Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Zkušenosti s 4K monitorem  (Přečteno 1570 krát)

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Zkušenosti s 4K monitorem
« kdy: 05 Červenec 2020, 20:41:54 »
Rozhodl/a jsem se, že by se mi k práci občas hodil 4K monitor, tak jsem si koupil/a Samsung U32H850 a zažil/a jsem několik týdnů bojů, aby všechno fungovalo alespoň přijatelně. Nyní už asi nepotřebuji žádnou konkrétní radu, ale chtěl/a bych tu poskytnout svoje zkušenosti pro další uživatele, kteří se rozhodnou pro podobný krok jako já. Nebo mi možná poradíte, co jsem udělal/a špatně nebo jak na ten zbytek problémů, které ještě přetrvávají. (Zvlášť ti, kdo sami 4K monitor mají.) Nebo mě také můžete opravit či doplnit, pokud máte zkušenosti jiné.

Předem uvádím, že používám Ubuntu Studio 18.04 a neměnil/a jsem ani výchozí prostředí (Xfce) ani kompozitor ani řadu jádra (4.15.0).

Když jsem monitor poprvé připojil/a HDMI kabelem ke své staré grafické kartě AMD, ukázalo se, že ta nepodporuje 4K rozlišení vůbec (takže nějakou dobu jsem byl/a odkázaný/á na Full HD rozlišení, které vypadá na 4K monitoru hůř něž na Full HD monitoru – rozmazaně.)

Grafická karta na mém notebooku kupodivu 4K rozlišení zvládla, ale jen s obnovovací frekvencí 30 Hz, což je vynikající pro prohlížení statických obrázků, ale už ne pro video, animace či hry. Teprve pak jsem se dozvěděl/a, že VGA a DVI vůbec 4K rozlišení neumožňují a HDMI 1.4 ho kvůli omezenému datovému toku umožňuje maximálně při frekvenci 30 Hz. Plnou podporu 4K rozlišení má pouze HDMI 2.0 (které ovšem musí podporovat jak grafická karta, tak monitor, a dokonce zřejmě i kabel) a DisplayPort.

Tak jsem si pořídil/a novou grafickou kartu MSI VGA NVIDIA GeForce GT 1030, protože jsem ani při zoufalém hledání nenašel/a žádnou s čipem AMD, podporou 4K rozlišení, více než jedním výstupním portem a stoprocentně pasivním chlazením (i větráku na CPU bych se chtěl/a časem zbavit a opravdu nechci, aby mi pod stolem hučela ještě grafická karta).

Do HDMI portu grafické karty jsem připojil/a svůj hlavní (stávající, Full HD) monitor; 4K monitor jsem připojil/a na DisplayPort.

První zásadní problém byl vytížený procesor a mizerný výkon grafiky. Zkusil/a jsem novější jádro (HWE); výkon se trochu zlepšil, ale na video to stále nebylo. Tak jsem se vrátil/a k původnímu jádru a nainstaloval/a proprietární ovladače NVIDIA. Ty pak problémy s výkonem vyřešily.

Zůstaly však jiné problémy:
  • Grafická karta při startu zobrazuje výpisy jen na DisplayPort; HDMI ignoruje, dokud nenaběhne X-server, což je poměrně nepříjemné, když je 4K monitor postavený na bok jako u mě.
  • Když jsem 4K monitor vypnul/a, počítač se choval, jako bych ho odpojil/a, takže rozházel panely a okna (ikony na ploše naštěstí nemám). Je prý záměrná součást specifikace DisplayPortu, aby se vypnutý monitor choval jako odpojený! To je pro mě dost nepřijatelné, nejen kvůli rozházení plochy, ale také proto, že si občas nahrávám dění na ploše screencasterem a video pak projdu, abych věděl/a, co se dělo v době mé nepřítomnosti. Nevidím důvod mít při tom zapnutý monitor a považuji za nedostatek X-serveru, že mu nemohu říct, aby se choval, jako že na daném portu grafické karty je připojený určitý monitor, a ignoroval, že ve skutečnosti tam není nebo je tam jiný.
  • Při přehrávání videa se opět objevil tearing, který už jsem u čipu AMD měl/a vyřešený.

