Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]  (Přečteno 3020 krát)

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 708
    • Zobrazit profil
Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« kdy: 23 Listopad 2018, 09:13:46 »
Padají ceny SSD na třetinu. Uvažuji 'urychlit' starší laptop Lenovo G555 koupí SSD.
Na současném HDD mám dual-boot (Windows 7 a Ubuntu 16.04 LTS).
Do Lenovo lze současně vložit dva disky (jako např. u Acer TravelMate a jiných).
Zatím jsem vždy za účelem klonování užíval Clonezilla.
Zvládne Clonezilla klonování HDD->SDD?
Hlavní problém bude asi, že nemám zcela obsazený 750GB HDD a SSD asi koupím menší, postačující na použití laptopu jen k brouzdání po netu. Nejspíše pomocí Gparted zmenším partitions, ale pořád nebude možné provést disk-> disk klonování, ale jen postupně jednotlivé particie.
Díky za rady z vlastní zkušenosti (postupy, užití SW ...).
Doplněno:
20181124 - Díky juwa2. Zatím vítězem verze první. Důvodem je, že před asi 3 roky jsem zkoušel Aomei a byl problém s ext3 a dojem, že zálohování trvalo déle než s Clonezilla.
« Poslední změna: 27 Listopad 2018, 10:09:43 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla?
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopad 2018, 12:28:24 »
Ano, dotaz je na místě protože Clonezilla klonovat větší disk >> menší neumí (SSD jako takový problém není).

Můžeš ale použít Clonezillu s parametrem icds (advanced options). Nemůžeš ale klonovat přímo (disk >> disk),
ale nejprve vytvořit bokem image starého disku a tuto image následně obnovit na disk nový. Při obnově je nutno použít výše zmíněný parametr.
Tento postup je sice trochu "risky", na druhou stranu, pokud se klonování nepovede, nic se neděje a můžeš klonovat znova jiným postupem. Možnosti jsou v podstatě dvě:

1.) Opět Clonezillou, ale musíš klonovat jednotlivé oddíly. Ale potom je třeba opravit spouštění systému (mbr, Grub), jinak nenabootuješ.
Opravu spouštění uděláš nejjednodušeji v podstatě "na jedno kliknutí" pomocí boot-repair-disk
Buďto použij boot medium https://tinyurl.com/y9g8kh8d (vytvoř si bootflešku (ve windows) pomocí https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/)

Nebo do live Ubuntu stejný nástroj doinstaluj:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install software-properties-common
sudo add-apt-repository -y ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair


2.) Pomocí boot media Acronis http://dl2.acronis.com/s/AcronisTrueImage2016_6569.iso nebo Aomei
http://www2.aomeisoftware.com/download/adb/amlnx.iso které větší disk >> menší umí. (vytvoř si bootflešku (ve windows) pomocí https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/)

Pak můžeš klonovat celý disk naráz.
Ale má to malý "háček". Tyto programy (na rozdíl od Clonezilly) nezachovají UUID oddílů, takže nenabootuješ - jelikož tyto nové UUID nesedí se zápisem v /etc/fstab

Řešení je ale naštěstí snadné. Nabootuješ live a uvedeš do souladu UUID všech oddílů se zápisem v /etc/fstab
UUID oddílů lze sice poměrně jednoduše změnit, ale rychlejší je editovat /etc/fstab
UUID oddílů zjistíš příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo blkid
Po restartu už tě přivítá nový naklonovaný systém.
Před zmenšováním oddílů a vlastním klonováním udělej defragmentaci (týká se hlavně NTFS).
Takže záleží na tobě, pro kterou variantu se rozhodneš. Ve všech případech platí, že pokud se klonování nepovede, lze ho opakovat - počet pokusů je neomezený....
« Poslední změna: 23 Listopad 2018, 13:30:32 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 29 Duben 2020, 17:01:50 »
Budu klonovat SSD na SSD stejné velikosti 256GB. Pokud použiju toto:
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY status=progresstak jestli to dobře chápu, disk se naklonuje přesně podle zdrojového:
mbr, stejné oddíly na stejných místech - tedy i stejně zarovnané, stejné UUID a okamžitě po připojení bude funkční. Je to tak?
Mám udělat TRIM, než dojde k přenosu nebo na tom nezáleží?
Má někdo představu, jak dlouho to může zhruba trvat?
Vím, že by Clonezilla byla nejspíš rychlejší, ale nevím, jak to má se zarovnáním - alingment.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 29 Duben 2020, 19:56:59 »
1. Použij Clonezillu - je chytřejší než ty, o spustu věcí se postará automaticky...
2. Trim dopředu provádět nemusíš (bude se pak provádět na cílovém disku).
3. Trvat to bude v závislosti na způsobu připojení disků. Např. v nejnepříznivějším případě, pokud bude jeden disk v rámečku usb 2.0, bude rychlost přenosu cca 25 MB/s (= skoro 3 hodiny).

