Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: V Linuxu se seká h265 4k  (Přečteno 3283 krát)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 851
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #50 kdy: 18 Květen 2020, 16:19:50 »
Ano, souhlas - ono to vůbec není trivialita....
A věřím tomu, že placené linuxové distribuce (Red Hat) to ošetřené určitě mají.... :)

Je možné se dostat k trial/demo verzi placeného distra? Klidně to vyzkouším a když to bude opravdu fungovat tak si klidně licenci koupím (pokud teda mají pro domácí použití, víc než za licenci Windows zaplatit nechci).

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 851
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #51 kdy: 18 Květen 2020, 16:25:39 »
Teraz som si vsak nieco uvedomil. Nechce sa mi zistovat, ci je pravda, ze 4K h265 ide Abby bez problemov na Windowse, ale nezda sa mi to. Nedalo mi to a skusil som prehravat nejake h265 videa v praci na jednom Windows laptope s i7 4. generacie a vytazovalo to ten procak celkom slusne.

Navyse, dotycny laptop sa dodaval s displejom s rozlicenim 1366x768, takze ani nie FullHD a ty na nom chces prehravat 4K? Fakt? Navyse ani nemas ako zobrazit 4K, aj keby si to pripojila k takemu monitoru, kedze porty na tom laptope (a procesor s iGPU samotny), take rozlisenie skratka nepodporuju - https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000023781/graphics-drivers.html

Jak jsem psala již několikrát, CPU je vytížené na 50%+-5% podle Aidy a správce úloh.

To že nemá displej s 4k rozlišením je irelevantní, taky jde o to, že asi tak půlku filmů mám v tomto rozlišení a opravdu nebudu kvůli dovolené stahovat nebo konvertovat to co už mám. V iPhonu při cvičení si taky pouštím 4k filmy naprosto bez problémů. Ono vůbec nezáleží na použitém displayi, ono záleží na tom, jak to zařízení dokáže přehrát a přizpůsobit svému zobrazovači. Prostě když mám půlku filmů ve 4k a druhou půlku ve fullHD, znamená to že si je mám stáhnout ještě v 720p protože ani iPhone ani X220 na to nemají rozlišení? To nemyslíš vážně, že ne? Normální zařízení s normálním systémem si rozlišení videa přizpůsobí svému zobrazovači nahoru i dolů.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #52 kdy: 18 Květen 2020, 18:46:16 »
Pokud vím, tak Red Hat byl vyvýjen hlavně coby systém pro správu serverů a tak bych neočekával, že tam bude lepší podpora multimediálních záležitostí ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 851
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #53 kdy: 18 Květen 2020, 19:50:10 »
Taky si říkám. Ale možná SUSE Linux Enterprise Desktop nebo třeba existuje ještě něco jiného, ale nevím.

Jinak jsem natočila přehrávání mého h265 4k videa (používám bitrate 6000 kbps a zvuk HE-AAC) Alien a i toho druhého videa, které je náročnější, ale přesto ho X220 přehraje, jen se tam vytížení CPU pohybuje okolo 70-80%. Použila jsem MPC-HC jak tu bylo odkázáno a nahrávka je neupravovaná 1080p 60 fps z iPhonu 7.

https://drive.google.com/drive/folders/1IHSNKbgPdu_qceSd2oWUcxNLIgNjlDkK?usp=sharing

edit: zvuk tam asi moc slyšet nebude, on ten X220 má dost mizerné reproduktory a já používám bluetooth sluchátka, ale koneckonců o zvuk nejde.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #54 kdy: 18 Květen 2020, 20:18:08 »
Účelem této zkoušky bylo zjistit funkčnost/nefunkčnost HW akcelerace při přehrávání.
Z nahrávek je patrno, že během přehrávání (v MPC-HC) není ve stavové liště zobrazeno [H/W].
To znamená, že akcelerace nefunguje. To znamená buď:
Nepodpora hardware.
Nepodpora u driveru.
Nenainstalované/nepoužité/nefunkční direct-x.
Špatně nastavené MPC-HC (zkus změnit). Vyzkoušej i jiné kodeky.
Pokud by akcelerace fungovala, zátěž CPU odhaduji do 15 %
« Poslední změna: 18 Květen 2020, 20:36:20 od juwa2 »

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 851
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #55 kdy: 18 Květen 2020, 20:30:19 »
Já vím že nefunguje, nemůže fungovat. Psala jsem to už několikrát, jedná se o i5 2540M s HD 3000 (Sandy Bridge), které NEMAJÍ schopnost HW dekódovat h265. Já vůbec neřeším že mi to HW nedekóduje, to na tomhle HW nerozběhnu ani kdybych se na hlavu postavila, já řeším to, že ve Windows je to video plynulé a v Linuxu se seká. Prostě to CPU má dostatek výkonu to dekódovat SW, ale v Linuxu na to ten výkon chybí. To je to co řeším od samého začátku.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #56 kdy: 18 Květen 2020, 21:06:57 »
Já vím že nefunguje, nemůže fungovat. Psala jsem to už několikrát, jedná se o i5 2540M s HD 3000 (Sandy Bridge), které NEMAJÍ schopnost HW dekódovat h265. Já vůbec neřeším že mi to HW nedekóduje, to na tomhle HW nerozběhnu ani kdybych se na hlavu postavila, já řeším to, že ve Windows je to video plynulé a v Linuxu se seká. Prostě to CPU má dostatek výkonu to dekódovat SW, ale v Linuxu na to ten výkon chybí. To je to co řeším od samého začátku.

Já zase mám tu zkušenost, že u kodeků které nemají HW podporu mi to jede na Windows i Linuxu skoro se stejnou zátěží CPU.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6300
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #57 kdy: 18 Květen 2020, 22:52:47 »
Abby v ubuntu Ti frekvencia cpu ide rovnako vysoko ako na w? Ide o to ci nemas v linuxe zapnuty dajaky setriaci rezim co by blokoval napriklad turbo u cpu.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 851
    • Zobrazit profil
Re:V Linuxu se seká h265 4k
« Odpověď #58 kdy: 19 Květen 2020, 15:17:40 »
Abby v ubuntu Ti frekvencia cpu ide rovnako vysoko ako na w? Ide o to ci nemas v linuxe zapnuty dajaky setriaci rezim co by blokoval napriklad turbo u cpu.

Jjj, frekvence CPU je stejná v obou OS, i turbo funguje pode všeho stejně a i teploty jsou stejné. Já jsem žádné šetřící režimy navíc nezapínala, je to všechno v defaultu. Ale podle sledování prostředků je frekvence stejná jako ve Win.