Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Grub Customizer nezapíše nastavení  (Přečteno 2215 krát)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Grub Customizer nezapíše nastavení
« kdy: 19 Leden 2020, 19:47:08 »
Grub Customizer z nějakého důvodu nezapíše všechna nastavení. Změnila jsem název jedné položky (z původního divokého názvu na Windows 10), změnila jsem výchozí položku a jejich pořadí a také dobu výběru položky na 5 sekund a změnila jsem téma vzhledu. První tři věci se změnily (tedy zobrazuje se správně Windows 10, je na prvním místě v seznamu a je výchozí pro boot), další dvě věci ne, ty zůstaly původní (tedy 30 sekund namísto nastavených pěti a původní vzhled). Systém je UEFI a distro aktuální Neon. Téma vzhledu instaluju už několik let stále to stejné a stejným příkazem a vždycky to fungovalo, tohle je poprvé co to nefunguje. Díky za radu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #1 kdy: 19 Leden 2020, 20:40:37 »
Ten Grub Customizer nedělá nic jiného, než že edituje soubor /etc/default/grub
Takže se mrkni do toho souboru, zda je tam vše zapsáno správně (= jsou tam tebou požadované hodnoty/položky).

Cca před půl rokem jsem se setkal (po aktualizaci grubu2) s tím, že nešel nastavit jiný timeout než defaultních 30s. Respektive šel, ale nijak se to neprojevilo. Vyřešil jsem to návratem k předchozí verzi, pak to bylo OK. Po nějaké době jsem zkusil grub aktualizovat a už to bylo v pořádku, dál jsem to tím pádem neřešil.
Ale nemám UEFI. Takže ti doporučuji vrátit se na předchozí verzi grub2 (a zamknout ji). Podívej se do logu, kdy se aktualizoval (jsou to celkem 4 balíky).
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 14:11:39 od juwa2 »

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #2 kdy: 19 Leden 2020, 21:39:20 »
Ten Grub Customizer nedělá nic jiného, než že edituje soubor /etc/default/grub
Takže se mrkni do toho souboru, zda je tam vše zapsáno správně (= jsou tam tebou požadované hodnoty/položky).

Cca před půl rokem jsem se setkal (po aktualizaci grubu) s tím, že nešel nastavit jiný timeout než defaultních 30s. Respektive šel, ale nijak se to neprojevilo. Vyřešil jsem to návratem k předchozí verzi, pak to bylo OK. Po nějaké době jsem zkusil grub aktualizovat a už to bylo v pořádku.
Ale nemám UEFI. Takže ti doporučuji vrátit se na předchozí verzi grubu (a zamknout ji). Podívej se do logu, kdy se aktualizoval (jsou to celkem 4 balíky).

Tam se kouknu, díky. Jinak je to dnes čistá instalace.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #3 kdy: 19 Leden 2020, 21:49:20 »
Ten Grub Customizer nedělá nic jiného, než že edituje soubor /etc/default/grub
Takže se mrkni do toho souboru, zda je tam vše zapsáno správně (= jsou tam tebou požadované hodnoty/položky).

Cca před půl rokem jsem se setkal (po aktualizaci grubu) s tím, že nešel nastavit jiný timeout než defaultních 30s. Respektive šel, ale nijak se to neprojevilo. Vyřešil jsem to návratem k předchozí verzi, pak to bylo OK. Po nějaké době jsem zkusil grub aktualizovat a už to bylo v pořádku.
Ale nemám UEFI. Takže ti doporučuji vrátit se na předchozí verzi grubu (a zamknout ji). Podívej se do logu, kdy se aktualizoval (jsou to celkem 4 balíky).

Tam se kouknu, díky. Jinak je to dnes čistá instalace.

V tom případě budeš muset "schrastit" starší verzi (z jiné distribuce).

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1707
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #4 kdy: 20 Leden 2020, 00:09:50 »
Jo - je to tak - nedavno jsem udelal aktualizaci MX, vcetne nove verze grub2 a ani prime zmeny v konfiguracnich souborech se neprojevuji ...
PS: update-grub je samozrejmnost ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #5 kdy: 20 Leden 2020, 14:31:43 »
Ten Grub Customizer nedělá nic jiného, než že edituje soubor /etc/default/grub
Takže se mrkni do toho souboru, zda je tam vše zapsáno správně (= jsou tam tebou požadované hodnoty/položky).

