Já nemám problém koupit si nový HW, ostatně stolní PC je kupované v létě a je to nejnovější Ryzen + RTX + odpovídající věci. To ani neřeším, tam to prostě půjde. Mě jde čistě jen o to, že na X220 (i5 Sandy Bridge + Intel HD 3000) by nemělo být možné přehrát plynule h265 4k, protože ani CPU ani GPU to neumí akcelerovat a ono to ve Windows (a velmi překvapivě i v macOS, který na obyčejném PC vůbec nemá chodit) běží plynule s cca 30% zatížením jak CPU tak GPU. Příjemně mě to překvapilo, protože jsem to nečekala, ostatně ten notebook nebyl koupený s tím, že bude přehrávat 4k video. Co mě ale překvapilo nepříjemně, že nejnovější Linux to plynule prostě přehrát nedokáže. VLC je nastavený úplně stejně jako ve Windows, v obou případech je dekódování nastavené na "Automaticky" (v Linuxu nepomohlo to změnit na cokoliv, jen ve dvou případech zmizel obraz a šel jen zvuk). Nebudu to řešit, už jsem se rozhodla, že na X220 zůstane Windows a že si koupím ještě mSATA SSD a na něj dám Mojave, které obojí fungují "na první dobrou" bez šamanismu, zaklínání a bůhvíčeho ještě. Akorát pro Mojave ještě čekám na podporovanou wifi, ta moje v macOS nefunguje.
Samozřejmě se nijak nebráním novinkám, právě naopak, proto také moje dva primární počítače nejsou žádné vykopávky (Ryzen 5 3600, 32 GB RAM, RTX 2060, NVMe 1 TB SSD a SATA 480 GB SSD na data a MBA 2019), dedikovaná zvukovka, kvalitní zdroj Seasonic a další fůra nepodstatných, ale nových a někdy dost drahých věcí. X220 jsem si koupila proto, že to je vysoce kvalitní notebook a byl za skvělou cenu včetně docku, dvou adaptérů, 8 GB RAM a fungl nového SSD, prostě se nedalo odolat. A nelituju. To že dokáže přehrát 4k h265 je příjemný bonus. Jen jsem na něm chtěla mít Linux když jde o doplňkový počítač, který nemusí fungovat na 100%. Jenže problém je, že s Linuxem nefunguje ani na 50%
Jo a AV1 samozřejmě jak na MBA tak na Ryzenu běží bez nejmenšího problému, CPU na MBA kolem 5%, Ryzen kolem 2%, GPU MBA 12%, GPU Ryzenu 6%, takže pohodička. Dokonce i X220 to zvládl plynule, akorát teda tam už CPU i GPU jely na 80-90%. Ale v Linuxu bez šance, ještě horší než h265. Nevím co je špatně, ale ovladače to nebudou, jsou přece open source a jsou přímo od Intelu, nenašla jsem možnost jak nainstalovat nějaké jiné funkční.