Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?  (Přečteno 1548 krát)

honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Dobrý den přátelé - uvítám veškerou vaši pomoc!

- po týdnu hledání a "googlení" jsem stále bezradný.Potřebuji radu od někoho, co se opravdu vyzná..

Cca před 14dny jsem prvně přesel od Win10, k Ubuntu. Jsem tedy začátečník. Ubuntu se mi moc líbí.

Jelikož pracuji hodně s multimedii zvolil jsem si Linux Ubuntu Studio 20.04 LTS. Vše mi chodí bezvadně. Jediné co mi vadí a potřebuji to změnit , je nastavení klávesy "mezerník". Tato klávesa je v systému nastavena stejně jako klasický Enter?! Otevírá mi složky, multimedia .. atd. Potřeboval bych toto změnit na "standardní" nastavení této klávesy (iOS/Win). Máte prosím někdo nějaký bezva typ?

Jinak tato funkce spacebaru (mezerníku) je nastavena v systému již po instalaci samotným tvůrcem. V terminálu jsem koukal na výpis "xmodmap - pke" a tam je klávesa nastavena dobře, pod keycodem 65, tak jak má být - jako "space" ,, Její "shortcut" funkce k otevírání souborů a složek musí být tedy někde jinde??? Jak to změnit a nastavit??

Věrím , že to určitě jde. Jen už opravdu nevím. Seděl jsem u toho již několik dní a nic :(
 
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc! S pozdravem , Honza.


 

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #1 kdy: 06 Květen 2020, 19:30:30 »
Většinu kláves lze přemapovat. Použij xdotool + xbindkeys + xautomation (ano, tyto balíčky si doinstaluj). Není to nic světoborného, googlit snad umíš....
-------------
Druhá možnost je si to ulehčit pomocí ccsm (viz obrázky) kde si vše "naklikáš".
Nápověda: Pod mezerník si nabinduješ příkaz
Kód: [Vybrat]
xdotool key klávesová_kombinace
například
Kód: [Vybrat]
xdotool key shift+Home
Nebo skript.
Dokonce lze docílit (v tom skriptu - ukázka v obrázku 3) různé chování (zmáčknutí různých kláves) v závislosti na tom jaké okno je právě aktivní (stejně jako to umí xbmc ve windows).

Ovšem to zase předpokládá, že používáš compiz (compiz + ccsm si můžeš rovněž doinstalovat).
Do compizu se pak přepneš na login screen.
------------------
Jinak ve windows tohle všechno elegantně řeší .ahk skripty (Autohotkey). Nicméně i zde to chce určité úsilí se do toho "vpravit", ale opět to není nic zvlášť obtížného.... ;)
« Poslední změna: 06 Květen 2020, 21:38:46 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #2 kdy: 06 Květen 2020, 22:01:44 »
Myslim, ze to drive slo pouhou upravou nejakeho konfiguraku - nebylo treba instalovat nejake dalsi utility.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #3 kdy: 08 Květen 2020, 07:49:38 »
Hezký sváteční den :)
Přátelé - děkuji mnohokrát za vaše tipy. Během dnešního dne si k tomu sednu a zkusím to dle vašich rad nastavit. Určitě dám zpávu, zdali se to podaří..  H.

honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #4 kdy: 08 Květen 2020, 10:37:43 »
Tak jsem k tomu sednul a výsledku jsem bohužel nedosáhl :(

Co jsem udělal:

1. Nejdříve jsem zvolil grafickou formu, která mi je z Win10 zatím bližší.
(Uznávám a vím, že řešení přes "teminál" je mnohonásobně lepší. Je to rychlejší,,
nemusí se do systému dávat žádné další programy a změní se jen to, co uživatel potřebuje.
Bohužel, nejsem programátor, takže jsem pro začátek zvolil cestu úplně obyčejného uživatele.).

- zjistil jsem, že ve vyhledávač v Ubuntu - ještě než jsem cokoliv instaloval - našel: Spustit compiz .. Když jsem však na to klik, nic se nestalo, nespustilo .. proto jsem si skrze Google našel příkazový řádek pro stažení a instalci tohoto balíku.

