juwa2:
Takže, NAS umí SMBv2 a v3 (potvrzeno technickou podporou Zyxelu), když v Linuxu nastavím SMBv1 tak se nedostanu nejen na NAS, ale ani na Windows a na macOS, takže vlastně nikam. MacOS SMBv1 zahodil definitivně, Catalina to prostě neumí a na starou verzi downgradovat nebudu a Windows sice SMBv1 umí, ale vlastně to není řešení, když to důležité v síti to neumí a nikdy už umět nebude.
Jinak "rozhodlo se že to uživatelům stačí" - nepřipadá ti to trochu jako Apple? Jenže Apple nejde proti uživatelům. Ano, Apple často rozhodne, ale vždycky to je na ruku uživatelům, jejich bezpečnosti a pohodlí, nikdy to nejde proti uživatelům. Takže ono "rozhodlo se" je ve skutečnosti zásadní chyba, nikoliv vlastnost.
A já teda nebudu měnit něco co funguje všude kromě Linuxu tak, aby se to všechno přizpůsobilo tomu jednomu (zvláště když to ani nejde). Dokonce i z Androidu to funguje, takže zjevně v Ubuntu rozhodli špatně (ne že by to bylo jejich první špatné rozhodnutí, viz třeba spuštění Dolphinu jako root - v OpenSUSE na kliknutí pravou myší a vybrat z nabídky, v libovolném *buntu to prostě nejde a je jim jedno, že to uživatel potřebuje a že většina uživatelů s výjimkou geeků se na nějakou příkazovou řádku prostě vykašlou. A nebo se vykašlou na celý Linux, to těm vývojářům nedochází?).
Ach jo, copak fakt neexistuje distribuce, která by fungovala na 100%? OpenSUSE funguje v síti, je možné spustit libovolný program jako root, ale nejsem schopná tam nastavit tiskárnu. Neon detekuje tiskárny automaticky a nastaví je aniž bych já musela cokoliv dělat, má stále nové KDE což je super, ale pro změnu neumí zacházet se sítí a spustit cokoliv jako root je nemožné, protože prý nějaká bezpečnost. A že by nechali rozhodnutí na mě, to je při jejich povýšenosti ani nenapadne :-(
Mimochodem, "s tím macem budeš mít asi smůlu". To myslíš vážně, že primární systém se přizpůsobí terciárnímu? Sekundární jsou totiž Windows, Linux je na posledním místě a soudě dle směru vývoje asi ještě hodně dlouho bude. Všechno vždycky volím podle toho, jestli to funguje na Macu a když se ukáže že něco funkčního nefunguje v Linuxu, tak se snažím přizpůsobit Linux tomu nefunkčnímu. Ale ani mě nenapadne abych sebe přizpůsobovala Linuxu, to prostě vždycky bude naopak (a říká se jak je Linux přizpůsobivý, jak zvládne všechno, jak se dá přizpůsobit na jakékoliv požadavky a jak nic není nemožné, tak proč se to říká když to není pravda?). Linux se mi fakt líbí, KDE je nádherné a přizpůsobitelné prostředí, ale když nefungují zásadní samozřejmosti, tak je asi něco špatně...
West:
Asi ano, ale je to škrábání se levou rukou na pravém uchu. Ve skutečnosti je nejjednodušší to nechat na operačním systému a ten se o to postará, tedy alespoň ta normální většina...
A teď co, nechat to tak jak to je a zbytečně složitě používat IP adresu zatímco jinde stačí kliknout na odkaz? Zkusit jinou distribuci a doufat, že to bude fungovat a nebude rozbité pro změnu něco jiného? Vykašlat se na Linux definitivně a najít nějaké využití pro jeho SSD? Poslední možnost mi přijde moc radikální a hloupá. Druhá možnost je nejistá. Takže asi zbývá první možnost a budu doufat, že si vývojáři uvědomí svoji chybu a opraví to. jenže to může trvat roky (jak dlouho už se táhne chyba v Grubu?). Ach jo, není to jednoduché a i když se člověk snaží, tak mu neustále něco háže klacky pod nohy
Konečně jsem vyřešila funkčnost Assassin's Creed Odysey, funguje skvěle a teď pro změnu tohle, to je fakt jako starat se o štěně.