Při pokusu o instalaci mi to nenalezlo balík sysv-rc-conf...
Ano, omlouvám se - ani
sysv-rc-conv už není pro U 18.04 k dispozici. Zdá se,(bohužel) že s každou novější verzí se stává Ubuntu čím dál víc nepřátelské vůči uživatelům. Věci co fungovaly léta k plné spokojenosti najednou nefungují/nejsou dostupné. Autoři aplikací už mají (jak v čím dále větší míře pozoruji) těchto neustálých změn plné zuby a postupně upouštějí od vývoje (vůbec se jim za této situace nedivím). Oproti tomu jsou distra zaplavována dalšími a dalšími neužitečými nesmysly, samozřejmě - jak jinak, ve jménu bezpečnosti. Zvláště bych vyzdvihl celé
otřesné gnome v U 18.04, ale ještě větší paskvil v jeho rámci je Nautilus (3.26.3) a zejména Gedit (3.28.1) - to snad musel někdo dostat za úkol aby potrestal uživatele.... A nainstalovat předchozí "slušnou" verzi? Nemožné (záměrně - a to mi nikdo nevymluví - naházené "klacky pod nohy")....
------------------------------------
Zkrátka to celé postupně "windowsovatí", včetně automatických aktualizací (překvapení dekády) a "bonzování" (první pokusy již ve 14.04). Zdá se mi, že zkrátka docházejí penízky a tak se monetizuje co se dá.... Maximální znechucení z tohoto vývoje - a ano, je to (zatím) stále zadarmo, ale původní myšlenka o svobodném systému/sw je dávno pryč....

----------------------------------------------------------------------------------
Určité řešení (ale nikomu ho nenutím):
Zůstat na U 14.04 i po konci EOL. Přejít na repozitáře .old. V parametrech načítání kernelu (v grubu) vypnout nesmysly typu
pti a
trampolína které jenom snižují výkon, přitom reálný dopad na bezpečnost je
silně přeceňovaný.
Je to jenom kampaň výrobců kteří chtějí především prodávat nový HW (tentokrát už opravdu zabezpečený, ale pouze do doby než se zase objeví nová,"zázračně v pravý okamžik na jejich objednávku" nalezená hrozba) a tak stále dokola. Tím pádem je problém s léta stagnující obmněnou HW/prodejem zaručena...
Novější verze aplikací řešit případně přes snap nebo appimage, i když zase záleží na čem to bylo zkompilováno, nemusí to vždy na starším systému běžet..