Nejsem, jen jsem spokojená s Applem, nespokojená s Windows, ale hraju hry, proto mám i PC a věřím, že se Linux jednou stane konkurencí resp. alternativou pro Windows. Jenže zatím to tak nevypadá. To musí být každý člověk který je s něčím spokojený hned agentem? Mezi jablíčkáři nejsou nespokojení, většina z nás to používá dlouhodobě a víme proč. Dokonce nejde ani o žádnou pózu jak tvrdí někteří jiní, bůhvíproč tohle říkají. Kamarádka je takhle spokojená s vozy Škoda a doporučuje je kudy chodí, je hned agentkou Škoda auto? Znám spoustu androiďáků, kteří se mě snaží přesvědčit, že jejich Samšunt, Xiaomi, Asus whatever umí víc než můj iPhone a jsou zklamaní, když jim řeknu, že mi je to jedno nebo jim dokážu že se mýlí. Oni jsou také agenti Googlu? Měla jsem dva roky Huawei, Samsung a nakonec Sony, nic z toho nedělalo to co bych chtěla, i když Sony dělá skvělé telefony. Ale vrátila jsem se, proč? Protože mi asi iDevices vyhovuje (a já se chci zbavit Windows, to je šunt, který mám jen kvůli hrám a líbilo by se mi, kdyby Linux byl stejně pohodlný jako jablíčko). Vy tady jste agenty Canonicalu nebo samotného Linuse? To asi ne, co? Jen jste spokojení a vyhovuje vám to.
Mimochodem těžko můžu pomlouvat něco s čím jsem na 100% spokojená, ne? A i když to tak někdy možná nevypadá, tak Linuxu fandím, mám ho ráda, jen ho zkrátka považuju za zbytečně zabržděný kvůli absenci silné komerční firmy, která by z Linuxu udělala opravdu použitelný OS pro všechny. A Linux na to má, ostatně co jiného je macOS? Tedy, on je vlastně BSD, ale rozdíl není moc velký, v obou případech jde o *nix a spoustu věcí sdílejí. Líbí se mi KDE/Plasma a její možnosti, ale abych kvůli připojení síťového disku musela do terminálu, to je trochu moc, ne? Zvláště když v GUI na to je klikátko, které ale nefunguje. Běžného člověka takové věci obtěžují, řešit to nebude, s terminálem se zlobit nebude, číst manuály nebude a radši přejde tam, kde to funguje, kde si prostě jen nakliká next->next->next->finish. A těžko se na ně zlobit. Já třeba radši nainstaluju program jeho přetažením do složky "Application" než abych psala "sudo apt install název programu", prostě ta první možnost je pohodlnější.
Ale jak říkám, Linuxu fandím, mám ho ráda a věřím, že má šanci uspět i u běžných lidí. Jen se musí změnit přístup linuxáků a linuxových vývojáři. Ten progress tu je, jenom je hrozně moc pomalý.
Mimochodem
stěžování si na nefunkčnost Linuxu.
Kolik toho v Linuxu funguje opravdu out-of-box? Já nejsem moc náročná, používám jen pár věcí, ale chci aby fungovaly tak, jak já chci. Přizpůsobím se co se týče ovládání a filosofie systému, ale nepřizpůsobím se výsledku. Dělám si filmy v h265 a he-aac a používám Handbrake, v Linuxu to (kromě Manjaro a ruční kompilace Handbrake) nejde. Proč? Kvůli nějaké pitomé licenci, která ale umožňuje tyto kodeky použít, v systému jsou a v Manjaro to funguje, stačí to nainstalovat přes Aur. Hudbu mám z historických důvodů a také proto, že mám iPhone a další iDevices v m4a a měnit to opravdu nebudu, jenže přehrát to bez instalace dodatečných kodeků nejde, přitom to umí i ten nejlevnější čínský šmejd s Androidem. Mám 4k monitor a HW (zatím) poslední generace a když jsem loni koncem srpna instalovala Manjaro (a předtím Kubuntu) na svůj nový Ryzen 5 3600 a RTX 2060, tak to bez jakýchsi pochybných hacků v grubu ani nechtělo naběhnout a noeavau ovladače neumí mojí grafiku dodnes. Tomu se opravdu nedá říct bezchybná funkčnost

Tiskárna, kterou mám tři roky začala fungovat letos na konci zimy, do té doby nebyly ovladače a ani výrobce, který ovladače poskytuje mi nedokázal pomoct ji rozběhnout a to jsme to řešili s technickou podporou několik týdnů.