Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 15479 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #125 kdy: 28 Únor 2018, 23:35:37 »
Copak já se dokážu v tomhle prostřecí Unity pohybovat, Šílíš?

Počkej, ten balík teda mám na počítači a stačí ho spustit a nebo je někde na webu v repozitáři.
« Poslední změna: 28 Únor 2018, 23:37:41 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #126 kdy: 01 Březen 2018, 00:20:57 »
Tady je postup, ale kde ho mám vzít ? Není na tom LIVE CD  jak je na něm Ubuntu 16.04 ?

Stáhnul jsem jakési: gnome-session-flashback_3.8.0-1ubuntu11_all.deb    asi 71 kb   Co to je?

http://www.debugpoint.com/2016/04/install-classic-gnome-flashback-in-ubuntu-16-04-replacing-unity/
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 00:28:38 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #127 kdy: 01 Březen 2018, 08:08:58 »
Včera 22:16 jsem ti napsal jak to máš z Terminálu nainstalovat. A ano, je v repozitářích. Takže si to laskavě přečti...

Jan Potůček

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #128 kdy: 01 Březen 2018, 09:06:33 »
Dobrý den, máte pravdu, jmenovitě s Norskem nic společného nemáme. Nordic v našem názvu de facto neznamená Norsko (to by bylo spíše Norwegian, nebo Norse), nýbrž referuje ke všemu severskému. Tradiční severské hodnoty jako je přímost, férovost a jednoduchost (ve smyslu jednoduchých funkčních řešení, která i na drsném severu obstojí) jsou našimi základními hodnotami a inspirací. Mnoho členů našeho týmu dlouhou dobu v některé ze skandinávských zemí žilo, někteří zas rádi zdolávají zasněžené vrcholky hor jako horolezci. Datový limit je možné přikoupit v naší internetové samoobsluze, pokud se vyskytnou podobné nečekané „stahovačky“.

Díky a mějte báječný den,

Nordic Telecom

FUP mám 6 GB měsíčně za 298 kč. Ale když vidím co shltnou jen aktualizace Windows, tak to vypadá na 3/4 FUP fuč.

Proto jsem je zakázal ale hlavně proto, že to aktualizaci stáhne, (snad) ale po restartu nenainstaluje!!! Po restartu se to vymlová že ji to nemohlo realizovat. Ve Windows jsem prolezl kde co. Ta problematická je na těch fotkách v příloze. Mám pocit že to šprajcuje jen ona, přes kterou se to nedostane dál. Pořád neustále ji to znova a znova stahuje (snad) aby mi to oznámilo že ji nemůže realizovat. Tak nevím. Je to ta s posledním 4číslím    ...4588

Odejít od providera to nejde jen tak ze dne na den. To určitě víš. Jsem vázáný 2 letou smlouvou. Kdybych to byl tušil do jakých komplikací se dostanu tak bych od nich raději odešel..  Ale po bitvě je každý generál!

Jsem u nich už 10 let a už mám od nich 3. modem. Pořád přecházejí a přechazejí na nové technologie. Vlastník se taky 3x změnil. Úplně ze začátku to byl Ufon, pak Air Telecom a teď je to Nordic Telecom. Obávám se, že s Norskem nic společného nemají. Možnost odejít mi dávali, když v říjnu/listopadu 2017 přecházeli z 3G CDMA na 4G LTE. Buď pokračovat s novým modemem za 1 kč a nebo odejít.

Za normálních okolností by mi ten FUP naprosto stačil. Ale vyskytnou se chvíle, kdy různé "stahovačky" nemají konce, jako například nyní. Ještě že tu jsou nákupní střediska kde je restaurace a rychlá Wi - Fi.

Do toho routeru na nějž jsem dal odkaz se dá dát nejen jejich SIM ale i datová SIM od O2, Vodafone i T - Mobile. Stačí ji dobít jednou za 0,5 roku 200 kč. To by pro mě byla taková berlička.

