Který "nepostižený" kernel je poslední píšu výše.
Vrátíš se na něj nejlépe rollbackem (pomocí Timeshift) (= obnovit systém do prosince 2019) a zamknout (v Synapticu) aktualizace kernelu (= přísl. metabalíky, jsou dva)).
Jinak libovolný kernel je možno si nainstalovat z mainline
https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=DBuď stáhnout/nainstalovat přísl. balíky ručně, nebo pro méně zdatné, k témuž využít aplikaci UKUU (
ale starší verzi - nová už není bohužel zdarma...).
A "přepnout" na něj při rebootu.
Nepotřebné kernely je možno odinstalovat.
Ryzenu by se to snad týkat nemělo - ale vyzkoušet to nemám jak.
Starých intelů by se to možná taky týkat nemělo, ale to jenom hádám...
Nicméně jsem na 90% přesvědčený, že tvůj momentální problém se týká právě této záležitosti. Jediné rozumné řešení je vrátit se na poslední nezáplatovaný kernel (5.0.0.37) (a zamknout ho).
Pokud se časem objeví bootovací přepínač (parametr) kterým se dá výše zmíněná záplata "vypnout", pak ho prostě použiješ.
Tím pádem můžeš uzamčení kernelu zrušit a jet na kernelech nových, které budou ovšem bootovat s přísl. parametrem a nedojde tak k degradaci výkonu grafiky.
Bootovací parametry kernelu se vkládají do souboru /etc/default/grub
buď přímo (pomocí txt editoru)
nebo to samé lze "naklikat" např. pomocí aplikace "Grub Customizer" viz obrázek (tam vidíš moje současné bootovací parametry kernelu).
Mám vypnuté všechny ty meltdown/spectre blbosti které snižují výkon CPU (Intel).
Až vyjde přepínač na CVE-2019–14615, s radostí ho tam přidám.
Do té doby prostě "vydržím na nezáplatovaném" kernelu. Taková (a bude stále hůř) ztráta výkonu je pro mě prostě nepřípustná.
Vše si poctivě zálohuji a proto se žádného ransomware nebojím, ano, už jsem měl tu čest se s ním setkat. A právě obnova dat ze zálohy to beze zbytku vyřešila. Veškeré zálohy mám vícenásobné, na sobě nezávislé a samozřejmě všechny offline...
Počítače s důležitým obsahem vůbec nesmí na internet - nikdy, to je základ.
A počítače které na internet smí, na těch jsou jenom "hlouposti" - prohlížeč, pár filmů, nějaká muzika, obrázky, něco o počasí, facebook atd.
Tam ať si každý zkoumá co chce, když ho to baví...