Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Handrake - Nastavení filtrů  (Přečteno 8350 krát)

Kattnienika

• Návštěvník
Handrake - Nastavení filtrů
« kdy: 11 Června 2020, 17:41:09 »
Ahoj,

Chtěla bych se vrhnout na převedení Blu-ray disků co mám doma na HDD pro pohodlnější pouštění. Mám tu k tomu program Handbrake a chtěla bych poprosit o pomoc s nastavením filtrů tak snad tu najdu někoho zkušeného. :)

Zkoušela jsem něco najít i na netu, ale angličtina není zrovna nejlepší takže úplně nechápu co položky dělají, zda je nastavovat či ne a případně jak.

Konkrétně tu je:
Detelecine
Interlace detection
Deinterlace
Denoise
Sharpen
Deblock

Snad se tu najde někdo kdo by poradil. :)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Handrake - Nastavení filtrů
« Odpověď #1 kdy: 11 Června 2020, 18:32:30 »
Taková věc není jednoznačná - záleží na požadavcích na výsledek (ponejvíce velikost vs. kvalita) a co člověk, to názor.

Viz třeba https://duckduckgo.com/?q=handbrake+blu+ray+settings&t=ht&ia=web

juwa2

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 11 Června 2020, 18:50:04 »
Rozhodně nic nepřevádět (ztráta kvality, dlouho to trvá), ale ukládat na disk jako .mkv (v originální kvalitě) pomocí makemkv   ;)
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:heyarje/makemkv-beta
sudo apt-get update
sudo apt-get install makemkv-bin makemkv-oss

Abby

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Června 2020, 20:51:44 »
Dovolím si nesouhlasit. Při rozumném nastavení je rozdíl mezi ripem a originál BD nerozeznatelný a nepozná ho ani hnidopich na 85" 8k televizi :) Osobně používám mp4 h265 poměrně nízkou kvalitu nastavení (6000 kbps při 2160p, zvuk HE-AAC 160 kbps při 5.1) a při detailním zkoumání je rozdíl vidět, ale reálně při koukání z dvou metrů vidět rozdíl není. Soubor je sympaticky malý a zpracování jednoho filmu přes Nvidii RTX 2060 + Ryzen 5 3600 trvá cca jeden a čtvrt hodiny. Opravdu nevidím důvod proč mít 20+ GB a jeden film když můžu mít +- 6-8 GB při vizuálně stejné kvalitě. A 80 GB ripy už vůbec nechápu.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Kattnienika

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Června 2020, 08:31:53 »
Převod dělám proto, aby byla nižší i velikost. Udělat z toho jenom mkv, to už rovnou mohu na disk ten Blu-ray disk "zkopírovat". :)

Momentálně mám nastavení na kodek h.265. Rozlišení originálu je 1080p. Zvuk dělám na AC3 5.1 (kb/s podle zdroje). Bitrate mám nastaveno na avg. 6 000 kb/s a 2 fáze průchodu. Nakonec z toho vyleze film o velikosti třeba 5 Gb a to je dost velký rozdíl oproti disku o velikosti 40 Gb.

Ale nevím, co právě ty filtry (vypsané v prvním příspěvku) dělají a zda je nějak používat či ne. Momentálně u toho mám výchozí hodnoty.

Abby

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Června 2020, 10:19:29 »
Taky mám filtry na výchozí hodnoty, ono se to mění jen když potřebuješ dosáhnout něčeho konkrétního, ve většině případů je default nejlépe postačující.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 16 Června 2020, 09:02:07 »
Ty filtry upravuji celkove vlastnosti videa a zvuku. Pro jejich alespon ramcove pochopeni vetsinou staci jejich preklad do rodneho jazyka ;) - popr. do prekladace hodit nalezene informace v cizim jazyce ...
Bohuzel tyhle matematicke upravy jsou vzdy na ukor nejake jine dilci charakteristiky a  casto vyslednou charakteristiku obrazu ci zvuku zhorsi, nez zlepsi. Treba na TV vsechny mozne filtry vypinam a jen ojedinele nejaky necham na nejnizsi volbu.
Mozne je si strihnout treba 10 min. usek z originalu a ty filtry si vyzkouset, co delaji a zda je videt ci slyset nejake zlepseni ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Kattnienika

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Června 2020, 09:53:03 »
Tak osobně chci, aby film vypadal tak jak by měl. Takže bez úprav barev či podobných věcí oproti originálu. Proto převod z Blu-ray disků, kdy používám kodek h.265 a nastavené průměrné bitrate na 6 000. Což je podle mě dostačující pro 1080pHD. Ale nevím, jestli převod nedochází k nějaké "defragmentaci" obrazu co by se měla kompenzovat nastavením těch filtrů. A proto se ptám. :)

Ventero

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 16 Června 2020, 10:04:21 »
Tyhle filtry určitě nebudou zaměřené na filmy z BR. Je to spíše určené pro nějaké nahrávky z kamer či mobilů, kde se potom tímto odstraňuje např. barevný šum v obraze či zvukový šum, prokládání HD obrazu (spořící metoda pro HD) a jiné nedokonalosti obrazu či zvuku. Cílová skupina také budou již hotové komprimáty zmršené špatným nastavením či tlakem na co nejmenší velikost - jakési "léčení".
Ale jak jsem psal, tak většinou je to na úkor jiné charakteristiky - třeba ostrost obrazu či naopak jeho plytkost, nebo zastřenost zvuku atd.
« Poslední změna: 16 Června 2020, 10:05:54 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 16 Června 2020, 12:32:29 »
Když chceš aby film po ripnutí vypadal "jak má", tak nech veškeré filtry vypnuté a zvyš bitrate. Osobně používám 6000 na 4k a na 99% filmů to stačí, když zvedneš bitrate na 8000 nebo dokonce 10000 kbps u 1080p tak budeš mít jistotu, že bude k nerozeznání od originálu, tedy běžným okem. A zvuk dát "auto passthru" a budeš to mít "jako originál".

Kattnienika

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Června 2020, 12:48:46 »
4k je přece více než 1080. Takže pokud je 6 000 kb/s na 4k, tak na 1080 by to mělo stačit určitě. Navíc je to v h.265 a tam stačí nižší bitrate pro zachování kvality oproti h.264 ne? :)

Abby

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 16 Června 2020, 12:50:15 »
Ano, na 1080 používám 2000 kbps. Jasně že ti bude 6000 kbps stačit, ale když jdeš po kvalitě, tak trochu víc neuškodí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.