Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Wine - oprava poškodených balíkov  (Přečteno 9612 krát)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Wine - oprava poškodených balíkov
« Odpověď #25 kdy: 10 Března 2020, 14:36:45 »
Já bych pořád hrozně rád viděl "rozuzlení" toho problému, jinými slovy kde se co děje a proč to dělá tyto problémy...

I kvůli tomu máme Linux - nejsou tu (většinou) žádné uzavřené binární oblasti, záhadně skryté registry apod. bez možnosti analýzy.

Reinstall umí každý a podle mě je to zlozvyk z widlows, když tam dojde k jakémukoliv problému.

Škoda, že neexistuje kolegou propagovaná záloha z timeshiftu - možná by bylo s čím porovnávat.

No, já být postiženým, tak mě každá "nemožnost" řešení utvrzuje v tom, abych dál hledal, proč to nejde a jak vyřešit nikoliv následek, ale příčinu.

Možná by stačilo jenom ještě intenzivněji hledat na webu - určitě taková (nebo podobná) situace nevznikla poprvé, téměř jistě se s ní setkal nějaký skutečný linuxový guru a možná se i podělil o zkušenosti...

Celá věc mě zajímá o to víc, že se týká wine. Provozuju totiž některé velmi důležité programy právě pod tímto (ne)emulátorem a dost mi tedy vadí, když cokoliv nefunguje.

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 10 Března 2020, 14:57:50 »
@JirkaZ
Ja som obyčajný používateľ a nie experimentátor, to jest zbytočne neskúšam a netestujem nové veci.
Wine som mal kvôli jedinému programu a mal som Wine vo verzii 4.0.3 , takže až keď vyšla 5.3 rozhodol som sa že aktualizujem. A takto to dopadlo. Keby som do toho nešpáral, mohlo mi ísť aspoň to pôvodné. Inak mi Ubuntu funguje spoľahlivo bez najmenších zádrhelov. Až na toto..  >:(

Ono ma to samozrejme mrzí, že musím mesiac čakať na inštaláciu novej LTS verziu, nemá pre mňa zmysel robiť nanovo 18.04....
Tam zase budem riešiť ako to urobiť, aby som čo najbezbolestnejšie preniesol a rozbehal dokumenty, softvér a nastavenia ako aktuálne používam.

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: 10 Března 2020, 15:53:25 »
Wine je tak trocha na okraji záujmov jednotlivých distribúcii a v bežných aktualizáciach sa neupgraduje a ostáva v rovnakej verzii dosť dlho.
Potom sa stane to, že raz za čas v repozitároch povýšia verziu wine, o čom bežný užívateľ samozrejme nevie a funguje spokojne ďalej. Ak si jedného dňa zmyslí dať najnovšiu verziu z winehq repozitárov, tak tá tam je, ale v hlavných repozitároch už jeho staršia verzia nie je a nedá sa odinštalovať, niekedy zmenia aj adresu starého wine repozitára, alebo ho úplne zrušia. Potom si s tým synaptic nevie poradiť a vypíše neopravitelnú chybu. Samozrejme by sa to niekde v nastaveniach synapticu dalo nastaviť, aby nebral do úvahy starú verziu wine a jednoducho
ju zmazal, prípadne prepísal novou. To však nie je robota pre užívateľa.
Preto som horevyššie napísal, že wine v systéme nepovyšujem a nechám tam verziu z prvej inštalácie, aj keby to bola 3.0 a v Playonlinuxe si stiahnem a používam akú chcem, avšak to už nejde cez synaptic, apt a repozitáre.   
Najväčšie problémy sú s wine32, v niektorých distribúciach nie je vôbec zaradená do repozitárov, lebo x64 je pokrok. :-\

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #28 kdy: 10 Března 2020, 17:10:58 »
... Ak si jedného dňa zmyslí dať najnovšiu verziu z winehq repozitárov, tak tá tam je, ale v hlavných repozitároch už jeho staršia verzia nie je a nedá sa odinštalovať, niekedy zmenia aj adresu starého wine repozitára, alebo ho úplne zrušia. Potom si s tým synaptic nevie poradiť a vypíše neopravitelnú chybu. Samozrejme by sa to niekde v nastaveniach synapticu dalo nastaviť, aby nebral do úvahy starú verziu wine a jednoducho
ju zmazal, prípadne prepísal novou...

No to jsou mi vjecy...

Přece když něco nemám instalované v systému (apt databázi), tak je úplně jedno, že to zároveň nemá ekvivalent v repozitáři!

Navíc: instalovaný software opravdu potřebuje funkční repozitář i k odinstalaci?