Na tomhle 4G LTE se mi líbí to, že si můžeš vyvolat graf kde vidíš jaké jsou momentálně stahovací rychlosti a který si dáš když ho nepotřebuješ do lišty, vidíš momentální Download a Upload a počítá ti to tam čerpané MB a jsou tam statistiky den, měsíc, rok.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #129 kdy: 01 Březen 2018, 10:27:59 »
Nevím čemu říkáš repozitáře ale ty jsou podle mě na servrech. Už jsem ti několikrát psal že s Ubuntu na internet nemůžu protože Wi - Fi zatím nemám a s USB modemem D-Link DWM-222 na Ubuntu nepochodím.

Nejsem to jediný kdo tu neposlouchá.

V počítači na disku gnome-session-flashback není protože jsem ho v terminálu zkoušel spustit. Proto jsem se ptal jestli není na  LIVE CD.
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 12:51:20 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #130 kdy: 01 Březen 2018, 12:18:18 »
Pro Jana Potůčka z Nordic Telecom.


...Tradiční severské hodnoty jako je přímost, férovost a jednoduchost...  Nevím o čem píšete?

Při přechodu Nordic Telecom z 3G CDMA na 4G LTE internet jsem nabyl zcela opačného dojmu. Že vás zákazník vůbec, ale vůbec nezajímá a že musí tancovat tak jak vy pískáte!

Měl jsem jako mnozí vaši zákazníci router TPLINK_WR842ND  (který byl podporován Air Telecomem) do kterého se dal zezadu zasunout USB modem Celot K300 a dala se tak vytvořit Wi - Fi sít.  Vy jste tento router bez náhrady zrušili, ačkoliv se dal, stejně jako jako to udělal Air Telecom, upravit firmware, aby se dal používat s novým USB modemem. Stal se tudíž elektroodpadem. Platí zde - Co čech to ekolog.
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 12:32:54 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #131 kdy: 01 Březen 2018, 12:32:34 »
Jo, neustále zapomínám, že nemáš internet - protože to jsi opravdu výjimka...
A bez internetu nenainstaluješ samozřejmě skoro nic. Protože veškerý SW je v repozitářích (ať už oficiálních nebo PPA) ke kterým tak nemáš přístup.  A ruční stažení nějakého .deb balíku je většinou na nic, protože během instalace si řekne o závislosti (=další balíky) které si opět nemá jak stáhnout.
Takže provozovat Ubuntu tímto způsobem je poněkud nešťastné. Proto by sis měl napřed vyřešit ten internet...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #132 kdy: 01 Březen 2018, 12:37:55 »
To taky řeším. Teď jsem tam kde mají rychlou Wi - Fi a Centrum software na Ubuntu vůbec nefunguje.  Jak je to možný. Prohlížeč Mozilla normálně chodí. Co musím udělat?
Tohle Unity ! To je vynález. Kde najdu ty desítky ikon s aplikacema, panely, jako v Gnome classic. Kam se to všechno schovalo?
Vždyť tady nic není. Jen pár čtverečků vlevo. Kterej génius zas tohle vymyslel?
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 12:55:12 od járajarda »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6272
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #133 kdy: 01 Březen 2018, 13:10:07 »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #134 kdy: 01 Březen 2018, 13:15:11 »
To taky řeším. Teď jsem tam kde mají rychlou Wi - Fi a Centrum software na Ubuntu vůbec nefunguje.  Jak je to možný. Prohlížeč Mozilla normálně chodí. Co musím udělat?
Musíš si napřed nastavit zdroje SW. A jestli jsou repozitáře skutečně dostupné, ověříš příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
Pokud nezobrazí žádnou chybu, repozitáře jsou dostupné.
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 13:35:19 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #135 kdy: 01 Březen 2018, 15:46:47 »
Jako Ubuntu 12.04 LTS jsem si představoval i Ubuntu 16.04 LTS jenže všechno je jinak!

