou momentálně stahovací rychlosti a který si dáš když ho nepotřebuješ do lišty, vidíš momentální Download a Upload a počítá ti to tam čerpané MB a jsou tam statistiky den, měsíc, rok.
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 15:54:44 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #98 kdy: 27 Únor 2018, 15:58:39 »
1. Tu aktualizaci si stáhni z MS katalogu a nainstaluj ručně.
2. Odchod od providera - platíš měsíčně cca 300. Při úvazku na dva roky zaplatíš 300x24 = 7200
Pokuta za předčasné ukončení smlouvy je 20% ze zbývajících plateb = cca 1400 za celé období. Pokud už nějaká doba z tohoto období uplynula tak alikvotně méně. Být tebou tak odejdu okamžitě. Tvůj způsob připojení k internetu je zoufalství. Osobně bych to nesnesl...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #99 kdy: 27 Únor 2018, 16:41:27 »
Nejsem notorický stahovač filmů a všech možných pitomostí, nebo prohlížeč videí na You Tube. Tahle kapitola života je Bohu dík už za mnou.
« Poslední změna: 27 Únor 2018, 17:35:13 od járajarda »