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 29 Duben 2020, 20:14:19 »
Dám oba na SATA III - to by mohlo být rychlejší. Acronis mi to s podobným obsazením na HDD takto dělal max. 50 min.

Hledal jsem na netu a byly tam právě stížnosti, že Clonezilla nezarovná a pak se to musí zdlouhavě dodělávat - ale byly to trochu starší články.

Co se týče té premisy ohledně dd - že by to mělo být naprosto identické - je pravdivá, nebo je tam nějaká možnost rozdílu?

U tohoto klonování chci jít na absolutní jistotu - potom ten starý SSD můžu použít třeba zrovna na experimenty o co, kdy a jak se jaká aplikace umí postarat a s jakým výsledkem.
« Poslední změna: 29 Duben 2020, 20:26:43 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 29 Duben 2020, 20:40:29 »
Dám oba na SATA III - to by mohlo být rychlejší. Acronis mi to s podobným obsazením na HDD takto dělal max. 50 min.

Hledal jsem na netu a byly tam právě stížnosti, že Clonezilla nezarovná a pak se to musí zdlouhavě dodělávat - ale byly to trochu starší články.

Co se týče té premisy ohledně dd - že by to mělo být naprosto identické - je pravdivá, nebo je tam nějaká možnost rozdílu?

U tohoto klonování chci jít na absolutní jistotu - potom ten starý SSD můžu použít třeba zrovna na experimenty o co, kdy a jak se jaká aplikace umí postarat a s jakým výsledkem.

No ale klonování (jakýmkoli způsobem a pomocí čehokoli) je přeci vždycky "na jistotu".
Tj. pokud nejsi s výsledkem spokojen, můžeš klonování opakovat (jiným způsobem) třeba do alelůja.... :)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 29 Duben 2020, 20:48:04 »
Tak to se mi právě nechce a životnost SSD je také omezena počtem zapsání :)
Každopádně díky.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 29 Duben 2020, 22:19:22 »
Tak to se mi právě nechce a životnost SSD je také omezena počtem zapsání :)
Každopádně díky.

Hele, nebuď  ohledně přepisů zbytečně paranoidní...
Před cca 12 lety, když jsem si pořídil svůj první (tenkrát docela drahý) SSD, jsem to taky dosti "prožíval".
Nicméně "čas oponou trhnul", dneska jsou takové disky zkrátka spotřební materiál = systém a data mám zálohované > disk odejde > reklamuji/koupím nový > zálohy obnovím > jede se dál.... :)
A celou dobu mám zkušenost, že Clonezilla nikdy nezklame - zkrátka na zdrojovém disku může být co chce, klonuje se na bázi diskových sektorů.
Navíc, jak už jsem psal, v případě nepovedeného klonu lze celou operaci xkrát opakovat, zdrojový disk zůstává nedotčen...
« Poslední změna: 29 Duben 2020, 22:44:24 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 06 Květen 2020, 12:13:16 »
Tak mi to nedalo a zacal jsem s DD.
Je pro me velke prekvapeni, ze pokud ma SATA III propustnost 6GB/s, zdrojovy disk rychlost cteni kolem 500MB/s a cilovy disk rychlost zapisu hodne pres 400MB/s, tak konstantni rychlost prenosu je 32,5MB/s.
Zna nekdo vysvetleni? Me nenapada nic jineho, co by melo ten prenos tak brzdit, nez samotny algoritmus aplikace.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 06 Květen 2020, 12:30:53 »
Tak mi to nedalo a zacal jsem s DD.
Je pro me velke prekvapeni, ze pokud ma SATA III propustnost 6GB/s, zdrojovy disk rychlost cteni kolem 500MB/s a cilovy disk rychlost zapisu hodne pres 400MB/s, tak konstantni rychlost prenosu je 32,5MB/s.
Zna nekdo vysvetleni? Me nenapada nic jineho, co by melo ten prenos tak brzdit, nez samotny algoritmus aplikace.

