Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile  (Přečteno 37007 krát)

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Zdravím Vás přátelé, koupil jsem tohodle dědka celkem neuváženě. No stalo se. Dostal nový akumulátor a očistu. Maká celkem svižně. Mám ale problém, že nefunguje ovládání jasu.
Může mi někdo pomoci? Díky :)
Stroj:

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3546
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #1 kdy: 28 Února 2020, 12:11:01 »
Nevím, jak řada Vostro, ale Dell mívá řízení jasu už v BIOS, tak se podívat, jestli tam není nějaká volby pro pevné nastavení - tedy vyřazení posuvníku a možnosti ovládání. Spíš to tím nebude, ale za podívání to stojí.

Druhá věc je ta, že máš pro tento stroj možná hodně novou nonLTS verzi 19.10 - proč? Něco tam v LTS verzi 18.04 nefungovalo? Ten jas?
Jestli jsi nezkoušel, tak bych zkusil 18.04 příp 16.04 v live, jestli tam to půjde - tím bych začal.
« Poslední změna: 28 Února 2020, 12:14:07 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #2 kdy: 28 Února 2020, 12:33:26 »
Bios prověřen. V powermanagementu není o jasu ani ťuk. Verzi 19.10 jsem stáhnul bez přemýšlení. Předtím jsem měl Mint 19.3, jas taky nefungoval.
Stáhnu LTS a prověřím.

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #3 kdy: 28 Února 2020, 14:42:36 »
Otevři terminál a zkus zadat postupně tyto příkazy:
Kód: [Vybrat]
sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=3f
sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=8f
sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=bf

Pokud se bude jas měnit, máš vyhráno. Další postup ti napíšu pak.

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #4 kdy: 28 Února 2020, 14:57:56 »
Nainstalováno U 18.04.4 LTS - jas nefukční, ale mám LTS vrzi. Díky Ventero

juwa2 Jas se prosímtě nemění. Nemění se ani posuvník v GUI
Kód: [Vybrat]
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ lspci
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)

ondra@ondra-Vostro-3300:~$ sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=3f
[sudo] heslo pro ondra:
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ sudo setpci -s 00:02.0 F4.B
00
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=8f
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ sudo setpci -s 00:02.0 F4.B
00
« Poslední změna: 28 Února 2020, 15:03:48 od ondra.gottwald »

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #5 kdy: 28 Února 2020, 15:07:24 »
Zjisti adresu grafické karty na PCI sběrnici:
Kód: [Vybrat]
lspci | grep VGA

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #6 kdy: 28 Února 2020, 15:12:34 »
Kód: [Vybrat]
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
ondra@ondra-Vostro-3300:~$

macu

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1214
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #7 kdy: 28 Února 2020, 15:34:19 »
pokud HW nefunguje v novější verzi, je velká pravděpodobnost, že nebude fungovat ani v nižší verzi (proto reinstalace byla zbytečná -> měl jsi to vydržet 2 měsíce a pak přejít na nové LTS 20.04)

zkus to dle tohoto návodu, jestli ti to bude fungovat:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers-384/+bug/1720438

zjednodušeně....zkus session přepnout z Waylandu na Xka, doinstalovat

Kód: [Vybrat]
sudo apt install xbacklight
a pak uvidíš, zda bude fungovat

Kód: [Vybrat]
xbacklight -set 60
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 23.10 64bit, Gnome Shell 3.45
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 22.10 64bit, Gnome Shell 3.43

zeleno

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 417
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #8 kdy: 28 Února 2020, 15:39:33 »
Niekedy sa jas dá ovládať len pomocou kláves, tu by to malo byť Fn+šipka vpravo

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #9 kdy: 28 Února 2020, 15:41:15 »
Kód: [Vybrat]
ondra@ondra-Vostro-3300:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
ondra@ondra-Vostro-3300:~$

Hmm.. Takže ta adresa v předchozích příkazech byla správná, nicméně jak uvádíš, jas nereagoval. Smůla.  :(
Ale mohl bys vyzkoušet (instalovat nemusíš, stačí vyzkoušet live) Ubuntu Mate 18.04.4 tam by mohl jas fungovat (jiné drivery).
« Poslední změna: 28 Února 2020, 15:45:25 od juwa2 »

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #10 kdy: 28 Února 2020, 16:06:42 »
macu Vyzkoušeno, buhužel, beze změny. Díky
zeleno Ano, tady je to Fn + šipka nahoru, šipka dolu. A samozřejmě v GUI. Posuvníky reagují na obě varianty ovládání, ale jas ne. Díky
juwa2 Vyzkouším. Díky

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3546
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #11 kdy: 28 Února 2020, 17:52:56 »
pokud HW nefunguje v novější verzi, je velká pravděpodobnost, že nebude fungovat ani v nižší verzi (proto reinstalace byla zbytečná -> měl jsi to vydržet 2 měsíce a pak přejít na nové LTS 20.04)

Právěže, vzhledem ke stáří ntb, jsem uvažoval opačně - ten je tak starý, že mě napadlo, by v novější verzi mohl už být vynechán v ovladačích příslušná část ACPI nebotakněco ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

jarek163

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 67

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #13 kdy: 28 Února 2020, 18:09:20 »
Právěže, vzhledem ke stáří ntb, jsem uvažoval opačně - ten je tak starý, že mě napadlo, by v novější verzi mohl už být vynechán v ovladačích příslušná část ACPI nebotakněco ...

