Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: ventoy - zajímavá metoda přípravy instalačního disku prostým nakopírováním iso  (Přečteno 1202 krát)

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2612
    • Zobrazit profil
narazil jsem na https://www.ventoy.net/en/index.html a musím přiznat, že jednodušší přípravu instalačního média jsem zatím asi neviděl - třeba se to tu bude někomu hodit...

lze to použít i pro více os současně (při bootování to vytvoří seznam dle přítomných iso a tam si pak vyberete)

instalaci Ubuntu 20.04 v UEFI jsem si i úspěšně odzkoušel (pozor že již při bootování z média je případně nutno vybrat správný režim UEFI nebo klasický BIOS...)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 844
    • Zobrazit profil
Pecka, díky za info :)

oudrnicky

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 61
    • Zobrazit profil
Prosím nenapsal by sem někdo česky jak tento velice zajímavý program použít? Nechápu kam nakopírovat iso s Ubuntu a jak z něho potom nabootovat?. Za případnou  odpověď předem díky

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 844
    • Zobrazit profil

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
    • Zobrazit profil
Jeste jsem se na to nepodival, ale pokud to pracuje tak, ze se mapuji cele ISO soubory a nacita se z loop, tak mam zkusenost, ze to na vsech PC nefunguje.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

oudrnicky

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 61
    • Zobrazit profil
Abby moc díky. Pomocí překladače jsem pochopil. Jenom mi není jasné k čemu slouží v rozbaleném adresáři soubor "CreatePersistentImg.sh"? V návodu taky píšou že se na flešce vytvoří dva oddíly a že ten první bude zformátovaný na exFAT. Jak si s tím poradí starší distribuce se starším jádrem když exFAT vůbec nezná?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3707
    • Zobrazit profil
Abby moc díky. Pomocí překladače jsem pochopil. Jenom mi není jasné k čemu slouží v rozbaleném adresáři soubor "CreatePersistentImg.sh"? V návodu taky píšou že se na flešce vytvoří dva oddíly a že ten první bude zformátovaný na exFAT. Jak si s tím poradí starší distribuce se starším jádrem když exFAT vůbec nezná?

Vše je v dokumentaci.
1 Ten soubor slouží k vytvoření persistent souboru. Jeho použití je volitelné (uchovávají se v něm změny, takže když nabootuješ příště, změny cos udělal tam budou zachovány).

2. By default, Ventoy select exFAT filesystem for the main partition to hold iso files. exFAT has better compatibility on Windows/Linux/Mac and exFAT is suitable for USB stick.
From Ventoy-1.0.11, you can reformat the 1st partition with other filesystem, exFAT/FAT32/NTFS/UDF/XFS/Ext2/Ext3/Ext4 are supported.
It should be noted that, if you choose XFS/Ext2/Ext3/Ext4, the USB will be unavaliable on Windows and can not be used to install Windows. But if you only use Linux that will be a good choice, because XFS/Ext2/Ext3/Ext4 will have better performance in Linux.

Takže to být exfat nemusí, můžeš si to v případě potřeby změnit, pokud flešku vytváříš ve starém distru. Na druhou stranu se obereš o možnost instalovat windows.

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Jeste jsem se na to nepodival, ale pokud to pracuje tak, ze se mapuji cele ISO soubory a nacita se z loop, tak mam zkusenost, ze to na vsech PC nefunguje.
Ano presne tak. Vytvoril som jedno USB s tromi linuxovými distribúciami a na jednom ntb mi to normálne funguje, na druhom mi funguje iba jeden z troch.
« Poslední změna: 26 Červen 2020, 21:03:03 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
narazil jsem na https://www.ventoy.net/en/index.html a musím přiznat, že jednodušší přípravu instalačního média jsem zatím asi neviděl - třeba se to tu bude někomu hodit...
Myslím, že jednodušší je, hlavně pokud potřebuju i persistenci, použít MutliBootUSB. V programu Ventoy, pokud chci mít funkční persistenci, musím napsat javaskript a uložit ho na správné místo se správným názvem a ten to trošku komplikuje a ne každý BFU ho dokáže správne napsat. V MultiBootUSB se po zvolení iso souboru, který podporuje persistenci, objeví táhlo, kterým si nastavím velikost souboru persistence (max. 4 GB) a kliknu na tlačítko Install distro. Toť vše.
« Poslední změna: 26 Červen 2020, 21:18:06 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Abby moc díky. Pomocí překladače jsem pochopil. Jenom mi není jasné k čemu slouží v rozbaleném adresáři soubor "CreatePersistentImg.sh"? V návodu taky píšou že se na flešce vytvoří dva oddíly a že ten první bude zformátovaný na exFAT. Jak si s tím poradí starší distribuce se starším jádrem když exFAT vůbec nezná?
Jak již bylo řečeno, daný soubor je script, který pomocí dodatečných parametrú vytvoří soubor persistence požadovaných vlastností. Kdo se na to necítí, múže si už hotový soubor s několika druhy souború persistencí stáhnout a rozbalit. Vybraný soubor presistence stačí jenom skopírovat na USB a pomocí javasriptu spřáhnout s konkrétní distribucí.
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
    • Zobrazit profil
Nejlepsi je si tu flashku udelat rucne. Pokud se na to nekdo neciti (ma to sva uskali), tak MultiBootUSB je jasny vitez:
https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/