První dva problémy jsem vyřešil/a tak, že jsem zapojil/a hlavní Full HD monitor DVI kabelem a přes redukci do DisplayPortu (tím pádem se k němu grafická karta chová jako k hlavnímu a díky DVI se nedozví, když monitor vypnu, takže nemá důvod rozházet panely nebo rušit screencasting) a 4K monitor jsem připojil/a kabelem HDMI 2.0. Nastavení u něj sice uvádí obnovovací frekvenci 30 Hz, ale je v té nabídce dvakrát a pocitově mi připadá, že ve skutečnosti to je 60 Hz, takže jsem spokojený/á. Tearing jsem částečně vyřešil/a potlačením kompozitoru v celoobrazovkovém režimu (volba „Použít přímé zobrazování v režimu celá obrazovka“ ve Vyladění správce oken na poslední kartě) a použitím SMPlayeru místo VLC (ačkoliv u VLC by to asi šlo také, kdybych si opravdu hodně dlouho vybíral/a výstupní metodu videa). Nicméně na tearing na 4K monitoru jsem pak narazil/a i při zkoušení Ubuntu MATE 20.04, takže to asi nebude jen vina Xfce; kdo ví, zda to nedělají ty proprietární ovladače...

Přetrvávající problémy jsou následující:
  • 4K monitor má ovládání joystickem, takže ho nelze vypnout, když nemá signál, protože se vypíná přes nabídku a bez signálu uživatele do té nabídky nepustí. Tato situace naštěstí nenastává často a řeším to „po mužsku“ vytažením ze zásuvky.
  • V Xfce nelze vyhradit místo na rozhraní mezi displeji, aby do něj nezasahovala okna maximalizovaná na jeden z displejů. Vyhrazené místo musí být na okraji virtuální plochy.
  • 4K rozlišení je na úhlopříčku 33" příliš vysoké; text, pokud se nezvětší, je na něm velmi špatně čitelný.
  • 4K monitor má podstatně větší spotřebu než Full HD monitor; naměřil/a jsem při provozu 36 W (na stránce prodejce se dokonce uvádí 61 W), zatímco u Full HD monitoru jsem naměřil/a za provozu pouhých 6 W. Je tedy výhodnější mít zapnuté tři Full HD monitory než jeden 4K.

Kdybych byl/a věděl/a, co mě čeká, raději bych si do původní grafické karty zapojil/a další dva Full HD monitory a myslím, že by to pro můj způsob použití bylo lepší než 4K monitor (i když by mi mohla shořet, protože už předtím se dost přehřívala), stejně je i na YouTube 4K videí zatím docela málo a VLC má interaktivní zoom, kterým si mohu z 4K videa vyříznout určitou část a vidět ji v plných detailech.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2205
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #1 kdy: 05 Červenec 2020, 22:13:22 »
Citace
Je prý záměrná součást specifikace DisplayPortu, aby se vypnutý monitor choval jako odpojený!
Jestli je to pravda, tak se to nedá nazvat jinak, než další debilitou vývojářů a jsme zase kousek blíž zániku civilizace. Doufám, že je na to řešení.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #2 kdy: 06 Červenec 2020, 18:41:39 »
Mám sekundární 4k monitor připojený přes display port (ano, už mám dva 4k monitory) a rozhodně se vypnutí monitoru připojeného přes DP nerovná fyzickému odpojení, prostě je jen vypnutý, ale systém ho i nadále vidí a rozložení plochy se nemění (občas dost otravné když zapomenete na vypnutém monitoru aplikaci a pak zjistíte, že ji potřebujete :D ). Aby systém došel k závěru, že je DP odpojený, je nutné fyzicky odpojit DP kabel (vyzkoušeno na desktopu s Windows 10, na Macu s Catalinou a na starém Lenovo X220 s Windows 10, macOS Mojave a Manjaro KDE, chová se to stejně, akorát pochopitelně X220 neumí zobrazit 4k kvůli zastaralé grafice Intel HD 3000 - nicméně fullHD na 4k monitoru není rozmazané, jen se pro vykreslení jednoho bodu použijí čtyři).

