Ahoj,
fakt se omlouvám zda je to nějak lehce dohledatelné, ale já jsem toho opravdu nebyl schopen.
Chtěl bych se naučit v Linuxu a z mých zkušeností je pro mě nejlepší se učit z knížky. Chtěl bych se tedy zeptat jestli máte nějaké doporučení.
Co jsem hledal tak většina knih byla z roku 2010, což mi přijde vzhledem k tomu jak rychle se technika pohybuje zastaralé.
Nejlepší by byla nějaká obecnější kniha o Linuxu, ale budu velmi rád za jakýkoliv tip.
Jen abych uvedl věci na pravou míru, nevadí mi doba vydaní knih za předpokladu, že si o ní myslíte, že alespoň některé informace z ní jsou aktuální.
Děkuji moc.
Zdar,
mám přesně tentýž problém, také mi vadí, že od roku 2012 nevyšla prakticky žádná kniha o Linuxu a ty stávající nejen že zastarávají, ale už prakticky škodí pověsti linuxových distribucí, protože uživatelé z nich dostávají dojem, že dnešní Linux vypadá stejně jako v roce 2010... Vadí mi to dokonce tak, že na GitHubu aktivně vyvíjím tisknutelnou sbírku linuxových řešených příkladů, která má za cíl tuto situaci změnit.
Nicméně prostudoval/a jsem snad všechno, co jsem o Linuxu v knihovnách našel/a, a doporučit mohu:
- Linux: Praktický průvodce od Michala Brandejse. Tato kniha, ačkoliv z roku 2003, zastarala velmi málo, především proto, že se zaměřuje na věci, které v Linuxu prakticky nezastarávají (jako např. syntaxe bashe). Čtenář si z ní tedy o dnešním Linuxu neudělá celkový přehled, ale naučí se ty nejčastější a nejzákladnější věci a principy a pak k nim už z online zdrojů musí doplnit novinky jako systemd, FreeDesktop.org, Xfce, Flatpak apod.
- Příkazový řádek v Linuxu od Pavla Kameníka. Tato kniha určitě stojí za prolistování. Některé věci už trochu zastaralé jsou, ale není to tak zlé, aby nebyla použitelná.
- Instalace operačního systému a jeho konfigurace. II, Linux od Petra Klimši. Tato skripta z roku 2014 mě (navzdory nelákavému názvu) dost pozitivně překvapila. Nezabývají se jen instalací, ale i funkcí systému jako takového a jsou aktuálnější než jiné knihy, takže si myslím, že se určitě vyplatí je prostudovat. Ale není to kniha pro začátečníka, už to chce nějaké základní znalosti mít.
Linux: Dokumentační projekt já osobně příliš nedoporučuji. Je tam spousta kapitol, které byly zastaralé (nebo pro běžného uživatele nevhodné) už v době vydání. Čtvrté vydání jsem jen prolistoval/a, ale cituji odstrašující příklad z 1. vydání (str. 359):
Povídá se, že v oblasti sítí stále ještě existují lidé, kteří vlastní jediný počítač PC a kteří nemají dostatek peněz na internetové spojení typu T1. Aby však získali svou „každodenní dávku konferencí a pošty“, spoléhají na spojení pomocí protokolu SLIP, na sítě typu UUCP a na systémy BBS, které využívají veřejné telefonní sítě.
Bohužel velká část důležitých linuxových znalostí ve vydaných knihách opravdu není a nezbývá než hledat online zdroje. V češtině je na YouTube pár přednášek a nějaké tutorialy, ale chce to hledat konkrétní téma (možná je tam i GNU/Linux celkově, ale zatím jsem ho nehledal/a). A dobré zkušeností mám také se stránkami na
sallyx.org. Pokud jde o grafické prostředí, chce to spíš ty videotutorialy, málokomu se o tom chce psát.