Noatakhle je to se vsim - technologie jsou pouzity pouze k tomu, aby vse bylo sofistikovanejsi a vykonejsi a proto je vse novejsi cim dal mene pohodlne, mene prijemne, mene funkcni a v konecnem dusledku jednostraneho amimozniho zamereni uzivatelsky mene kvalitni.
A zrovna Apple OS mi prisel uzivatelsky dost nepohodlny svou koncepci a ani ergonomii notebooku me nepresvedcil. No a jejich novy HW je uz definitivni zhovadelost bez dostatecne vybavy i mnozstvi I/O a nutnosti krkolome pouzivat zhuverile a predrazene rozbocovace. No a pak prisel Windows10 a trumfl ho. Tak jsem sel na Linux a co se nedeje - posledni dobou ma - zvlaste Ubuntu - ambice trumfnout W10.
Proste kretenismus prvni tridy na celem svete a ve vsech odvetvich. A v IT na spici.
+1
K tomu pár glos:
1) poslední dobou (vlastně už hodně dlouho) mám pocit, že onen "vývoj" - a to zejména v oblasti spotřební elektroniky - je ryze samoúčelný. Prostě se neustále generují nové a převážně zbytečné věci a úkolem č. 1 je vnutit je spotřebnímu stádu, ideálně pak vyvolat pocit jejich nezbytnosti, protože pak už to jede samo.
Šílené... Opačný extrém vůči době reálného bolševismu, kdy naopak nebylo skoro nic. Na druhou stranu alespoň ta tehdejší zoufalá doba vedla k tomu, že si lidi dokázali poradit s minimem prostředků. To je dnes pryč.
2) Apple: coby vzdálený pozorovatel jsem až docela nedávno pochopil hrůznost jejich konceptu, totiž že všechno (nebo skoro) je v cloudu. Takovou zrůdnost normální jedinec nevymyslí... Nachechlané pohádky typu "jak neprozradili ani FBI" si můžou strčit někam, marketing nemá (zejména morální) hranice a v tomto smyslu jim nevěřím ani vlastní jméno. Cui prodest?
Celé je to o principu: s jejich systémem nemám možnost volby, prostě buď přijmu jejich diktát, nebo můžu jít jinam.
Problém je, co s tím vším. Nevidím východisko. Ty šmírovací a jinak ovládající hrůzy jsou zabalené do zdánlivě líbivého kabátu, spotřebnímu stádu to nevadí, naopak to vyžadují, protože slogany typu "nemusíte se o nic starat, vše uděláme za Vás" jsou přece tak lákavé...
No nic, dalo by se psát ještě hodně dlouho, ale nepatří to sem. Frikulíni stejně nebudou tušit, proč to vlastně píšu, ti úplně zblblí (či placení?) se dokonce budou za Velkého Bratra plamenně rvát.