Naprosto správný postřeh.  ;)
A nechápu, kde se vzalo tvrzení, že co je novější musí být automaticky lepší. Sám jsem se mnohokrát přesvědčil, že tomu (zvláště v posledních letech) bývá zpravidla naopak (čest výjimkám...).

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #14 kdy: 28 Února 2020, 18:19:28 »
Výborně přátelé! Víc hlav, víc rozumu.
U mate 18.04.4 staženo, budu testovat.
Úprava GRUBu vypadá taky nadějně. Díky jarek163
Ano, ne všechno nové je lepší.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3546
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #15 kdy: 28 Února 2020, 18:29:37 »
Proto jsem psal, že bych klidně testnul i 16.04 nebo 14.04 - ani té bych se nebál i když už je mimo podporu - každopádně zatím by šlo jen o zkoušku, jestli někde to funguje - to by hned bylo nadějnější, že se to rozjede ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

macu

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1214
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #16 kdy: 28 Února 2020, 18:40:14 »
Citace
Právěže, vzhledem ke stáří ntb, jsem uvažoval opačně - ten je tak starý, že mě napadlo, by v novější verzi mohl už být vynechán v ovladačích příslušná část ACPI nebotakněco ...

je to 10 let starý noťas...i když z pohledu HW je to už obstarožní šrot, tak z pohledu kernelu je stále podporován a kód vyřazen nebyl (je to krátká doba), viz. třeba článek

https://lwn.net/Articles/769468/

PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 23.10 64bit, Gnome Shell 3.45
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 22.10 64bit, Gnome Shell 3.43


ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #18 kdy: 28 Února 2020, 22:05:06 »
Toto by nepomohlo?
https://www.debugpoint.com/2016/10/2-ways-fix-laptop-brightness-problem-ubuntu-linux/
Tohle částečně pomohlo. Konkrétně varianta s úpravou GRUBu nepomohla. Software řešení pomohlo pomocí "Brightness Controller" Musí se spustit a posuvníkem změnit hodnotu. To funguje. Systémová tlačítka a GUI posuvník nemá na změnu jasu vliv.
Dnes už mám dost, ale budu pokračovat ve výzkumu.
https://youtu.be/b9L2FthUG4k
« Poslední změna: 28 Února 2020, 22:10:20 od ondra.gottwald »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3546
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #19 kdy: 28 Února 2020, 22:18:21 »
Zjistit co ten BC vlastne dela - jake provadi prikazy neboco ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #20 kdy: 28 Února 2020, 22:29:46 »
Zjistit co ten BC vlastne dela - jake provadi prikazy neboco ...

Stáhnout a prozkoumat script - ano, zjistit co vlastně dělá, toho se lze už "chytit"....
Má dvě verze, normal a simple, základem je python script.
« Poslední změna: 28 Února 2020, 22:40:15 od juwa2 »

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #21 kdy: 28 Února 2020, 22:39:09 »
Já ale nevládnu Pythonem  :-X
https://github.com/lordamit/Brightness

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4935
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #22 kdy: 28 Února 2020, 22:42:39 »
Já ale nevládnu Pythonem  :-X
https://github.com/lordamit/Brightness

Ano, ten py script je "trošku" obsáhlejší, nicméně nic ti nebrání použít ho jako základ.  Ostatně - jas už regulovat můžeš, měl bys být rád... :)
-----------------------------------------------
Já bych nainstaloval tu "simple" verzi (měla by jít ovládat příkazy z terminálu). Ty příkazy bych zjistil z "-help" a namapoval na ně klávesové zkratky. Hotovo...
« Poslední změna: 28 Února 2020, 22:48:15 od juwa2 »

ondra.gottwald

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #23 kdy: 28 Února 2020, 22:47:53 »
Jasný  ;) Ale proč mít vrabce v hrsti, když holub je na střeše?  ;D

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3546
Re:Nefunkční jas NTB Dell Vostro 3300 CPU i5 M 460 GPU Ironlake Mobile
« Odpověď #24 kdy: 28 Února 2020, 23:35:33 »
No - chtel jsi pokracovat ve vyzkumu - tak jsme s Juwou navrhli toho optimalni koncepci ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.