Sakra, to mě štve. Ale to je to co říkám pořád. Linux je bezva, ale není na běžné používání (a teď se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale já tomu věřím) a dokud to nevezme silná firma, která udělá jednu distribuci s jedním operačním systémem a bude ji prodávat s několika málo ověřenými počítači, tiskárnami a cojávím co se ještě všechno používá (tedy něco jako Apple 2.0) tak se Linux nerozšíří. Já bych si takový notebook koupila, kdyby tam fungovalo všechno, byla k tomu technická podpora (telefon, kamenný obchod, vzdálená plocha) a klidně bych si i připlatila, právě za tu zaručenou funkčnost. Jenže to se nestane, protože "pravověrní" linuxáci budou proti a normální uživatelé si to nekoupí, protože dají přednost 100% funkčnímu Applu nebo o něco méně spolehlivému zato však rozšířenému Windows (ostatně co mám Windows 10 na Ryzenu tak jsem neměla jediný problém a to se to aktualizovalo z 1903 na 1909 a to celkem brzo už v listopadu).
To praktické hledisko máme doma stejně, MMC u TV přes HDMI si bere data z NASu, funguje to skvěle. Ale pak tu je ještě cestování a stačí klidně k rodičům na chalupu, kde je "retardovaný vesnický internet" o rychlosti 15 Mbps a je potřeba si vzít něco sebou na večery nebo když prší a když máme všechno v h265, půlku věcí ve fullHD a druhou půlku ve 4k a jen naprosté minimum je SD, tak je to trochu problém. Konvertovat to jen proto, že to OS nezvládne přehrát nemá smysl, je to zbytečné pálení elektřiny. Zvláště když to v jiných OS na stejném HW funguje.
Jinak Ryzen s RTX to přehrává HW i v Linuxu, já vlastně vůbec nevím jak se to přehrává na X220, protože to prostě nemá umět, jenže jak se ukázalo tak umí. Nevím, nechápu, ale je to tak. A když k tomu přidám extrémně složité šifrování disku, nejisté (nebo možná i nemožné) použití TPM chipu, velmi špatně funkční čtečku otisků prstů a jak jsem zjistila tak ještě nefunkční čtečkou paměťových karet (používám málo, ale někdy přeci jen, ve Windows načte moji 128 GB SDXC bez problémů, v Linuxu to nic neudělá), tak asi nemá smysl to řešit. Přitom jsem na netu četla jak skvěle X220 s Linuxem funguje a že je to "Windows Killer". Asi jsem fakt moc náročná. Nevím, má smysl věřit že Linux dokáže plnohodnotně nahradit Windows/macOS? A tím myslím fakt plnohodnotně, kromě her úplně všechno od obyčejného internetění/mailování/multimédií až po složitou práci v libovolném odvětví a programu.
edit: asi by to chtělo tripple boot, ale jak když jsou možné jen dva disky? Je možné udělat dualboot s Windows 10, které používají BitLocker a mít oboje na jednom disku? A místo grubu použít Windows zavaděč? macOS budu mít na samotném disku a tam je to o hodně složitější a nedoporučuje se to, i když to možné je a Clover dokáže zavést libovolný OS.