Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Assassin's Creed Odyssey  (Přečteno 3203 krát)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Assassin's Creed Odyssey
« kdy: 05 Února 2020, 14:25:24 »
Včera jsem si řekla, že zkusím v Linuxu rozběhnout Assassin's Creed Odyssey, který teď hraju. Našla jsem si návod, podle něj jsem nainstalovala ppa pro wine a z něj wine 5, pak nějaké dxva, nainstalovala jsem Uplay a přihlásila se, stáhla skoro 90 GB ACO, spustila a běželo to. A běželo to v zásadě stejně jako ve Windows. Pak jsem hru i Uplay ukončila a tím to zhaslo, už to znova nejde spustit. Když klepnu na ikonu Uplay tak se u kurzoru objeví malinkatá ikonka Uplay a za chvíli zmizí a nic se nespustí, není to ani v procesech. Ani po restartu to nefunguje. Netušíte co s tím? Díky.

Jinak na Steamu můžu nainstalovat a spustit asi třetinu svých her, bohužel ty nejlepší jsou pouze pro Windows (Fallout 3, NV, 4, Skyrim). Ale pěkně běží Cities Skylines, Civilization 5 a Tropico 4. Škoda že ty nejdůležitější pro mě neběží...

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #1 kdy: 05 Února 2020, 20:25:51 »
To bohužial neviem, hrám sa len na autíčkach, aj to len vo Windowse.
https://postimg.cc/4YwsWY0d

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4393
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2020, 21:00:21 »
Pro (neúspěšné) spouštění jakýchkoli aplikací (vč. těch pod wine) platí:
Spustit v Terminálu.
Vypíše se případná chyba podle které se následně postupuje/hledá dál, to je základ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jo, a pokud by někdo náhodou nevěděl jak spustit windowsácký  *.exe z Terminálu:
Kód: [Vybrat]
wine /cesta/k/soubor.exe
P.S. Kromě toho lze samozřejmě nejprve spustit wine console (= příkazový řádek windows):
Kód: [Vybrat]
wineconsole cmd
A příkazy zadávat do něj.  Pak je ovšem nutno respektovat windowsí  syntaxi (obrácená lomítka v cestách, písmena disků atd...).

Stejně tak lze bez problému spouštět klasické windows skripty *.bat  a *.cmd     Příklad:
Kód: [Vybrat]
wineconsole "C:\cesta\k\soubor.bat"
Pokud je tedy např. skript v umístění   ~/Dokumenty/test.bat
bude příkaz vypadat takto:
Kód: [Vybrat]
wineconsole "H:\Dokumenty\test.bat"
Jak vidno, není to nic světoborného, akorát to chce se do toho trošku "vpravit"...
« Poslední změna: 05 Února 2020, 21:19:19 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2020, 21:03:29 »
Omlouvám se, tohle mě fakt nenapadlo. Tak já to zkusím. Ale spíš by mě zajímalo, proč to běželo, korektně jsem to ukončila a už to nejde znovu spustit.

Dám vědět co mi to řekne.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #4 kdy: 06 Února 2020, 00:06:49 »
Našla jsem něco co se jmenuje Lutris a má to přímo podporu pro ACO a ACO opravdu běží. Má to ale jeden háček, viz screenshot a já nevím jak zrovna tohle vyřešit, nevidím na to... Stačilo by změnit rozlišení, ale jak?

Sian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #5 kdy: 07 Února 2020, 22:32:32 »
Ahoj. Lutris je moc fajn věc. Nic jiného na hry prakticky nepoužívám. Tedy plus Steam a jeho Proton :) Veškeré nastavení pro jednotlivé hry se dělá tak, že klikneš na hru a pak vpravo na ozubené kolečko. Otevře se ti nabídka a na třetí kartě s názvem Runner options se dá nastavit virtuální plocha a její rozlišení. Zkus to tak. Plus si tam zaškrtneš DXVK a Esync. Pojede to pak jako po másle ;)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2020, 22:19:49 »
Díky za radu :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #7 kdy: 10 Února 2020, 15:57:30 »
Tak jsem to rozjela ale nedá se říct že by to jelo jako po másle, jsou tam brutální propady FPS a na stejné nastavení to běží průměrně na 38 FPS, ve Windows je to 69 FPS. A navíc mi to tvrdí něco o nepodporovaných ovladačích (mám Nvidia, i když staré - 435). Takže i když to běží tak radši budu hrát kvalitně ve Windows než napůl. Ale je to na dobré cestě, třeba to časem půjde normálně.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #8 kdy: 10 Února 2020, 19:21:11 »
Ještě jsem zkoušela Cities Skylines ze Steamu, má to verzi přímo pro Linux a běží o poznání lépe než ACO, ale stejně je to o dost horší než na Windows... Navíc mi v Cities nefungují některé klávesové zkratky jako třeba zrychlení času (1, 2, 3) a ve Windows fungují normálně. Trefit se myší na ty šipečky je dost obtížné, jsou malé. Takže holt herní bude i nadále Windows, ale fakt doufám že se to zlepší.