Cca před půl rokem jsem se setkal (po aktualizaci grubu) s tím, že nešel nastavit jiný timeout než defaultních 30s. Respektive šel, ale nijak se to neprojevilo. Vyřešil jsem to návratem k předchozí verzi, pak to bylo OK. Po nějaké době jsem zkusil grub aktualizovat a už to bylo v pořádku.
Ale nemám UEFI. Takže ti doporučuji vrátit se na předchozí verzi grubu (a zamknout ji). Podívej se do logu, kdy se aktualizoval (jsou to celkem 4 balíky).

Tam se kouknu, díky. Jinak je to dnes čistá instalace.

V tom případě budeš muset "schrastit" starší verzi (z jiné distribuce).

Tak počkám až to opraví, ještě bych to mohla rozbít a to bych fakt nerada :)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1707
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #6 kdy: 20 Leden 2020, 14:42:37 »
To by me zajimalo, jak se vykostuje grub z jine instalace a implikuje do jine misto novejsiho. Moc si to neumim predstavit - to asi neni jako s beznym balickem, ne?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #7 kdy: 20 Leden 2020, 16:09:56 »
Taky nemám nejmenší tušení a než abych skončila se systémem který nestartuje tak radši počkám až tu chybu opraví. Koukala jsem totiž do toho /etc/default/grub a tam jsou hodnoty tak jak jsem je nastavila v Grub Customizer, akorát to bůhvíproč funguje jen napůl... Přejmenovat položku funguje, změnit pořadí položek funguje, změnit dobu zobrazení nefunguje a změnit theme také nefunguje, divné...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1707
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #8 kdy: 20 Leden 2020, 16:15:25 »
Chyba si bude v tom, ze korektne neprobehne prepis do grub.cfg

Muzes zkusit ty hodnoty najit, zkontrolovata, popr. zmenit primo tam. Ovsem pri jakemkoliv provedeni update-grub se vygeneruje novy tento soubor a zmeny se ztrati. Ale potvrdilo by to nebo vyvratilo tuto teorii.
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 16:19:07 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #9 kdy: 20 Leden 2020, 17:11:24 »
To možná máš pravdu, jenže nevím kde je grub.cfg a navíc fakt nejsem odborník, Linux se jen snažím (spíše neůspěšně) používat. Spíš opravdu počkám na opravu, jen doufám že bude co nejdřív.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6263
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #10 kdy: 20 Leden 2020, 17:43:12 »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #11 kdy: 20 Leden 2020, 18:06:44 »
To by me zajimalo, jak se vykostuje grub z jine instalace a implikuje do jine misto novejsiho. Moc si to neumim predstavit - to asi neni jako s beznym balickem, ne?

Naprosto jednoduše. Grub jsou čtyři obyčejné .deb balíčky:
grub-pc
grub-pc-bin
grub-common
grub2-common
Takže je stačí odinstalovat a nainstalovat starší verze. Lze je opatřit z jiných dister např. tu.
Ale úplně nejjednodušší je (a to platí při problémech s čímkoli) udělat rollback systému do bodu kdy vše ještě fungovalo a přísl. balíky uzamčít (aby se neaktualizovaly).
A co se kdy instalovalo/upgradovalo lze zjistit z dpkg logu. Mám na to dokonce udělaný skript, + jeho výstup denně loguju. Tím pádem mám neustále dokonalý přehled... ;)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #12 kdy: 20 Leden 2020, 18:18:02 »
Ale úplně nejjednodušší je (a to platí při problémech s čímkoli) udělat rollback systému do bodu kdy vše ještě fungovalo a přísl. balíky uzamčít (aby se neaktualizovaly).
A co se kdy instalovalo/upgradovalo lze zjistit z dpkg logu. Mám na to dokonce udělaný skript, + jeho výstup denně loguju. Tím pádem mám neustále dokonalý přehled... ;)

A ten rollback na starší verzi udělám v případě čisté instalace jak přesně?

ikx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 152
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #13 kdy: 20 Leden 2020, 18:22:42 »
...grub timeout-nastavit,potom update,restart......atakdalej....je to v etc-default.................................................na pling vyhladat temu pre grub.a hotovo...
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 18:26:04 od ikx »

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #14 kdy: 20 Leden 2020, 18:58:33 »
...grub timeout-nastavit,potom update,restart......atakdalej....je to v etc-default.................................................na pling vyhladat temu pre grub.a hotovo...

