Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Handrake - Nastavení filtrů  (Přečteno 885 krát)

Kattnienika

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Handrake - Nastavení filtrů
« kdy: 11 Červen 2020, 17:41:09 »
Ahoj,

Chtěla bych se vrhnout na převedení Blu-ray disků co mám doma na HDD pro pohodlnější pouštění. Mám tu k tomu program Handbrake a chtěla bych poprosit o pomoc s nastavením filtrů tak snad tu najdu někoho zkušeného. :)

Zkoušela jsem něco najít i na netu, ale angličtina není zrovna nejlepší takže úplně nechápu co položky dělají, zda je nastavovat či ne a případně jak.

Konkrétně tu je:
Detelecine
Interlace detection
Deinterlace
Denoise
Sharpen
Deblock

Snad se tu najde někdo kdo by poradil. :)

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 683
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #1 kdy: 11 Červen 2020, 18:32:30 »
Taková věc není jednoznačná - záleží na požadavcích na výsledek (ponejvíce velikost vs. kvalita) a co člověk, to názor.

Viz třeba https://duckduckgo.com/?q=handbrake+blu+ray+settings&t=ht&ia=web

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #2 kdy: 11 Červen 2020, 18:50:04 »
Rozhodně nic nepřevádět (ztráta kvality, dlouho to trvá), ale ukládat na disk jako .mkv (v originální kvalitě) pomocí makemkv   ;)
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:heyarje/makemkv-beta
sudo apt-get update
sudo apt-get install makemkv-bin makemkv-oss

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #3 kdy: 11 Červen 2020, 20:51:44 »
Dovolím si nesouhlasit. Při rozumném nastavení je rozdíl mezi ripem a originál BD nerozeznatelný a nepozná ho ani hnidopich na 85" 8k televizi :) Osobně používám mp4 h265 poměrně nízkou kvalitu nastavení (6000 kbps při 2160p, zvuk HE-AAC 160 kbps při 5.1) a při detailním zkoumání je rozdíl vidět, ale reálně při koukání z dvou metrů vidět rozdíl není. Soubor je sympaticky malý a zpracování jednoho filmu přes Nvidii RTX 2060 + Ryzen 5 3600 trvá cca jeden a čtvrt hodiny. Opravdu nevidím důvod proč mít 20+ GB a jeden film když můžu mít +- 6-8 GB při vizuálně stejné kvalitě. A 80 GB ripy už vůbec nechápu.

Kattnienika

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #4 kdy: 12 Červen 2020, 08:31:53 »
Převod dělám proto, aby byla nižší i velikost. Udělat z toho jenom mkv, to už rovnou mohu na disk ten Blu-ray disk "zkopírovat". :)

Momentálně mám nastavení na kodek h.265. Rozlišení originálu je 1080p. Zvuk dělám na AC3 5.1 (kb/s podle zdroje). Bitrate mám nastaveno na avg. 6 000 kb/s a 2 fáze průchodu. Nakonec z toho vyleze film o velikosti třeba 5 Gb a to je dost velký rozdíl oproti disku o velikosti 40 Gb.

Ale nevím, co právě ty filtry (vypsané v prvním příspěvku) dělají a zda je nějak používat či ne. Momentálně u toho mám výchozí hodnoty.

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #5 kdy: 12 Červen 2020, 10:19:29 »
Taky mám filtry na výchozí hodnoty, ono se to mění jen když potřebuješ dosáhnout něčeho konkrétního, ve většině případů je default nejlépe postačující.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #6 kdy: 16 Červen 2020, 09:02:07 »
Ty filtry upravuji celkove vlastnosti videa a zvuku. Pro jejich alespon ramcove pochopeni vetsinou staci jejich preklad do rodneho jazyka ;) - popr. do prekladace hodit nalezene informace v cizim jazyce ...
Bohuzel tyhle matematicke upravy jsou vzdy na ukor nejake jine dilci charakteristiky a  casto vyslednou charakteristiku obrazu ci zvuku zhorsi, nez zlepsi. Treba na TV vsechny mozne filtry vypinam a jen ojedinele nejaky necham na nejnizsi volbu.
Mozne je si strihnout treba 10 min. usek z originalu a ty filtry si vyzkouset, co delaji a zda je videt ci slyset nejake zlepseni ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Kattnienika

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #7 kdy: 16 Červen 2020, 09:53:03 »
Tak osobně chci, aby film vypadal tak jak by měl. Takže bez úprav barev či podobných věcí oproti originálu. Proto převod z Blu-ray disků, kdy používám kodek h.265 a nastavené průměrné bitrate na 6 000. Což je podle mě dostačující pro 1080pHD. Ale nevím, jestli převod nedochází k nějaké "defragmentaci" obrazu co by se měla kompenzovat nastavením těch filtrů. A proto se ptám. :)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2050
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #8 kdy: 16 Červen 2020, 10:04:21 »
Tyhle filtry určitě nebudou zaměřené na filmy z BR. Je to spíše určené pro nějaké nahrávky z kamer či mobilů, kde se potom tímto odstraňuje např. barevný šum v obraze či zvukový šum, prokládání HD obrazu (spořící metoda pro HD) a jiné nedokonalosti obrazu či zvuku. Cílová skupina také budou již hotové komprimáty zmršené špatným nastavením či tlakem na co nejmenší velikost - jakési "léčení".
Ale jak jsem psal, tak většinou je to na úkor jiné charakteristiky - třeba ostrost obrazu či naopak jeho plytkost, nebo zastřenost zvuku atd.
« Poslední změna: 16 Červen 2020, 10:05:54 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #9 kdy: 16 Červen 2020, 12:32:29 »
Když chceš aby film po ripnutí vypadal "jak má", tak nech veškeré filtry vypnuté a zvyš bitrate. Osobně používám 6000 na 4k a na 99% filmů to stačí, když zvedneš bitrate na 8000 nebo dokonce 10000 kbps u 1080p tak budeš mít jistotu, že bude k nerozeznání od originálu, tedy běžným okem. A zvuk dát "auto passthru" a budeš to mít "jako originál".

Kattnienika

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #10 kdy: 16 Červen 2020, 12:48:46 »
4k je přece více než 1080. Takže pokud je 6 000 kb/s na 4k, tak na 1080 by to mělo stačit určitě. Navíc je to v h.265 a tam stačí nižší bitrate pro zachování kvality oproti h.264 ne? :)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #11 kdy: 16 Červen 2020, 12:50:15 »
Ano, na 1080 používám 2000 kbps. Jasně že ti bude 6000 kbps stačit, ale když jdeš po kvalitě, tak trochu víc neuškodí.