Sian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #9 kdy: 11 Února 2020, 10:35:56 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #10 kdy: 11 Února 2020, 16:29:21 »
Ano, mám, přesně podle tohoto návodu jsem to nastavila a vlastně díky němu jsem objevila Lutris.

Sian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #11 kdy: 11 Února 2020, 19:16:55 »
Když v terminálu zadáš "vulkaninfo" co to udělá? A jinak co se týče tvého Steam účtu tak stačí v nastavení povolit v sekci SteamPlay použití Protonu. To ti umožní instalaci všech her. I těch co jsou čistě pod Windows. I když i tam ne všechno funguje jak má. Pokud máš Facebook tak skoč k nám do skupiny Games on Linux CZ&SK a tam to určitě dáme dohromady ;)
« Poslední změna: 11 Února 2020, 19:21:41 od Sian »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #12 kdy: 11 Února 2020, 19:27:52 »
Tak to napíše obrovské množství věcí a nějaké varování a chyby a nevejde se to sem celé, tak to dávám do souboru.

Sian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #13 kdy: 11 Února 2020, 19:41:37 »
Tak to je v pohodě. To značí, že Vulkan funguje. A ve Windows ti to jede v jakých detailech na pohodu? Ono v Linuxu musíš počítat s tím, že u her co nejsou nativní ten výkon vždycky ubude. Přeci jen je Wine emulátor. Já taky třeba ve Win frčel World of Tanks nějakých 60 - 70 fps a v Lutrisu se mi to motá 40 - 50.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #14 kdy: 11 Února 2020, 20:06:58 »
Ve Windows mi to jede ve 4k (3840x2160) na vysoké detaily s vypnutým AA na 55-60 fps, podle benchmarku je průměrně 59 fps. V Linuxu to bylo na stejné nastavení průměrně 38 fps a hlavně každých cca 10-15 sekund drop na 2 fps a ten záškub je fakt hodně velký, nedalo se to hrát. Mám Ryzen 5 3600, RTX 2060 6G, 32 GB DDR4, Linux i Windows jsou každý na svém SSD i když Linux má jen M.2 SATA Crucial MX300 275 GB, ale disk to dělat nemůže.

Jinak do skupiny na FB jsem se už přidala, dokonce mi to už někdo potvrdil :)

Sian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #15 kdy: 11 Února 2020, 21:39:01 »
Fakt je možný, že zrovna tahle hra má pod Wine problémy no. Ono taky není Wine jako Wine. Jsou hry co běží skvěle jen na některých verzích.  Musí se googlit a hledat. To je zatím pořád ta nevýhoda Linuxu. Ale věřím, že se blíží lepší časy ;)  Potvrdil jsem tě já. Rozhoduji tam o životě a smrti  :D Ten svůj problém tam napiš. Jsou tam mnohem zkušenější kluci než já tak ti třeba někdo pomůže líp  ;)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Assassin's Creed Odyssey
« Odpověď #16 kdy: 11 Února 2020, 21:58:31 »
Taky věřím že se to zlepší a nejen hry ale celkově situace v Linuxu, že to bude systém pro normální lidi a ne jen pro geeky :-)
Dobře, napíšu.
Jinak wine mám několik verzí, z Ubuntu repo 3 a něco, pak z přidaného repo verzi 5 a pak tam je něco z PlayOnLinux, ale taky je to staré, v PlayOnLinux se ani nešlo přihlásit na Uplay a to samé normální wine. Ono kdyby tam nebyly ty propady fps tak by to bylo celkem jedno, podle mě cokoliv nad 30 fps je hratelné, ale musí to být stabilní...

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.