Příkaz:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager compiz-plugins-extra -y

Instalace proběhla dobře. Nyní se mi v Ubuntu oběvila ikona: CompizConfig Settings Manageru (CCSM).
Program jde spustit skrze nabídku, tak i přes terminál, když napíšu: ccsm.

- našel jsem si v CCSM nastavení: Příkazy .. Dle vašeho návodu. Problém pro mě nastal,
že je zcela prázdná a musí se pravděpodobně celá nakonfigurovat? - což je pro mě Španělská vesnice.
Nevím, co tam mám a kde správně napsat? Ještě bych se zorientoval a dokazal změnit již např.
předepsané příkazy. Jakože by třeba bylo v oknech něco napsáno (rozepsaná funkce kláves,, cesty
že klávesa space má nahrazovat klávesu enter, že spouští VLC .. apod.). CCSM mi tedy moc nepomohl :(
Zajímavé je, že další nastavení v CCSM odpovídá zcela stejně jako nastavení systému samotneho Ubuntu.
Je možné měnit skrze CCSM plochu, funkce všeho ostatního? Funguje jako správa systému.

Zde přikládám screen - prazdného okn: Příkazy v CCSM.



Dobře. Šel jsem tedy cestou Terminálu. Zadal příkazy:

sudo apt install xdotool
sudo apt install xbindkeys
sudo apt install xautomation  .. uspěšně jsem nainstaloval nejnovějši verze těchto programů.

po instalaci - jsem naspal příkaz: xdotool key space ..
Čekal jsem, že mi program vypíše něco o této klávese. Nestalo se vůbec nic.
Jen to poskočilo na další řádek, pro psaní přikazu. Taktéž doplňuji sreenem.



Otazka je: Co dělám špatně a kde dělám chybu?
Jinak, co se týče té změny funkce funkce klávesy, co chci docílit - i když se v tom ještě tolik nevyznám - přemýělel jsem a chtěl bych jít cestou přímé změny,,  bez instalací ,, ideálně skrze terminál.

Vše se mi na Ubuntu líbí a zdá se mi zbytečné kvůli jediné věci, co mi vadí
a nevyhovuje - měnit to skrze externí nástroje, které přímo konfigurují systém. Uvědomuji si, že jsem žádal o grafickou možnost. Pokud by to tedy šlo přímo - bylo by to super.

ufff .. to je asi pro teď věe. Budu moc rád , za vaši další podporu - čímž opět děkuji za čas vás všech :)
Budu u toho ještě dál sedět a číst další články na internetu . Vím - je to zapeklitá věc, kterou moc lidí zatím neřešilo.
Ti co měli stejnou otázku, nemají dpověď. Tak snad my češi na to přijdeme? :))

Hezký den , Honza.

PS: To že se v CCSM neukazují v "Přikazech" příkazy, za to může možná samotná kompaktibilita Compizu s Ubuntu 20xx?
Na internetu jsem se dočetl, že Compiz na vyšších verzích již nefunguje plně na 100%??
Při zpuštění se mi ukazuje hláška - viz.screen..




honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #5 kdy: 08 Květen 2020, 11:01:10 »
Nějak se nenačetl ty mé screeny,, tak druhý pokus s Rozšířenými možn ....  H.

« Poslední změna: 08 Květen 2020, 11:03:15 od honza.s »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #6 kdy: 08 Květen 2020, 11:24:40 »
Myslím, že by ta definice mezerníku mohla být určena někde tady:
/usr/share/X11/xkb/
Ale to už je pak na delší hledání.

Zkus jestli bude mít vliv tohle:
Kód: [Vybrat]
xmodmap -e "keycode 65 = space"i když podle toho, co jsi psal, tak nejspíš ne.
« Poslední změna: 08 Květen 2020, 11:53:31 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #7 kdy: 09 Květen 2020, 04:27:49 »
Zdravím ,, tak jsem u toho opět seděl.
V CCSM (compizu) jsem zadal dle návodu příkazy a nic to bohužel nedělá ani po restartu. "Mezerník" stále dělá to co od začátku. Chová se jako enter a otevírá soubory.

