Já mám osobní zkušenost pouze se svým X220 a ten je špičkový (jak jsem psala jinde, rozšířila jsem RAM na 16 GB, mám tam dvě SSD, původní devět let stará baterie stále vydrží skoro 4 hodiny a absolutně si nemůžu stěžovat), jinak mám s Lenovo zkušenosti jen z doslechu a ThinkPady každý chválí.
Ostatně řekla bych, že každý notebook za 25k CZK a více bude kvalitní a čím dražší tím kvalitnější. Těžko požadovat nějakou kvalitu po plasťáku za 10k CZK, tam už z principu nejde použít nic kvalitního. Nakonec nebála bych se ThinkPad kvalitou přirovnat k MacBookům. Mají trochu jiné zaměření, podobnou cenu a oboje má špičkové zpracování, špičkovou výdrž a špičkovou podporu.
No a já mám na mém X220 na jednom disku macOS Mojave + Manjaro KDE a na druhém disku Windows 10 a všechno funguje skvěle. Logicky v macOS některé věci nefungují (čtečka otisků prstů, paměťových karet a web kamera, ale to je proto, že Apple buď nic takového nemá nebo používá jiné a prostě nejsou ovladače a je to zkrátka jen Hackintosh, nelze čekat 100%). Ale Linux a Windows fungují skvěle.