A ještě jinak: mně to u 18.04 LTS normálně funguje (upgrade oficiální verze na winehq) a to jsem zároveň měl ony popisované problémy se závislostmi taky. Stačilo použít OBS repo, jak popisuju výše.

Prosím tímto o omezení spekulací a o vyjádření pouze v tom případě, pokud skutečně znám podstatu problému nebo alespoň cestu k němu.

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 10 Března 2020, 17:42:53 »
  Najväčšie problémy sú s wine32, v niektorých distribúciach nie je vôbec zaradená do repozitárov, lebo x64 je pokrok. :-\
@zeleno Velice by mě zajímalo jestli PlayOnLinux je nějak závislý na wine32? Tj. když na distribuci nepodporující wine32 Použiji PlayOnLinux tak 32bit aplikace půjdou nainstalovat a spouštět? To vyhrožování opuštěním od 32bit knihoven mě docela děsí. Linuxové nativní aplikace, 32bit instalační obrazy to bych pochopil, ale Win aplikace i dnes jsou minimálně z poloviny 32 bit a neustále vznikají. Jak třeba potom ve Wine např. nahradit mdac28 která je pouze 32 bitová?  >:(

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #30 kdy: 10 Března 2020, 17:58:37 »
@zeleno Velice by mě zajímalo jestli PlayOnLinux je nějak závislý na wine32? Tj. když na distribuci nepodporující wine32 Použiji PlayOnLinux tak 32bit aplikace půjdou nainstalovat a spouštět? To vyhrožování opuštěním od 32bit knihoven mě docela děsí. Linuxové nativní aplikace, 32bit instalační obrazy to bych pochopil, ale Win aplikace i dnes jsou minimálně z poloviny 32 bit a neustále vznikají. Jak třeba potom ve Wine např. nahradit mdac28 která je pouze 32 bitová?  >:(

PlayOnLinux má vlastní, zcela nezávislou správu wine a jejich verzí. ČIli je jedno, co se následně nabízí či nenabízí v oficiálním nebo dokonce winehq apod. repozitáři.

Edit: tak pardon, na WineHQ závisí, ale nejspíš ne na repozitáři pro konkrétní distribuci, ale prostě si nějakým způsobem z projektu WineHQ bere data. Viz třeba https://www.playonlinux.com/en/download.html
« Poslední změna: 10 Března 2020, 19:36:11 od JirkaZ »

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 10 Března 2020, 18:15:54 »
min25
Playonlinux závisí na https://packages.debian.org/buster/playonlinux teda aj wine32
64 bitové wine síce podporuje aj inštaláciu 32 bitových programov, no budú im chýbať potrebné 32 bitové knižnice v systéme. V praxi sa prejaví tým, že niektoré 32 bitové aplikácie nebudú fungovať korektne, napríklad nepôde zvuk a podobne. Pozri téma https://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=25&t=6924
mdac28 potrebný napríklad pre Profit https://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=25&t=6984 sa dá nainštalovať len v 32 bitovom wineprefixe, a wine treba mať nastavené na win nt4, čo vo wine64 sa nedá, lebo umožňuje najnižšiu verziu win xp.
S wine32 sa do systému doinštaluje kopa súborov /okolo 120 mega/ a sú v https://postimg.cc/QB0KRb4c , ak je ten adresár prázdny,
dá sa to tam nakopírovať aj ručne z iného počítača, musí mať však tú istú verziu wine, inak to zblbne.
Pozri https://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=15&t=5426 kde sa porovnáva wine v manjare a v minte.
« Poslední změna: 10 Března 2020, 19:08:59 od zeleno »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: 10 Března 2020, 20:04:54 »
zeleno
moc děkuji za podrobné informace. Trochu nadějí do budoucna jsem vkládal do PlayOnLinuxu. Myslel jsem, že si všechny potřebné knihovny tahá tento program z nezávislého zdroje. Mám na disku Focal a tam ještě to co nutně potřebuji z win32 funguje. Bohužel v tomto LTS naposledy jak slibuje Canonical  >:(  Tak moc možností nezbývá pokud nechci používat pomalý Virtualbox. Za sebe vidím jenom dvě možnosti. Buď přejít např. na MX linux nebo podobné distro odvozené z Debianu kde ještě spoustu let bude 32 bit podpora, nebo rovnou po letech z5 na Windows, kde je kompatibilita s 32 bit aplikacemi samoshřejmostí a vůbec se neřeší a ten mdac28/jet40 je již obsažen v systému samotném a není třeba ho doinstalovávat. Jak jsem psal ohromná spousta NOVÝCH menších programů a utilit je stále 32 bitová...