Jinak příkaz: xmodmap -e "keycode 65 = space" .. jsem použil ještě než jsem zde napsal.
Nemá to žádný vliv. Nic se nemění.
Zkoušel jsem i zapojit externí klávesnici, změnit klávesnici v systému - taktéž to nemá vliv. Mezerník je všude stejný.

Myslím si, že to nastavení bude nějaké "macro" a bude přidělené mapování, proto mi space-bar otevírá soubory.

Díval jsem se na složku xkb. Je tam toho docela dost, takže přesně nevím, kde a co bych tam měl hledat? Projíždím zatím soubor za souborem, ohledně klávesy space bar jsem nenašel nic zvláštního.

Je to fakt oříšek. Nechci to vzdát. Vím, že linux je super hlavně v tom, že si může uživatel nastavit prostředí přesně podle svých představ. Vím, že to musí jít!
Problém je, že je to věc - co mnoho lidí ještě neřešilo. Proto je těžké dohledat jakékoliv rady a pomoci.

Co se týče těch nástrojů jako je xmodmap, xdotool, compizu. Jejich funkci si myslím, že chápu. Už jsem o tom přečetl docela dost. Je sice fajn, že vím co dělají. Můj problém to však nijak neřeší.
Klasické příkazy, na které jsem narazil, tady totiž nefungují. Takže otázka je - kde - na jakém místě je přesně definované nastavení klávesové funkce mezerník? Kde je nastaveno , že má otevírat soubory?

Až se na toto přijde- je vyhráno..

Napadá někoho další řešení? Honza.
« Poslední změna: 09 Květen 2020, 04:30:48 od honza.s »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #8 kdy: 09 Květen 2020, 08:29:09 »
Zkus se podívat do seznamu klávesových zkratek.
Na mě to působí, že si  ten mezerník "přivlastnila" nějaká aplikace která je v  tom Ubuntu Studiu předinstalovaná.
Schválně zkus z flešky nabootovat Studio 18.04 nebo obyčejné U20.04. Jsem přesvědčen, že to v něm dělat nebude....
Jinak většinu aplikací co v tom Studiu jsou lze do normálního ubuntu doinstalovat (přidá se PPA), takže toto by bylo taky řešení.
A možná tě rovněž potěší, že nejsi sám.
« Poslední změna: 09 Květen 2020, 08:52:42 od juwa2 »

rumany

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 52
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #9 kdy: 09 Květen 2020, 14:34:47 »
Tutově to délá některá aplikace, multimedialní apky mezerník používají běžně.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #10 kdy: 09 Květen 2020, 17:34:30 »
Pak by to ale musela dělat aplikace, která je ale součástí systému a běží v něm v základu. Tedy spustit správce úloh a mrknout, jestli tam něco neklepne do oka - ale to je jak hledat jehlu v kupce sena.

Jinak mám Xubu 18.04 a mám to stejné - dělá mi to taky.
Vtipné je, že jsem si toho nikdy nevšiml a až teď jsem to pro pr~l vyzkoušel a koukám, že mi taky Space fuguje jako Enter. Napadlo mě to totiž tak, že jsem si vzpomněl, jak se mezerníkem zatrhávají volby v nastaveních a to už léta letoucí jak ve Win, tak v Lin.

Takže za mě je to letitá a naprosto obvyklá funkce, která snad nikomu nevadí mimo dvou lidí na světě :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #11 kdy: 09 Květen 2020, 17:58:01 »
Pak by to ale musela dělat aplikace, která je ale součástí systému a běží v něm v základu. Tedy spustit správce úloh a mrknout, jestli tam něco neklepne do oka - ale to je jak hledat jehlu v kupce sena.