Jinak je dobre pripraveny debianovy Slax, kde se z nove instalovanych apek a konfiguraci vytvori prirustkovy komprimovany obraz, ktery se behem bootu modularne nacita a paralelne se pripojuje. Akorat vetsi modifikace (kustomizace) obnaseji nejakou praci - asi tak napul jak u Arch Linux.
« Poslední změna: 26 Červen 2020, 21:46:47 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 844
    • Zobrazit profil
Dá se u toho Ventoy nastavit, že na disku bude jedna samotná partition na data? A také aby ta zaváděcí partition, kde je Ventoy nainstalované byla skrytá?

Jinak funguje skvěle, bootovalo mi zatím všechno s výjimkou Ubuntu 12.04 (ale kdo by dnes používal standardně takovou vykopávku, já to potřebovala jen kvůli předělání wifi karty aby se tvářila jako Apple AirPort a návod byl pro tohohle staříka), akorát mít 128 GB jen na tohle mi přijde zbytečné.

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Dá se u toho Ventoy nastavit, že na disku bude jedna samotná partition na data? A také aby ta zaváděcí partition, kde je Ventoy nainstalované byla skrytá?
To USB má dvě partice, první je viditelná exFat, kam se dají kopírovat i data. Stačí si tam udělat adresář s názvem např. Data. Druhá partice je Fat16 jako systémová EFI, ta se normálně nezobrazuje v souborovém manažéru. Je viditelná jenom v gparted nebo podobném programu. Další partici na data udělat nejde, nebude se v souborovém manažéru zobrazovat.
« Poslední změna: 04 Červenec 2020, 17:32:57 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 844
    • Zobrazit profil
Škoda, to je dost na prd.

Jinak mě se zobrazuje i ta druhá partition, musím odpojovat obě...

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Škoda, to je dost na prd.

Jinak mě se zobrazuje i ta druhá partition, musím odpojovat obě...
To je zvláštní, mně se zobrazuje jenom jedna a USB se hlásí jako ventoy viď příloha. A kde přesně se Ti zobrazuje?
« Poslední změna: 04 Červenec 2020, 18:20:06 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2612
    • Zobrazit profil
myslím, že potřebné už je zapracováno...
Citace
2020/06/25 --- New release ventoy-1.0.14 (reserved USB space supported)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3707
    • Zobrazit profil
Dá se u toho Ventoy nastavit, že na disku bude jedna samotná partition na data? A také aby ta zaváděcí partition, kde je Ventoy nainstalované byla skrytá?
To USB má dvě partice, první je viditelná exFat, kam se dají kopírovat i data. Stačí si tam udělat adresář s názvem např. Data. Druhá partice je Fat16 jako systémová EFI, ta se normálně nezobrazuje v souborovém manažéru. Je viditelná jenom v gparted nebo podobném programu. Další partici na data udělat nejde, nebude se v souborovém manažéru zobrazovat.

To je sice hezké, že si uděláš složku na data, ale jde hlavně o to, že když z té flešky nabootuješ, zda se k těm datům dostaneš.
Protože to bývá docela problém.  Samozřejmě, pokud tu flešku normálně připojíš k běžícímu OS, tak se dostaneš ke všemu, to je jasné.

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
To je sice hezké, že si uděláš složku na data, ale jde hlavně o to, že když z té flešky nabootuješ, zda se k těm datům dostaneš.
Protože to bývá docela problém.  Samozřejmě, pokud tu flešku normálně připojíš k běžícímu OS, tak se dostaneš ke všemu, to je jasné.
Máš pravdu, že z nabootované flešky se na tu složku nedostaneš ale pokud tu flešku použiješ jenom na přenos dat, tak potom ano a o to jde, využít zbytek kapacity té flešky. Čiže máš jako by dvě flešky v jednom. Bootovací s volitelnou persistencí a flešku na přenos dat.
« Poslední změna: 05 Červenec 2020, 10:32:10 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
    • Zobrazit profil
To není až takový problém - stačí najít, kde je to připojené a remount na RW.
Kód: [Vybrat]
sudo mount -o remount,rw /dev/zarizeni-oddil /mount/point
Nicméně používat tuto aplikaci není opravdu moc praktické a spolehlivé.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3707
    • Zobrazit profil
To není až takový problém - stačí najít, kde je to připojené a remount na RW.
Kód: [Vybrat]
sudo mount -o remount,rw /dev/zarizeni-oddil /mount/point

