Tibor: Tuhle variantu bych zatím vyloučil. Celé moje přes rok trvající trápení slinuxem zapříčiňoval HDD. Když jsem PC zaměstnal, vypnul se. Po instalaci PSensor jsem zjistil, že se hřeje i na 120°C. Měnil jsem procesor, chladič, distra, protože se zde objevil i názor, že některé distra nejsou pro některé procesory. Pak jsem úplnou náhodou vyměnil disk za větší a problém se vypařil. Chvalabohu. Teď Mám Mate 18 a jede to. Má to mouchy, ale jede to. Ku příkladu v té tlapičce vlevo nahoru nemám všechny programy, které mám nainstalované, po probuzení z režimu spánku to mrzne a nechce to instalovat přes příkazy. Ale jede to. To jsem psal o stolním X264.
Na Asus EEE byl problém najít distro, které by zacentrovalo plochu na lcd, nikoli mimo. S připojeným externím monitorem na něm šlo všechno, přes LCD pouze Ubuntu 12, Lubuntu 14 a Xubuntu 16. Pak jsem zkusil Zorin 11 a ten jde nejlepe, avšak ve firefoxu mám řádek pro www bílým písmem na bílém pozadí, aškoli v nastavení mám černé na bílém. Příkazem to chromium nenainstaluje a jinak to neumím. Proto chci změnit distro. Avšak ani Zorin, ani Mate nedokáže vytvořit použitelnou boot flešku, juwa doporučuje Win, ten ale nemám.