Jinak mám Xubu 18.04 a mám to stejné - dělá mi to taky.
Vtipné je, že jsem si toho nikdy nevšiml a až teď jsem to pro pr~l vyzkoušel a koukám, že mi taky Space fuguje jako Enter. Napadlo mě to totiž tak, že jsem si vzpomněl, jak se mezerníkem zatrhávají volby v nastaveních a to už léta letoucí jak ve Win, tak v Lin.

Takže za mě je to letitá a naprosto obvyklá funkce, která snad nikomu nevadí mimo dvou lidí na světě :D

Teď jsem to vyzkoušel a dělá mě to taky (U18.04 MATE), doteďka jsem o tom nevěděl.  :)
A ano, asi je to zcela běžné...

honza.s

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #12 kdy: 11 Květen 2020, 14:40:04 »
Ahoj lidi. dostal jsem se k tomu až zas teď :)

ANO - bootování systému s číslem 18xx nic neřeší.
Zkrátka, je to nastaveno defaultně.

Kolega tady má pravdu. Asi budu jeden z mála , co mu to vadí.

Ono by se nic nedělo, kdybych využíval computer jako obyčejný počítač.
Problém u mě je ten, že ho využívám co by player při živém vystoupení v kapele.
 
Mám ho k otevírání seznamu písní, textů ..  a potřebuji zkrátka libovolně pouštět určité soubory a není moc pěkné se přitom přehmatnout - jde to pak ihned do éteru akolegové by také nebyli dvakrát nadšeni. Jo - zapomněl jsem zminit, že u této obsluhy většinou hraju na bicí,, mám tak plno práce okolo.
Mezerník je proto pro mě zlo. Je to klávesa, která je pod všemi ostatními. Už nyní v tom vidím problém. Není lehké, přitom co vše dělám okolo - nezavadit o mezerník. Pro zpuštění souborů (textů, mp3, wavu) mi vyhovuje zkrátka klasicky enter. Je bokem a nehrozí , že bych ho v tom shonu zmáčknul..

Ještě mě napadlo - Jakpak je natom taková klasická distribuce Ubuntu? Ja mám verzi Studio.. Zajímá mě , jestli to s tím mezerníkem je takto nastaveno i ve verzi, co je klasická - kancelářská?
Dále , jak je na tom s podporou externích zvuk.karet? 
UbuntuStudio 20xx se mi právě líbí , že je nastaveno pro multimedia - libi se mi ALSA..pěkně chodí s mojí zvukovkou od Steinbergu.. Je něco takového i na kancelářské verzi?

Co s tím mezerníkem nevím? Vím - je to taková pitomost a divím se , že to v linuxu nejde jednoduše změnit :( Myslel jsem , že to bude brnkačka. Už to řeším týden a chybí mi bohužel už nápady.

Právě jsem volal kamarádovi na ČVUT - co tam učí - zkusí nám s tim pomoci i on ..  Pokud se najde tady nějaký další nadšenec, co by ho to zajímalo - chtěl pomoci - budu moc rád , když dáme hlavy dohromady :) H.
« Poslední změna: 11 Květen 2020, 14:42:32 od honza.s »

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 899
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #13 kdy: 26 Květen 2020, 06:16:49 »
Ubuntu Studio zrejme nebude urcene pre teba. Hovoris, ze si si ho nainstaloval kvoli hudobnej produkcii avsak to co popisujes je skor klasicka kancelarska robota (otvaranie suborov, apod.). Ubuntu Studio je vynimocne tym, ze ma predkonfigurovany JACK (alsu podporuje len ako taky shim). JACK je vysoko komplikovany system manipulacie so zvukom, s cim vie pracovat asi tak 1% ludi, ktori pracuju profesionalne so zvukom a uplne mizive percento inych ludi. Je to skoro akoby si si distro, ktore bezi na Mars Rover - mozno tam nainstalujes LibreOffice, ale nie je to na to urcene.

Podpora zvukoviek je tradicne hlbsie v systeme, takze rozdiel medzi roznymi verziami *buntu by tam nemal byt.