Dal jsem disk s tím zachráněným 12.04 LTS do Boxu a mám ho teď jako USB. Jde to bootovat i když je to poněkud pomalejší. Mám tam spousty KiCADových projektů, fotek a jiných dokumentů..

Ubuntu 12.04 LTS bylo prima v tom že dávalo totiž možnost volby prostředí. Ledasco se dalo dát do panelu, Správce aktualizací mě upozornil že jsou připravené aktualizace toho a toho, a když jsem to odfajfkoval a spustil, mnou vybrané aktualizace se do počítače stáhly a nainstalovaly. Převážně to byly malé objemy dat, řádu desítek kB. Jen vyjímečně třebas 50 MB. Toho se mi ve Windows 10 zatím nepodařilo dosáhnout, aby to upgreadovalo to co chci a kdy chci, o objemech dat ani nemluvě.

Už z dávného minula vím (Ubuntu 8.04) že každá instalace byla o něčem jiném. Slovy mého šéfa: Situace na bojišti se měnila každou půlhodinu. Zjednodušeně řečeno, jednou byla klikátka vpravo, potom zase vlevo. Jednou byla okna hranatá, pak zase kulatá. Připadalo mi to tak, že upgready jsou každého půl roku (hodně často) a oni nevědí co tam vlastně dát aby to vypadalo nově, tak to udělali kulaté nebo vlevo, nebo zase vpravo.
Myslel jsem si, že počínaje distribucí 12.04 LTS se to už konečně trochu ustálí. Bohužel ne. Je to takové na mě moc ŠKATULATA HEJBEJTE SE!

Dotaz:
Pokud budu muset stahovat a instalovat zase spousty doplňků, abych se dopracoval na tu level Gnome cllasic tak si nainstaluju raději nějaké to Lubuntu nebo co jsi to psal přímo a znova, z jedny vody na čisto.

« Poslední změna: 01 Březen 2018, 15:53:30 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #136 kdy: 01 Březen 2018, 16:00:44 »
1. Nezměnilo se prakticky nic (taky jsem měl 12.04 a taky v něm bylo výchozí prostředí Unity). Ale 12.04 už má "odstavené" repozitáře (=není podporované). Nevím proč nepřejdeš na podporovanou verzi...
2. Prostředí si lze doinstalovat jakékoli (a pak mezi nimi přepínat).  Ovšem bez fungujícího internetu to nepůjde...
3. Můžeš samozř. nainstalovat jiné distro které nemá výchozí prostředí Unity. Od toho je právě možnost "vyzkoušet bez instalace" aby ses podíval jak to vůbec bude vypadat a jestli ti to vyhovuje. (takto sis mohl přeci U 16.04 prohlédnout taky).
5. Ale i po instalaci jiného distra to bude bez internetu špatné. Žádné aktualizace, žádné stažení a doplnění potřebných balíků ( instalačka není nafukovací, obsahuje jen to nejnutnější), žádná možnost instalace téměř čehokoli atd...
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 16:06:05 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #137 kdy: 01 Březen 2018, 16:28:04 »
Ale já hodlám mít internet! Já ho vlastně mám s FUP 6,15 GB (jak jsem včera v 0.30h zjistil) a zatím funguje jen pod Windows, protože zatím nemám nadplatformní Wi -  Fi. Nehodlám měsíčně platit 500kč nebo více a jak jsem psal, stahovač filmů ze mě nebude. Jsem přesvědčený že mi to FUP 6,15 GB bude za normálních podmínek měsíčně stačit.
Nyní jsou výjimečné podmínky.

Taky se mi na tom Ubuntu 12.04 LTS líbilo, že na mě převážně "mluvilo" Česky a že jsem dopředu zhruba věděl k čemu která aktualizace je a jak velký "balík dat" to bude!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #138 kdy: 01 Březen 2018, 16:51:32 »
Ale já hodlám mít internet! Já ho vlastně mám s FUP 6,15 GB (jak jsem včera v 0.30h zjistil) a zatím funguje jen pod Windows, protože zatím nemám nadplatformní Wi -  Fi. Nehodlám měsíčně platit 500kč nebo více a jak jsem psal, stahovač filmů ze mě nebude. Jsem přesvědčený že mi to FUP 6,15 GB bude za normálních podmínek měsíčně stačit.
Nyní jsou výjimečné podmínky.