Jinak PlayOnLinux jsem nikdy nepoužíval stačilo mi Winehq ppa a winetricks. K 32 bit programu potřebuji asi jako někdo k PROFITU hlavně mdac28, jet40 a přidat trochu jiné knihovny

Ještě moc děkuji za odpověď

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #33 kdy: 10 Března 2020, 21:13:43 »
Existuje čistá, na konkrétní distribuci nezávislá verze PlayOnLinux:

All distributions => Generic package => .tar.gz files opět na https://www.playonlinux.com/en/download.html

Tam jistě žádné závislosti nebudou a pokud obsahuje (a i v budoucnu bude obsahovat) svoje řešení 32bit knihoven, pak není co řešit.

Nevím, nezkoušel jsem, kdokoliv má volné pole...

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: 11 Března 2020, 18:07:57 »
Existuje čistá, na konkrétní distribuci nezávislá verze PlayOnLinux:

All distributions => Generic package => .tar.gz files opět na https://www.playonlinux.com/en/download.html

Tam jistě žádné závislosti nebudou a pokud obsahuje (a i v budoucnu bude obsahovat) svoje řešení 32bit knihoven, pak není co řešit.

Nevím, nezkoušel jsem, kdokoliv má volné pole...
Je to čistý Playonlinux umiestnený do jedného adresára a spustitelný súborom ./playonlinux
Nebude nikde v menu a neinštaluje žiadne závislosti, ani neobsahuje potrebné súbory. Dá sa to použiť, ak už je v systéme Playonlinux nainštalovaný, ale z nejakého dôvodu sa nedá spustiť. Nájde konfiguračné súbory a nainštalované programy v home adresári a funguje ako originál.

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: 11 Března 2020, 21:36:00 »
JirkaZ a zeleno
To je konečně po dlouhé době optimistická zpráva-díky. Trochu naivně jsem si myslel že třeba někdo udělá appimage nebo snap kompletního wine s 32 bit knihovnami.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #36 kdy: 11 Března 2020, 22:05:08 »
JirkaZ a zeleno
To je konečně po dlouhé době optimistická zpráva-díky. Trochu naivně jsem si myslel že třeba někdo udělá appimage nebo snap kompletního wine s 32 bit knihovnami.

No neudělá, protože wine je runtime (wrapper), nikoli běžná aplikace a to je sakra rozdíl....   Z toho snad pochopíš, že nějaký wine appimage/snap/flatpak je nesmysl...
« Poslední změna: 11 Března 2020, 22:20:12 od juwa2 »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 11 Března 2020, 23:14:32 »
Ještě že jsem napsal že jsem si naivně myslel  :) Ale opravdu jsem netušil že jsou tyhle možnosti vyloučeny-díky. Snad 20 let jsem žádnou hru nehrál, ale myslím si že naprostá většina her byla a možná i je 32 bitových a tak nechápu proč chce Canonical i Fedora 32 bit knihovny pro wine v budoucnu odstranit a tím omezit počet aplikací spouštěných pod Wine. Btw co vlastně spouštět v čistě 64 bit Wine?? Alespoň já nic nepotřebuji.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #38 kdy: 12 Března 2020, 09:43:41 »
Je zcela smozřejmé, že v 64bit Windows lze spustit 32bit aplikace.  Dokonce je to považováno (právem) za obrovskou výhodu a nikoho by ani ve snu nenapadlo tuto zpětnou kompatibilitu odstraňovat. Lze dokonce spustit i 16bit aplikace (třeba ježek-stereo).

Myšlenky tvůrců Linuxu se však kupodivu ubírají naprosto opačným směrem.   :o
Jediný důvod který mě napadá je, že tam snad mají nasazeného "redmondského krtka" který má za úkol linux co nejvíce poškodit... :-[

P.S. Když ve svých W7 64bit porovnám složky Program Files a Program Files (x86), zjistím, že cca dvě třetiny všech nainstalovaných programů jsou 32bitové. A drtivá většina z nich vůbec v 64bit verzi neexistuje.
A na Ubuntu ve wine je to to samé...
« Poslední změna: 12 Března 2020, 10:51:56 od juwa2 »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #39 kdy: 12 Března 2020, 10:04:21 »
"Oprosťme se od temných komnat minulosti a soustřeďme se jen na světlo zítřejších místností " pravil linuxový vizionář a začal zhasínat všude, kudy prošel ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #40 kdy: 12 Března 2020, 12:51:18 »
Takže:

vyzkoušel jsem (pouze zcela "z rychlíku") mnou výše uvedenou distribučně nezávislou verzi PlayOnLinux a mohu říct toto:

je to úplně samostatná záležitost a všechno potřebné si "odněkud" stahuje. Lze tam (jak známo) nainstalovat a použít libovolné existující verze Wine, a to jak 32, tak 64bit (nezávisle na sobě).