Ty rychlosti (disků) jak je uvádíš jsou ale sekvenční....

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 06 Květen 2020, 12:52:36 »
No a tohle neni sekvencni prenos, kdyz to jde po sektorech? Rozhodne to neni random a zadne jine se neuvadi.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 06 Květen 2020, 19:13:23 »
No když už ses do tohoto "průzkumu" pustil - zkus klonovat Clonezillou, Acronisem, Aomei a porovnej, zda se ta rychlost změnila či nikoli. Samotného by mě to docela zajímalo.... ;)
Samozřejmě, vytváření image disku/oddílu je věc jiná, tam se to ještě navíc komprimuje, tam bych to "zpomalení" tudíž chápal...
« Poslední změna: 06 Květen 2020, 21:52:47 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 06 Květen 2020, 21:58:50 »
Kdyz pouziju nejaky SW, tak je to rychlejsi, protoze umi selektovat a vynechat bloky bez validnich dat. Avsak, jak treba v Acronis zjistit, jakou rychlosti probiha samotny transfer dat opravdu nevim.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 06 Květen 2020, 22:33:43 »
Avsak, jak treba v Acronis zjistit, jakou rychlosti probiha samotny transfer dat opravdu nevim.

Velikost disku (nebo obsazených dat)/čas   ;)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 06 Květen 2020, 23:37:20 »
Pred chvili me to taky napadlo - jen mi to dyl trvalo - uz nejsem nejbystrejsi ;)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2617
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 07 Květen 2020, 20:57:53 »
možná by šel použít iotop

man iotop

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3909
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 07 Květen 2020, 21:20:56 »
možná by šel použít iotop