Taky se mi na tom Ubuntu 12.04 LTS líbilo, že na mě převážně "mluvilo" Česky a že jsem dopředu zhruba věděl k čemu která aktualizace je a jak velký "balík dat" to bude!

Čeština je v každém Ubuntu. Podmínkou je být během instalace připojen k internetu aby se stáhly cz lang balíky.
Protože víš kolik na světě existuje jazyků?  Tím pádem nemůžou všechny být v instalačce, stahují se až během instalace.
A jsme zase u toho - pro plnohodnotné používání Ubuntu je zkrátka internet potřeba.
Správce aktualizací samozřejmě upozorňuje co se bude stahovat a jak je to velké. Tak tomu bylo vždy a je tomu tak i nadále..
A ano, jakýsi internet sice máš, ale z hlediska linuxu bohužel nepoužitelný.... :-[
Co kdybys připojil ten tvůj NTB utp kabelem k routeru?
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 16:58:13 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #139 kdy: 01 Březen 2018, 17:03:37 »
Zatím by mi pomohlo rozchodit tenhle můj modem pod Ubuntu, abych nemusel pořád lítat za stahovačkami řádu skoro GB jinam.  Viz. příloha

I když se prodává nejspíš po celé Evropě a mají ho tisíce lidí od Nordic Telecom je to nejspíš utopie!
Ale možná že jeho podpora v Ubuntu existuje.

http://www.dlink.com/uk/en/support/faq/routers/mobile-routers/how-to-install-my-dwm-222-on-ubuntu

Je to na mě nějaký moc jednoduchý... :D
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 17:13:16 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #140 kdy: 01 Březen 2018, 17:28:16 »
No zkusit to podle toho návodu můžeš...
Druhá možnost je ten modem připojit do USB na routeru ke kterému se pak připojíš kabelem. Tím pádem si ušetříš to zprovoznění pod Ubuntu.
------------------------------------------------------------------------
Ono obecně zprovoznění těchto věciček není v Ubuntu jen tak.  To se kolikrát týká i "obyčejného" wi-fi....
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 17:45:37 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #141 kdy: 01 Březen 2018, 18:34:13 »
Pozor!
Ne každý router který má zezadu USB konektor, tak to ještě neznamená že je to konektor pro USB modem!

Takhle jsem to měl u toho TPLINK WR842ND od Air Telecom. I tam se ale firmware routeru musel změnit, protože komunikačních protokolů USB modemů ať 3G nebo 4G je jak jinak.. spousta.

Chodilo mi to přes 3 roky a byl jsem naprosto spokojený...  SmartPhone, tablet s Androidem, notebook s Windows XP, druhý notebook s Ubuntu 12.04 LTS  Prostě Wi - Fi nezná hranic. Wi - Fi je nadplatformní!

Nejzajímavější na tom bylo to, že jsem si myslel že se komunikace tou Wi - Fi sítí zpomalí, než když je modem zasunutý přímo v USB notebooku, ale nic jsem nepozoroval. Zpoždění bylo minimální!

« Poslední změna: 01 Březen 2018, 18:37:33 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #142 kdy: 01 Březen 2018, 20:22:21 »
To je to co potřebuju? Česky to není. Čeština se musí nastavit při instalaci a nebo si musím stáhnout nějaké jiné .iso  ?