Netuším (a vzhledem k nejrůznějším okolnostem to ani nemůžu a nechci zkoušet), jestli 32bit Wine v takto spuštěném PlayOnLinuxu na 64bit linuxovém PC opravdu potřebuje i 32bit linuxové knihovny.

Skromně se domnívám, že ne. Pro úplné ověření to ale chce čistou 64bit instalaci Linuxu (zde tedy*buntu) a zkusit onu distribučně nezávislou verzi spustit tam.

POL jsem používal už kdysi (distribuční verzi, ať už přímo z nativního repo nebo z PPA či OBS), ale dávám přednost nativnímu Wine v systému. Třeba se časem zase vrátím...
« Poslední změna: 12 Března 2020, 14:29:31 od JirkaZ »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: 12 Března 2020, 14:20:40 »
Je zcela smozřejmé, že v 64bit Windows lze spustit 32bit aplikace.  Dokonce je to považováno (právem) za obrovskou výhodu a nikoho by ani ve snu nenapadlo tuto zpětnou kompatibilitu odstraňovat. Lze dokonce spustit i 16bit aplikace (třeba ježek-stereo).

Myšlenky tvůrců Linuxu se však kupodivu ubírají naprosto opačným směrem.   :o
Jediný důvod který mě napadá je, že tam snad mají nasazeného "redmondského krtka" který má za úkol linux co nejvíce poškodit... :-[

P.S. Když ve svých W7 64bit porovnám složky Program Files a Program Files (x86), zjistím, že cca dvě třetiny všech nainstalovaných programů jsou 32bitové. A drtivá většina z nich vůbec v 64bit verzi neexistuje.
A na Ubun
tu ve wine je to to samé...

Tak pod to bych se podepsal. Mám i krabicovku fpp verzi Win10 na drhém ssd a veškeré malé programy a utility jsou 32 bit. Ve Wine 64 bit občas použiji zakoupený Winrar a Archivarius 3000. Jinak všechno 32 bit. Kdyby šly všechny 32b aplikace spouštět pod 64b Wine nevadilo by mi to. Bohužel nejenom Jet40 mdac28 a spousta dalších je nutná ke spuštění.

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: 12 Března 2020, 14:21:24 »
"Oprosťme se od temných komnat minulosti a soustřeďme se jen na světlo zítřejších místností " pravil linuxový vizionář a začal zhasínat všude, kudy prošel ...

:)

juwa2

• Závislák
« Odpověď #43 kdy: 12 Března 2020, 14:39:39 »
Netuším (a vzhledem k nejrůznějším okolnostem to ani nemůžu a nechci zkoušet), jestli 32bit Wine v takto spuštěném PlayOnLinuxu na 64bit linuxovém PC opravdu potřebuje i 32bit linuxové knihovny.

Skromně se domnívám, že ne. Pro úplné ověření to ale chce čistou 64bit instalaci Linuxu (zde tedy*buntu) a zkusit onu distribučně nezávislou verzi spustit tam.

Abys to zjistil, stačí si stažený .deb balík toho 32bit wine rozbalit (v běžném archivátoru) a v něm, v souboru DEBIAN/control je výpis všech závislostí.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #44 kdy: 12 Března 2020, 15:41:02 »

Abys to zjistil, stačí si stažený .deb balík toho 32bit wine rozbalit (v běžném archivátoru) a v něm, v souboru DEBIAN/control je výpis všech závislostí.

Ono se jaksi nejedná o *.deb balík, tam bych to neřešil...

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #45 kdy: 14 Března 2020, 17:57:26 »

Pri čistej inštalácii so zachovaním /home a teda aj nainštalovaných programov v Playonlinuxe mi bez wine32 a jeho 32 bitových knižníc nešiel zvuk v TapinRadiu, Photoshop CS6 nenabehol vôbec i keď v Playonlinuxe bolo nainštalované wine 32.
Niektorým x32 programom, ako IrfanView, Photofiltre to nevadilo. Z toho usudzujem, že ak program nepoužíva zvukovú kartu, alebo špecialne časti grafiky, tak bude fungovať, ale budú aj programy, čo to budú potrebovať.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #46 kdy: 14 Března 2020, 19:36:09 »

Pri čistej inštalácii so zachovaním /home a teda aj nainštalovaných programov v Playonlinuxe mi bez wine32 a jeho 32 bitových knižníc nešiel zvuk v TapinRadiu, Photoshop CS6 nenabehol vôbec i keď v Playonlinuxe bolo nainštalované wine 32.
Niektorým x32 programom, ako IrfanView, Photofiltre to nevadilo. Z toho usudzujem, že ak program nepoužíva zvukovú kartu, alebo špecialne časti grafiky, tak bude fungovať, ale budú aj programy, čo to budú potrebovať.