Tak až si to vyzkoušíš, zjistíš, že na aktuálním KDE Neon to takhle nefunguje a zjevně i jinde podle toho co píše Ventero. Jinak díky za objasnění zjevného... Doporučuji více číst.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #15 kdy: 20 Leden 2020, 19:11:17 »
A ten rollback na starší verzi udělám v případě čisté instalace jak přesně?

V případě čisté instalace samozřejmě nijak...
Ale dát si tam starší verzi těch balíků ti ovšem nebrání nic...
Jo, a nový grub si občas nerozumí s btrfs oddílem. Pak je třeba použít spec. verzi grubu nebo udělat extra /boot oddíl (ext4).
Nicméně mě v současnosti grub (2.02-2ubuntu8.14) funguje (U18.04.3) a to dokonce na btrfs....
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 19:34:09 od juwa2 »

ikx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 152
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #16 kdy: 20 Leden 2020, 19:37:41 »
...tak mate 18.04 je vynimka...mozno to je stym,ze este jeden riadok upravim...alebo co mas v default-grub
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 19:46:37 od ikx »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #17 kdy: 20 Leden 2020, 20:04:21 »
...tak mate 18.04 je vynimka...mozno to je stym,ze este jeden riadok upravim...alebo co mas v default-grub

Tohle
Kód: [Vybrat]
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT="0"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
GRUB_TIMEOUT="5"
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.nomux pti=off spectre_v2=off l1tf=off nospec_store_bypass_disable no_stf_barrier dis_ucode_ldr"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

GRUB_SAVEDEFAULT="false"

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #18 kdy: 20 Leden 2020, 20:05:05 »
V případě čisté instalace samozřejmě nijak...
Ale dát si tam starší verzi těch balíků ti ovšem nebrání nic...
Jo, a nový grub si občas nerozumí s btrfs oddílem. Pak je třeba použít spec. verzi grubu nebo udělat extra /boot oddíl (ext4).
Nicméně mě v současnosti grub (2.02-2ubuntu8.14) funguje (U18.04.3) a to dokonce na btrfs....

Btrfs mám a nikdy s tím nebyl problém, spíš tam bude nějaká chybka. Jinak nevím kde to je uložené, ale mám oddíl pro EFI, tak jestli je to tam nebo jinde, nevím...

Jinak to mám takhle:

Kód: [Vybrat]
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT="Windows 10"
GRUB_TIMEOUT_STYLE="hidden"
GRUB_TIMEOUT="5"
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset"

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"


GRUB_SAVEDEFAULT="false"
GRUB_THEME="/boot/grub/themes/fallout-grub-theme/theme.txt"

#GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 20:13:11 od Abby »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1707
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #19 kdy: 20 Leden 2020, 20:21:17 »
Problem bude nejspis ve verzi 2.04, kterou asi jeste do Ubu a spol. nastesti nezaradili.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #20 kdy: 20 Leden 2020, 20:35:01 »
Já mám verzi 2.02 podle Synapticu...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3330
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #21 kdy: 20 Leden 2020, 20:36:54 »
Problem bude nejspis ve verzi 2.04, kterou asi jeste do Ubu a spol. nastesti nezaradili.

Každopádně je třeba být "neustále ve střehu", to ostatně platí u všech aplikací.  :)  A není vůbec na škodu si archivovat starší .deb balíky.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1707
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #22 kdy: 20 Leden 2020, 20:55:04 »
Schvalne zitra kouknu u sebe v Xubu a pak do MX.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ikx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 152
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #23 kdy: 20 Leden 2020, 21:01:59 »
...juwa-to neni z 18.04-ky,ale starsie......a abby to nema upravené......
...temy vyberam z gnome look  https://www.gnome-look.org/browse/cat/109/order/latest/
« Poslední změna: 20 Leden 2020, 21:15:48 od ikx »

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 622
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #24 kdy: 20 Leden 2020, 21:17:48 »
...juwa-to neni z 18.04-ky,ale starsie......a abby to nema upravené......
...temy vyberam z gnome look  https://www.gnome-look.org/browse/cat/109/order/latest/

Jak to myslíš, co nemám upravené?

Jinak theme mám tohle, už fakt hodně dlouho - https://www.gnome-look.org/p/1230882/