Moja rada - Nainstaluj si klasicke Ubuntu, alebo Kubuntu a tam to riesit nemusis - medzernik tam pri oznacenom subore alebo priecinku nerobi nic.
Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: OnePlus 3T - LineageOS bez Google Apps
--- Smartphone 1: Meizu MX4 - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 16GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

ulawak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re:Klávesa MEZERNÍK ( space-bar ) - jak mohu změnit její funkci?
« Odpověď #14 kdy: 29 Květen 2020, 12:44:29 »
To není tak, že by mezerník emuloval enter, ale je to záměrná vlastnost správce souborů (nautilus), případně dalších programů, že takhle reagují.
Řešení jsou následující:
  • Změnit zdrojový kód nautilu (to asi dělat nebudeš)
  • Používat jiný správce souborů např. tuxcmd
  • Upravit rozložení klávesnice

Napadají mě 3 způsoby změny rozložení. Předpokládám, že používáš české rozložení.

1.  Změnit stávající rozložení
V souboru /usr/share/X11/xkb/symbols/cz najít řádek
Kód: [Vybrat]
key <SPCE>  { [  space,      space,        space,     NoSymbol ] }; a změnit aby vypadal takhle:
Kód: [Vybrat]
key <SPCE>  { [  NoSymbol,      space,        space,     NoSymbol ] }; Pokud budeš potřebovat napsat mezeru stiskneš současně shift nebo AltGr.
Změny v rozložení se projeví po jeho přidánání v apletu nastavení klávesnice. Pokud tam už rozložení je tak předtím odebrat.
Pokud máš jenom jedno rozložení tak si tam ještě přidej třeba us abys mohl české odebrat a znovu přidat

2. Přidat variantu českého rozložení Umožní přepínat mezi normálním rozložením a rozložením bez mezerníku.
V souboru /usr/share/X11/xkb/symbols/cz zakomentovat dvěma lomítky řádek
Kód: [Vybrat]
//key <SPCE>  { [  space,      space,        space,     NoSymbol ] };A na konec souboru přidat
Kód: [Vybrat]
//moje upravy
partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "bezmezery" {
    // blokuje mezernik.
    name[Group1]= "Czech bez mezery";
    key <SPCE>  { [  NoSymbol,      space,        space,       space  ] };
    include "cz(basic)"
};
Dále je potřeba upravit soubor /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml. Najít řádek <name>cz</name> a kousek pod ním mezi řádky <variantList> a <variant> vložit
Kód: [Vybrat]
        <variant>
          <configItem>
            <name>bezmezery</name>
            <description>České bez mezery</description>
         </configItem>
        </variant>
V nastavení klávesnice přidat rozložení. Objeví se po rozkliknutí České spolu s dvorak aj.


3. Přidat nové rozložení Oproti řešení 2. má výhodu, že se bm zobrazí v indikátoru klávesnice.
Přílohu bm.txt přejmenovat na bm a nahrát do /usr/share/X11/xkb/symbols/
A dále je potřeba upravi  /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xm . Mezi řádky    <layoutList> a <layout> vložit:
Kód: [Vybrat]
<layout>
      <configItem>
        <name>bm</name>
        <shortDescription>bm</shortDescription>
        <description>Bez mezery (České)</description>
        <languageList>
          <iso639Id>cze</iso639Id>
        </languageList>
      </configItem>
    </layout>
V nastavení klávesnice přidat rozložení. Bude tam samostatně pod Bez...

Měněné soubory si nejprve zálohuj!
Změněné soubory si třeba nejprve ulož domů a pak je zkopíruj v terminálu pomocí sudo cp
Kód: [Vybrat]
sudo cp cz /usr/share/X11/xkb/symbols/
Kód: [Vybrat]
sudo cp evdev.xml  /usr/share/X11/xkb/rules/Mám tady Xubuntu 18.04  doufám, že se to neliší.

Zkusil jsem to ještě na Ubuntu 14.04 a z nějakého záhadneho důvodu to z NoSymbol nefungovalo, ale fungovalo to s VoidSymbol.
« Poslední změna: 29 Květen 2020, 18:39:36 od ulawak »