...bez wine32 a jeho 32 bitových knižníc...

Kterých knihoven? Linuxových nebo *.dll (tedy interních z Wine)?

Pořád to je dokola...

Popíšu, proč mě to tak zajímá, jiným způsobem:

pokud by došlo k tomu, čím některé linuxové distribuce hrozí (opuštění podpory 32bit programů), tak v případě, že 32bit Wine z distribučně nezávislého POL potřebuje jen svoje, tedy převážně *.dll knihovny, to nebude vadit. Protože on si je prostě "natahá" sám ze svých zdrojů...

Pokud ale i 32bit Wine z distribučně nezávislého POL bude spoléhat na to, že v distribuci jsou nějaké "obecné" linuxové 32bit knihovny, tak to fungovat nejspíš nebude...

A ještě jednou, jak by toto šlo zjistit:

a) čistá instalace 64bit systému (tj. zaručeně bez různých  --add-architecture i386, multiarch apod.)

b) spuštění distribučně nezávislého POL, instalace 32bit Wine v něm a dále ověření instalace nějakého 32bit programu pro widle, který (pokud možno) používá všechny možné "features" typu video, zvuk, web atd.

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: 14 Března 2020, 20:06:24 »
Bez tých vľavo https://postimg.cc/2Vc8GvG5
Ja to skúšať nepotrebujem, mám MXLinux a funguje mi to k spokojnosti. :)

juwa2

• Závislák
« Odpověď #48 kdy: 14 Března 2020, 20:46:22 »

Pořád to je dokola...

pokud by došlo k tomu, čím některé linuxové distribuce hrozí (opuštění podpory 32bit programů), tak v případě, že 32bit Wine z distribučně nezávislého POL potřebuje jen svoje, tedy převážně *.dll knihovny, to nebude vadit. Protože on si je prostě "natahá" sám ze svých zdrojů...

Pokud ale i 32bit Wine z distribučně nezávislého POL bude spoléhat na to, že v distribuci jsou nějaké "obecné" linuxové 32bit knihovny, tak to fungovat nejspíš nebude...

a) čistá instalace 64bit systému (tj. zaručeně bez různých  --add-architecture i386, multiarch apod.)

b) spuštění distribučně nezávislého POL, instalace 32bit Wine v něm a dále ověření instalace nějakého 32bit programu pro widle, který (pokud možno) používá všechny možné "features" typu video, zvuk, web atd.

Ty to stále nechápeš. Pokud dojde k odstranění/nepodpoře 32bit knihoven (linuxových) v příštích verzích Ubuntu, už je tam nijak nenainstaluješ/nedostaneš (nepůjde to) ani z "cizích" zdrojů.
(Zkus např. nainstalovat do 64bit 18.04  knihovnu ia32libs, i když si ten balík stáhneš odjinud, zjistíš, že to zkrátka nejde.)
Pak si budeš moci nainstalovat pouze 64it wine (32bit nepůjde). A v něm ti půjdou spustit pouze 64bit windows aplikace + některé 32bitové omezeně (viz Zeleno).

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #49 kdy: 14 Března 2020, 20:50:50 »

Pořád to je dokola...

Ty to stále nechápeš. Pokud dojde k odstranění/nepodpoře 32bit knihoven (linuxových) v příštích verzích Ubuntu, už je tam nijak nenainstaluješ/nedostaneš (nepůjde to) ani z "cizích" zdrojů.
(Zkus např. nainstalovat do 64bit 18.04  knihovnu ia32libs, i když si ten balík stáhneš odjinud, zjistíš, že to zkrátka nejde.)
Pak si budeš moci nainstalovat pouze 64it wine (32bit nepůjde). A v něm ti půjdou spustit pouze 64bit windows aplikace + některé 32bitové omezeně (viz Zeleno).

Zkusil jsi to přesně tím postupem, jak popisuju?

Protože pokud ne, není o čem mluvit. Distribučně nezávislá verze POL apriorně nevyžaduje žádné 32bit knihovny v Linuxu. Jestli opravdu ne, to se má projevit až tím pokusem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.