man iotop

U klonovacího SW provozovaného z boot medií asi těžko....
Samozřejmě iotop je fajn ke zjištění co vytěžuje disk.
---------------------------------------
A tajně doufám, že uživatel Ventero snad možná vyzkouší/porovná ty rychlosti klonování při použití různých nástrojů a pochlubí se výsledkem...
Udělal bych to sám, ale momentálně nemám na to bohužel čas.  :(
Navíc, co jsem zatím klonoval, tak bylo skoro vždy na disk v USB 2.0 boxu, takže rychlostí do cca 30MB/s jsem se pochopitelně dále nevzrušoval..
« Poslední změna: 07 Květen 2020, 22:30:53 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 07 Květen 2020, 23:11:19 »
Zajem je, cas bych nasel - uvidime jak s naladou - neslibuji tedy.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2617
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 08 Květen 2020, 12:26:24 »
i v rámci live clonezilla lze přepnout na další terminál, tam si spustit iotop a pak se vrátit k ovládání, spustit nějakou činnost a zase se přepnout na terminál, kde běží iotop a takto si to libovolně přepínat...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 15 Květen 2020, 23:16:07 »
Tak uz mam vysledky testu a porovnani via DD (ruzne parametry), Clonezilla, Aomei Live a Acronis TI 2016.
Pristi tyden to sesmolim a publikuji - zitra jedu vypustit ke kamosce na chatu pobavit se a popit, tak to ma ted prednost :-)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #20 kdy: 18 Květen 2020, 23:16:51 »
Takže koho zajímá porovnání DD, Clonezilla, Acronis True Image a AOMEI Backupper Linux Disk, tak se může podívat sem:
https://www.linux-mint-czech.cz/2020/05/klonovani-disku-porovnani-nastroju/
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 708
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #21 kdy: 19 Květen 2020, 08:08:16 »
to:Ventero - dík za článek.
Právě jsem klonoval další komp. Protože použito SSD od WD, užil jsem jejich Acronis True Image (ATI) WD Edition s podporou ext4, čímž je zadara ATI. Lapťop Acer TravelMate s možností mít dva disky současně. První část s přenosem obsahu na SSD bezproblémová, jednoduché, využita samo-úprava oddílů/partitions proporciálně na kapacitně menší SSD. Druhá část po restartu se zádrhelem bootování Ubuntu popsána zde: https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,85021.0.html
Clonezilla je spolehlivá klasika, ale náročnější na obsluhu. Zpravidla je potřeba na úpravu (zmenšení, jindy následně zvětšení) oddílů užít vynikající Gparted. Škoda je, že před 12 roky výborně rozběhnutá Clonezilla ustrnula.
« Poslední změna: 19 Květen 2020, 08:17:47 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #22 kdy: 19 Květen 2020, 08:52:57 »
Tak ATI ma podporu ext4 tusim min. od verze 2014. Potiz je v tom, ze verze 2016 i 2019 nerozpoznala obsazeni a hlasily poskozeny souborovy system - alespon u mych disku, ktere byly vytvorene instalatorem Xubu 18.04 - a tyto oddily kopiruje jen v rezimu po sektorech.
Je zajimave, ze vsechny instalace Xubu 18.04 na jakykoliv disk (vsechny v poradku), ktere jsem v posledni dobe provedl (asi 4), mely po nekolika bootech rozbity souborovy system a bylo potreba opravit z live pomoci fsck. Od te doby bez potizi, takze dalsi kontroly na popud ATI uz hlasily, ze v poradku.
Jeste zkusim tu 2020 prilezitostne.
Take je zajimave, ze Aomei pristupuje k temto oddilum ext4 uplne stejne ...
Dosel jsem po tech testech k tomu, ze Clonezilla mi prijde na klonovani docela na prd - to uz si radsi vsechno udelam v gparted, kde si upravim i UUID a pak jen doinstaluji zavadec. Vubec mi ta Clonezilla taky prijde prilis komplikovana na to, jak malo toho umi - takovy spatny pomer prace- komfomita/vysledky. Snad jen na zálohování může mít výhody, že jsou použité standardní otevřené metody oproti továrním nástrojům.
« Poslední změna: 19 Květen 2020, 11:57:29 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2211
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #23 kdy: 19 Květen 2020, 11:58:01 »
Regine: Ten ATI WD je aplikace pro Win nebo boot médium?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 708
    • Zobrazit profil
Re:Klonování disků HDD -> SSD s Clonezilla? [Vyřešeno]
« Odpověď #24 kdy: 19 Květen 2020, 13:55:49 »
Můj postup:
1. zde jsem stáhnul https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=119 soubor AcronisTrueImageWDEdition_33.exe, 379,3 MB (kráva soubor, co tam mají?). Hledal jsem, zda i portable-boot existuje, ale nenašel jsem.
2. vložený SSD už musí správce disků ve Windows mít přiřazen jako disk 1 (po přiřazení chce restart), panenský bez oddílů a formátování (původní HDD se systémem c:\ je disk 0)
3. instalace ve Windows 7
4. po skončení se nabídne ke startu, hledá úložiště buď od WD nebo SanDisk, jinak se neaktivuje (tím je zadarmo)
5. potvrzení licenčních podmínek
6. spustil jsem, zvolil metodu Manual a potom Proportional (protože SSD byl asi o 30% menší, ale na data místa dost), tím vytvoří každý oddíl o 30% menší (NTFS ano, zda i ext4 jsem si nevšiml).
7. starý HDD vyjmut, GRUB2 po restartu vypadal dobře, Windows 7 OK, ale Ubuntu s již zmíněným problémem UUID nenaběhnul, jen čekací bublinky u nápisu Ubuntu
« Poslední změna: 19 Květen 2020, 14:01:05 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit