Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub Customizer nezapíše nastavení  (Přečteno 5628 krát)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #25 kdy: 20 Ledna 2020, 23:03:11 »
...juwa-to neni z 18.04-ky,ale starsie......a abby to nema upravené......
...temy vyberam z gnome look  https://www.gnome-look.org/browse/cat/109/order/latest/

Jak to myslíš, co nemám upravené?

Jinak theme mám tohle, už fakt hodně dlouho - https://www.gnome-look.org/p/1230882/

Ano, rovněž "nerozumím otázce" od uživatele ikx  :-\
Ale třebas to ještě upřesní....

ikx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 267
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #26 kdy: 21 Ledna 2020, 09:30:04 »
.nebola otazka...konstatoval som ze juva ma grub 2...18.04 ma 2.02...a u grub customizera este treba vediet,ze OS v akom poradi boly instalovane,a kde je instalovany customizer...toto sa riesilo,ked som mal dve linux OS,a customizer nezapisoval nastavenia...
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 10:00:37 od ikx »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #27 kdy: 21 Ledna 2020, 10:52:11 »
Ja jedu bez customizeru - delam jen drobne upravy rozliseni, barev, casu a poradi primo v konfiguracnich souborech k tomu urcenych a na poslednim grub2 po aktualizaci MX (videl jsem ho tam v seznamu aktualizaci) prestaly vsechny nastaveni fungovat a i po jejich opetovne zmene tato grub nadale ignoruje. Problem tedy bude na 99,99% prave v novejsich verzich grub2.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #28 kdy: 21 Ledna 2020, 13:30:57 »
Ja jedu bez customizeru - delam jen drobne upravy rozliseni, barev, casu a poradi primo v konfiguracnich souborech k tomu urcenych a na poslednim grub2 po aktualizaci MX (videl jsem ho tam v seznamu aktualizaci) prestaly vsechny nastaveni fungovat a i po jejich opetovne zmene tato grub nadale ignoruje. Problem tedy bude na 99,99% prave v novejsich verzich grub2.

Teď jsem si ještě vzpomněl:
Grub při aktualizaci zobrazí dotaz zda použít konfiguraci novou nebo stávající - já volím vždycky "stávající".
Nabízí i zobrazit rozdíl. Ale po tom jsem nepátral...
Teoreticky by měl existovat i nějaký příkaz na rekonfiguraci grubu.
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 13:34:38 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #29 kdy: 21 Ledna 2020, 14:02:22 »
Tento dotaz jsem zaznamenal, ale popis k nemu jsem chapal tak, ze nepatril k nastaveni grubu, ale ke zmene konfiguracnich zapisu ohledne nastaveni aktualizacni politiky ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #30 kdy: 21 Ledna 2020, 19:59:49 »
Na notebooku mám OpenSUSE Tumbleweed x64, grub tam je ve verzi 2.04 a změny které se na Neonu snažím neúspěšně udělat tam fungují. Takže to vypadá, že rozbitá je verze 2.02, která je v Neonu a podle všeho i v čemkoliv, co je postavené na Ubuntu 18.04. Dá se nějak aktualizovat grub na vyšší verzi i přesto, že v oficiálním repozitáři je starší verze? Tedy z 2.02 na 2.04?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #31 kdy: 21 Ledna 2020, 20:23:09 »
Na notebooku mám OpenSUSE Tumbleweed x64, grub tam je ve verzi 2.04 a změny které se na Neonu snažím neúspěšně udělat tam fungují. Takže to vypadá, že rozbitá je verze 2.02, která je v Neonu a podle všeho i v čemkoliv, co je postavené na Ubuntu 18.04. Dá se nějak aktualizovat grub na vyšší verzi i přesto, že v oficiálním repozitáři je starší verze? Tedy z 2.02 na 2.04?

Ano, dá.  Jedná se celkem o 4 balíky (viz výše). Lze je stáhnout např. z https://pkgs.org/
Balíky stáhni, dej je do nějaké samostatné složky, přepni se do ní v Terminálu a zadej příkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg -i ./*.deb

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #32 kdy: 21 Ledna 2020, 20:56:32 »
Díky. A bude se to pak dál aktualizovat nebo tam zůstane už navždy tahle verze? A jaké je riziko že se to rozbije? Pokud totiž ano, tak bych to nedokázala dát dohromady.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #33 kdy: 21 Ledna 2020, 21:11:47 »
Díky. A bude se to pak dál aktualizovat nebo tam zůstane už navždy tahle verze? A jaké je riziko že se to rozbije? Pokud totiž ano, tak bych to nedokázala dát dohromady.

Zůstane tam tato (ručně nainstalovaná) verze (dokud se v ofiko repo neobjeví verze vyšší). Pokud bude funkční, bude to tak jedině dobře.
Rozbít není co.  A "před akcí" si udělej snapshot (Timeshiftem = riziko nula). Od toho přece snapshoty jsou...
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 21:22:05 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #34 kdy: 21 Ledna 2020, 21:28:06 »
Jasně, ten snapshot si samozřejmě udělám, ale mě jde o to, že grub je zavaděč tak aby šel systém vůbec spustit :D
Takže až se v repozitáři objeví vyšší verze tak se tahle ručně instalovaná verze aktualizuje, ju?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #35 kdy: 21 Ledna 2020, 21:50:55 »
Jasně, ten snapshot si samozřejmě udělám, ale mě jde o to, že grub je zavaděč tak aby šel systém vůbec spustit :D
Takže až se v repozitáři objeví vyšší verze tak se tahle ručně instalovaná verze aktualizuje, ju?

1. Pokud se stane, že systém nejde spustit, je postup následující:
Nabootuje se z flešky live.
Nainstaluje se v něm Timeshift
Spustí se Timeshift
Vybere se (v Timeshiftu) snapshot který se má obnovit, provede se obnova.
Po restartu je systém opět plně funkční, tj ve stavu v jakém byl v době vytvoření onoho snapshotu.
(btrfs snapshot zahrnuje kompletní obsah systémového oddílu vč. grubu)
To je celé... ;)

2. Ano, až se v repo objeví vyšší verze, grub bude automaticky aktualizován. Ovšem nikdo netuší, jestli ta nová verze bude OK.
Proto před aktualizací doporučuji opět vytvořit snapshot a kdyby to nebylo OK, udělat rollback + stáv. verzi grubu zamknout (v Synapticu).
Pak vyčkat nějakou dobu (až se objeví další verze) a "pokus" opakovat. Postup je stále stejný a osvědčil se u všech tzv. "problémových" balíků.
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 21:55:48 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #36 kdy: 21 Ledna 2020, 22:32:13 »
Ok, díky moc. Tak já to jdu zkusit :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #37 kdy: 21 Ledna 2020, 22:39:08 »
Napsalo mi to tohle:

Kód: [Vybrat]
(Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 215182 souborů a adresářů.)
Připravuje se nahrazení …/grub-common_2.04-1ubuntu12_amd64.deb …
Rozbaluje se grub-common (2.04-1ubuntu12) přes (2.02-2ubuntu8.14) …
Připravuje se nahrazení …/grub-pc-bin_2.04-1ubuntu12_amd64.deb …
Rozbaluje se grub-pc-bin (2.04-1ubuntu12) přes (2.02-2ubuntu8.14) …
Připravuje se nahrazení …/grub-pc_2.04-1ubuntu12_amd64.deb …
Rozbaluje se grub-pc (2.04-1ubuntu12) přes (2.02-2ubuntu8.14) …
Připravuje se nahrazení …/grub2-common_2.04-1ubuntu12_amd64.deb …
Rozbaluje se grub2-common (2.04-1ubuntu12) přes (2.02-2ubuntu8.14) …
dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku grub-common:
 grub-common závisí na libc6 (>= 2.28); avšak:
  Verze libc6:amd64 v systému je 2.27-3ubuntu1.
 grub-common závisí na libefiboot1 (>= 37); avšak:
  Verze libefiboot1:amd64 v systému je 34-1.
 grub-common závisí na libefivar1 (>= 37); avšak:
  Verze libefivar1:amd64 v systému je 34-1.

dpkg: chyba při zpracovávání balíku grub-common (--install):
 problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku grub-pc-bin:
 grub-pc-bin závisí na libc6 (>= 2.28); avšak:
  Verze libc6:amd64 v systému je 2.27-3ubuntu1.
 grub-pc-bin závisí na grub-common (= 2.04-1ubuntu12); avšak:
  Balík grub-common zatím není zkonfigurován.

dpkg: chyba při zpracovávání balíku grub-pc-bin (--install):
 problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku grub-pc:
 grub-pc závisí na grub-common (= 2.04-1ubuntu12); avšak:
  Balík grub-common zatím není zkonfigurován.
 grub-pc závisí na grub-pc-bin (= 2.04-1ubuntu12); avšak:
  Balík grub-pc-bin zatím není zkonfigurován.

dpkg: chyba při zpracovávání balíku grub-pc (--install):
 problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku grub2-common:
 grub2-common závisí na grub-common (= 2.04-1ubuntu12); avšak:
  Balík grub-common zatím není zkonfigurován.
 grub2-common závisí na libc6 (>= 2.28); avšak:
  Verze libc6:amd64 v systému je 2.27-3ubuntu1.
 grub2-common závisí na libefiboot1 (>= 37); avšak:
  Verze libefiboot1:amd64 v systému je 34-1.
 grub2-common závisí na libefivar1 (>= 37); avšak:
  Verze libefivar1:amd64 v systému je 34-1.

dpkg: chyba při zpracovávání balíku grub2-common (--install):
 problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
Zpracovávají se spouštěče pro balík ureadahead (0.100.0-21) …
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Zpracovávají se spouštěče pro balík systemd (237-3ubuntu10.33) …
Zpracovávají se spouštěče pro balík man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) …
Zpracovávají se spouštěče pro balík install-info (6.5.0.dfsg.1-2) …
Při zpracování nastaly chyby:
 grub-common
 grub-pc-bin
 grub-pc
 grub2-common

Co dál?

edit: radši jsem obnovila ten snapshot, protože ani Grub Customizer nic nenačetl, řekl chybu.
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 22:43:59 od Abby »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #38 kdy: 21 Ledna 2020, 22:53:43 »
No budeš muset ty závislosti splnit (= stáhnout si a nainstalovat ty balíky v potřebných verzích - už víš odkud).
Nicméně je možné, že jejich instalace se opět zasekne na nesplněných dalších závislostech. Které se opět můžeš pokusit řešit atd.
Jde taky o to, z jakého distra jsi ty balíky použila?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Někdy má tento "kolotoč" pouze kola dvě nebo tři což se ještě dá, někdy ale ani po deseti kolech boje s nesplněnými závislostmi není kýženého cíle dosaženo a je lepší to vzdát.

Pak se ještě nabízí možnost "natvrdo" nahradit soubory grubu (obejít balíčkovací systém - vyextrahovat je z .deb balíků), ale to bych doporučil pouze velmi zkušeným uživatelům kteří opravdu vědí co činí.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zkus nainstalovat jinou (starší) verzi grubu. Ta by měla být bezproblémová a měla by jít nainstalovat. Ale napřed budeš muset tu stávající odinstalovat (protože je vyšší). Pokud se něco pokaká, tak rollback.
« Poslední změna: 21 Ledna 2020, 23:14:46 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #39 kdy: 21 Ledna 2020, 23:41:42 »
Stahovala jsem to z Ubuntu 19.10, říkala jsem si, že to je stejné distro tak to bude nejlepší, ale není. No, nechám to být a počkám na ofiko novější verzi, koneckonců za nějaké tři měsíce vyjde 20.04 a pokud ještě budu na Neonu tak ten na to jistě přejde taky.
Ale říkám si jaká je to škoda, že v ČR není komunita okolo OpenSUSE, protože to mi přijde nejvyspělejší a nejlépe použitelné. Ale kdybych chtěla řešit OpenSUSE tady, tak to asi nebude úplně nejlepší :D

PS: a pak že je LTS bezproblémové :D

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #40 kdy: 22 Ledna 2020, 00:18:49 »
LTS není bezproblémové - je pouze nejmíň problémové... ;)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #41 kdy: 22 Ledna 2020, 13:28:56 »
A existuje vůbec nějaká opravdu bezproblémová distribuce? Kde funguje opravdu všechno tak jak má nebo jak je plánováno?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #42 kdy: 22 Ledna 2020, 14:42:28 »
A existuje vůbec nějaká opravdu bezproblémová distribuce? Kde funguje opravdu všechno tak jak má nebo jak je plánováno?

Z principu věci ne. A ve světě windows je to obdobné - některé bugy už jsou tam 20 let a oprava nikde (a to se jedná o placený OS!).
Ale v reálné životě to zkrátka takhle je. Vem si například kolik a jakých kapacit konstruovalo/vyrábělo raketoplán. Následně se vše min. 100x důkladně kontrolovalo za pomoci nejmodernější techniky - a přesto spadl.... :-[
« Poslední změna: 22 Ledna 2020, 14:45:27 od juwa2 »

JirkaZ

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1075
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #43 kdy: 22 Ledna 2020, 16:08:06 »
... například kolik a jakých kapacit konstruovalo/vyrábělo raketoplán. Následně se vše min. 100x důkladně kontrolovalo za pomoci nejmodernější techniky - a přesto spadl.... :-[

Příčinou pádu nebylo to, že by se 100x něco kontrolovalo, ale že managor rozhodl, že tento zaregistrovaný problém se nebude řešit (popřípadě se prostě celá věc zatloukla). Jinde je to často podobné.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #44 kdy: 22 Ledna 2020, 16:15:14 »
Já teda můžu nejlíp porovnávat s macOS, s Windows jsem se poprvé (a pak na dlouhou naposledy) setkala na střední škole s Windows 98 a Office 97 a byla to jedna velká hrůza :D A teprve před pár lety jsem tak trochu propadla počítačovým hrám a koupila jsem si vedle Maca ještě i PC a na něm byly už Windows 10 takže to mezi tím vůbec neznám, takže fakt nemůžu soudit. Windows 10 nejsou dokonalé, hlavně mám vždycky obavu z velkých aktualizací a odkládám je co to jen jde, ale třeba aktualizace z 1903 na 1909 proběhla bez problémů. A celkově na novém PC (tom Ryzenu) běží Windows 10 bez problémů, jen jsem povypínala nějaké šmírovací věci a zbytečnosti typu Cortana a psaní rukou a normálně to funguje na práci i na hry. Vlastně i ten MacBook už beru jen když někam jedu, bohužel jsem si zvykla na velký výkon který by mi Mac dal taky, ale za několikanásobnou cenu :(

No jasně, protože nikoho nenapadlo že odpadne izolační hmota a ještě navíc tak nešťastně... Resp. ono se vědělo že ta izolační hmota se odlupuje, ale vlastně ani nevím proč se to neřešilo.

Jinak tedy mě by se líbilo (i když to je proti pravověrným linuxákům) kdyby Linux vzala nějaká velká firma a udělala placenou komerční distribuci s jedním prostředím, která by byla dokonalá, poskytovali by podporu, prosadili by to mezi výrobci takže by byly ovladače a software, free i placený (osobně si radši zaplatím MS Office než používat zadarmo LibreOffice a platí to o spoustě dalších věcí) a prostě z toho udělali druhý macOS, spolehlivý operační systém s plnohodnotnou podporou. Kdybych neměla čas a kdyby mě to nebavilo tak se na Linux vykašlu, protože mi to nic nepřináší, jen starosti, ale mě to baví a stále doufám, že bude jednou (brzy) i pro běžného uživatele, že nebude nutné spouštět konzoli a editovat nějaké pochybné soubory, že to prostě bude jako Windows nebo lépe macOS. Že si s tím poradí i moje mamka, která do té doby než jsme jí pořídili MacBook Air neustále řešila proč jí něco nefunguje (ve Windows i v Linuxu) a od té doby co má MBA tak neřeší a prostě používá. A tak by to také mělo být.

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #45 kdy: 22 Ledna 2020, 18:44:45 »
Zas reklama na Mac? Načo stále lozíš na Linuxové fóra?
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #46 kdy: 23 Ledna 2020, 00:34:32 »
Zas reklama na Mac? Načo stále lozíš na Linuxové fóra?

1. to není reklama ale uživatelská zkušenost, prostě jsem vyrostla na Macu stejně jako spousta jiných lidí na Windows. Jestli to nechápeš tak bych ti doporučila nějaký kurz chápání psaného textu.
2. proč chodím na linuxová fóra? Nooo, že by to bylo proto, že se snažím používat Linux? Ale opět platí to, co jsem napsala v předešlém bodě, chtělo by to navštívit kurz, kde by tě naučili chápat psaný text protože umět číst zjevně nestačí.

A poslední k tobě - jestli se ti nelíbí co píšu, tak to prostě nečti a nereaguj. Já jsem doufala, že tu bude něco užitečného a on tu je jen tvůj spam.

Gmisiycs

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 323
    • Zobrazit profil
    • Helltracker
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #47 kdy: 24 Ledna 2020, 00:30:00 »
Citace: Abby

Před dvěma(i) týdny jsem s tím bojoval. Přišel jsem na to, že u mne nefunguje tlačítko...             ... na druhé kartě. Funguje Uložit na první kartě, anebo v Menu. 

... ale já jsem si s tím hrál na U 20 daily.

Můj pokus o radu prostě zní, zkuste to uložit jinak.

Anebo jak píše juwa2, edit souboru. To je spolehlivé a i já, jako lama, jsem s tím neměl problém. Těm názvům parametrů se dá rozumět.



Zas reklama na Mac? Načo stále lozíš na Linuxové fóra?

Doufám že jsi ty cype měl v sobě dvacet piv, když jsi to psal.
« Poslední změna: 24 Ledna 2020, 00:37:36 od Gmisiycs »
R.I.P. Trusty Tahr - nezapomenu...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #48 kdy: 24 Ledna 2020, 14:59:12 »
Gmisiycs: já jsem zkoušela i tu ruční editaci i tlačítko uložit v Grub Customizer i v menu uložit a sice se změní /etc/default/grub ale změna se nezapíše do toho, co se pak má zobrazovat. Vypadá to, že fakt je nějaká chyba v grub 2.02, protože 2.04 v OpenSUSE Tumbleweed funguje jak má a vím že dříve (cca půl roku zpátky) to v Kubuntu 18.04 fungovalo také. Grub Customizer a Fallout Theme je jedna z prvních věcí kterou dělám po instalaci :)
Můžeš zjistit, jakou verzi grub máš? Osobně tipuji 2.04, možná i novější. Ale já mám 2.02 a pokus nainstalovat 2.04 skončil neúspěšně a nebýt snapshotu v TimeShift tak bych byla v háji...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Grub Customizer nezapíše nastavení
« Odpověď #49 kdy: 24 Ledna 2020, 16:15:37 »
Co takhle zkusit ten grub prostě reinstalovat (tu samou verzi) včetně odstranění konfigurace. Někdy to pomůže a za zkoušku to stojí.
A pokud to před cca půl rokem fungovalo, znamená že starší verze grubu fungovala, zkusil bych ji tam dát (a uzamčít).

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.