Nejde o RW (zápis), k těm datům se nelze dostat vůbec..... Navíc bych chtěl vidět jak remountneš flešku ze které jsi aktuálně nabootovaný.  :-\
A stejně se to chová i v Yumi kde lze taky zbytek flešky použít na data. Mám tam různé binárky a konfiguráky, ale pokud z takové flešky nabootuju, nedostanu se k ničemu, ani RO... :(

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
    • Zobrazit profil
Používám bootflash s jedním oddílem, kde je zavaděč a soubory OS. Tuto lze po nabootování najít mountnutou v adresáři a udělat remount na RW - pak na ní jde i zapisovat a měnit konfigurace live média pro další boot. Dělám to běžně. A MX i to má tuším tak, že má na flash 2 složky, kde se ukládají změny a je k nim snad plný přístup, a i tam se dá zpřístupnit celá flashka - jen umístění mountpoint je jinde.
Píši to tady v náznacích opakovaně, tak teď natvrdo:
Je nesmysl a pitomost používat jedno i víceoddílové flashky, které jsou vyrobené jako přenos obrazu a tím pádem emulující mechaniku (etcher, disk creator apod.), stejně jako flashky na bázi loop celého obrazu (Yumi, teď ten Ventoy apod.). Má to spoustu omezení a není to spolehlivě funkční na všech PC.
Proto to všechno testuji, píšu ty návody a články, asi aby sem pak nějaký nadšenec dal link na další podobnou pitominu ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3707
    • Zobrazit profil
To @ventero
Četl jsem ten tvůj článek https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/
-----------------
Poznámka k emulaci bootu USB disku pomocí Qemu.
Toto je velmi užitečná pomůcka, kterou si lze ověřit funkčnost vytvořené bootflešky (staženého .iso) bez nutnosti rebootovat PC.

V prvé řadě je tedy třeba nainstalovat qemu
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install qemu(vše potřebné se nainstaluje automaticky)

Základní příkaz pro "bootování flešky" je
Kód: [Vybrat]
qemu-system-x86_64 -enable-kvm -hda "/dev/sdX" -m 512 -vga std
pro bootování .iso
Kód: [Vybrat]
qemu-system-x86_64 -m 512 -enable-kvm -boot d -cdrom "/cesta/k/soubor.iso"
Jediný malý "zádrhel" (a to se týká i použití qemu prostřednictvím aplikací MultiBootUSB a MultiSystem ) je v tom, že pokud nemá daný PC HW podporu virtualizace, je třeba z příkazů vypustit parametr -enable-kvm  protože jinak "boot" neproběhne (chybové hlášení se nezobrazí žádné).

V samotné aplikaci MultiBootUSB  se to ošetří editací souboru
Kód: [Vybrat]
/usr/lib/python3/dist-packages/scripts/qemu.py
Kde z řádků 51 a 102 odstraníme výraz  -enable-kvm
Pak už bootování z aplikace pomocí tlačítka funguje.


Jestli CPU podporuje virtuální technologii či nikoli, zjistíme snadno příkazem (je třeba mít nainstalovaný balíček cpu-checker)
Kód: [Vybrat]
sudo kvm-ok
Windowsáci to mají o něco jednodušší (nic se nemusí instalovat)
https://www.sordum.org/7763/qemu-simple-boot-v1-3/
https://www.mobatek.net/labs.html

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
    • Zobrazit profil
Chtěl jsem se na to časem podívat, ale jiné věci jsou teď důležitější, takže díky za tyto postřehy a časem to vyzkouším.
Akorát s tou virtualizací mi to nejde moc do hlavy -  virtualizaci má od core 2 duo snad úplně každý HW, takže se mi to nějak nepozdává, že v tom by byl problém, že se po kliku na přísl. tlačítko nic nedělo. Ještě můžu zkontrolovat, jestli není v vypnuta v bios.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 844
    • Zobrazit profil
myslím, že potřebné už je zapracováno...
Citace
2020/06/25 --- New release ventoy-1.0.14 (reserved USB space supported)

Paráda, díky moc :) A opravdu to funguje :) Asi by nebylo od věci občas juknout jestli není aktualizace. I když teda by mohlo existovat nějaké sledování nebo upozornění na aktualizace.

Jinak mi fungují všechny instalátory i zaváděcí média, která používám (Acronis, Windows 10, Manjaro, Kubuntu). Akorát nemám nejmenší tušení, jestli to funguje i na MBR, ale upřímně mě to ani nějak nezajímá, nic s legacy biosem doma nemáme :)