Pamatuju doby kdy bylo Ubuntu.iso 720 MB

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #143 kdy: 01 Březen 2018, 21:13:06 »
To je Ubuntu Gnome (nové gnome). Prohlídni si obrázky ať víš jak to vypadá a jestli to chceš. Myslím, že tobě by spíš vyhovovalo Ubuntu-Mate. Protože to se nejvíc podobá starším Ubuntu.
----------------------
Žádná "česká" .isa neexistují.
Příslušný jazyk se stahuje až během instalace. To znamená, že během instalace je potřeba být připojen k internetu.
---------------------
Češtinu lze samozřejmě doinstalovat i později, ale opět je potřeba být připojen k internetu..
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 21:16:10 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #144 kdy: 01 Březen 2018, 22:29:23 »
No a kdybych to přeinstaloval - naformátoval ubuntu oddíly a pak spustil instalaci Ubuntu Gnome .iso  Rozhodí se tím něco? Stane se něco s Windows? Nebo jak postupovat?

Ale zaujalo mě i toto: http://www.debugpoint.com/2016/04/install-classic-gnome-flashback-in-ubuntu-16-04-replacing-unity/

Co bude výhodnější?

O víkendu budu zase na dobrém internetu. Tam nebude problém!

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #145 kdy: 01 Březen 2018, 22:32:21 »
Ten gnome-session-flashback musí být v kterém adresáři?  /usr/bin   ?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #146 kdy: 01 Březen 2018, 22:54:33 »
K čemu se rozhodneš záleží na tobě. Zkus třeba napřed jenom ten flashback, a když budeš spokojen, tak ho ponecháš. No a pokud ne, tak to přeinstaluješ jiným distrem - zkrátka spustíš instalaci znova, postup je stejný, oddíly zformátuješ při instalaci. S Windows se nestane nic.
Ten gnome-session-flashback musí být v kterém adresáři?  /usr/bin   ?

Proč se staráš o jeho umístění?  Prostě ten balík nainstaluješ příkazem z Terminálu. O víc se starat nemusíš, on už si potřebné soubory nakopíruje kam třeba.

Takto vypadá Ubuntu-Gnome (má gnome 3):



Takto vypadá Ubuntu-Mate (má gnome 2 gtk3):

« Poslední změna: 03 Březen 2018, 16:31:31 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #147 kdy: 01 Březen 2018, 23:25:50 »
To je jedno kde ten balík bude? Na ploše?

Já nejsem schopnej nic najít - spustit. Nautilus, nic... Mě se zdá že mi tam nějak chybí to podstatné.
Horní panel. Nebo je k aktivaci zapotřebí nějaká finta? viz. příloha

Koukám na Wiki na Unity...  Funkční klávesy... nic... To jsem tak blbej!
« Poslední změna: 01 Březen 2018, 23:28:35 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #148 kdy: 01 Březen 2018, 23:37:02 »
Tam se má zobrazovat něco podobného tomuto ne?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3448
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #149 kdy: 02 Březen 2018, 00:25:01 »
Balíky které se instalují přes APT se z repozitářů stahují do /var/cache/apt/archives  odkud se pomocí DPKG instalují (= rozbalují se a jednotlivé soubory a složky se kopírují do příslušných umístění)
Proč se o to vůbec zajímáš? Běžnému uživateli to může být jedno..
-------------------------------------------------------
Spouštěcí soubory balíků se většinou kopírují do /usr/bin
a balíky aplikací které mají GUI umisťují svůj spouštěč většinou do /usr/share/applications
-------------------------------------------------------
V Unity je přístup ke spouštěčům všech aplikací přes DASH (=ikona vlevo úplně nahoře). Ale to už si najdi (jak se ovládá Unity) sám.   http://wiki.ubuntu.cz/unity    http://wiki.ubuntu.cz/unity/dash
------------
Nové Gnome má něco podobného, takový hybrid, staré gnome (flashback) a mate má klasické application menu nahoře v liště.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Všude na webu jsou jednotlivá prostředí vyobrazena/popsána dostatečně, takže není problém si vše vygooglit/prohlédnout/zjistit. A ne se tady vyptávat na naprosté základy jako jarda...
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 00:33:46 od juwa2 »