Ovšem použitelnost 4k monitoru v Linuxu je velice tristní. Původně jsem měla kombinaci 40" 4k a 24" fulHD s tím, že na 4k mám škálování 175% a na 1080 100%, což v Linuxu není možné, velmi otravná chyba. Teď mám na obou škálování 175% a stejné rozlišení a to kupodivu celkem funguje. Nicméně pro plnohodnotné a pohodlné používání 4k (nebo vyššího) rozlišení jsou Bohužel zatím pouze dvě řešení: 1. Windows 10, 2. Mac. Obojí je absolutně bezproblémové, přičemž Mac je ještě o poznání pohodlnější. Bojuju se 4k v Linuxu už několik let a kombinace Linux a 4k prostě nefunguje. A to na tom KDE je o poznání lépe než Gnome, o primitivních GUI typu XFCE, Cinnamon a Mate ani nemluvě.

Jo a pro 60 hz je nutné mít DP 1.4 nebo HDMI 2.0 a k tomu odpovídající kabel. Já mám levný kabel asi za pětikilo a bohatě stačí, není nutné kupovat drahé. Ovšem použití nekvalitního kabelu znamená, že 4k se přepne na 30 hz a v ten moment už je to na prd, mě z toho bolely oči a ještě v den, kdy jsme přivezly 4k monitor jsme objednaly kabel a vyzvedly jsme ho za noční příplatek, ještě že Alza má non-stop :) Každopádně už bych se na nízké rozlišení nevracela, na malé monitory fulHD možná stačí, ale 27" a větší potřebuje 4k aby nebyl vidět rastr.

Jinak ovladače Nvidia jsou samozřejmostí, ten open šunt nefunguje. A AMD je Bohužel v grafikách dost pozadu, přála bych si, aby měli v grafikách stejný úspěch jako mají s Ryzeny, ale zatím je to dost tragické v porovnání s Nvidií... :(

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #3 kdy: 07 Červenec 2020, 16:54:30 »
rozhodně se vypnutí monitoru připojeného přes DP nerovná fyzickému odpojení, prostě je jen vypnutý, ale systém ho i nadále vidí a rozložení plochy se nemění
To asi znamená, že to tvrzení o DP není pravda a tuhle hloupost dělá jen moje grafická karta...

40" už zní použitelně i bez škálování; já mám 33" a to je s 4K rozlišením bez lupy nepoužitelné a lupa má velkou nevýhodu, že když jednou rukou držím lupu a druhou myš, nemohu už přitom pohodlně ovládat klávesnici. Naštěstí jsem zjistil/a, že tam jde zvolit rozlišení 2560x1440, se kterým je ten monitor opravdu dobře použitelný i bez škálování (a jasně uvádí obnovovací frekvenci 60 Hz přes HDMI, takže už by to mělo být bez problémů).

Myšlenka různého škálování na různých monitorech mi zní dost šíleně. Jak bys pak udělala screenshot, kdyby nějaké okno přesahovalo z jednoho monitoru na druhý a polovina ho měla na výšku jiný počet pixelů než ta druhá? To je dost nerealizovatelné, leda by se omezilo, že screenshot lze udělat pouze z konkrétního displeje a ne ze všech najednou. Nebo co kdyby okno přesahovalo přes tři monitory s různým DPI a různým škálováním? Obávám se, že ani Wayland nepočítá s možností, že okno bude mít tvar pravoúhlého mnohoúhelníku a ne obdelníku... Pokud to Windows či Mac umí, tak chci takový screenshot vidět...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #4 kdy: 07 Červenec 2020, 17:44:35 »
Pravděpodobně, protože u mě to je 1x Nvidia RTX 2060, 1x Intel Iris a 1x Intel HD 3000, u všech se DP chová stejně.

Je fakt, že já bez škálování pořádně nevidím ani na těch 40" a právě proto používám to škálování. A ono to funguje normálně i když máš na každém monitoru jiné rozlišení a jiné procento škálování. Nevím co přesně myslíš tím, že okno přesahuje z jednoho monitoru na druhý, to standardně nebývá, jedině při přetahování a v tom případě je na různých rozlišeních/různých škálování různá velikost okna na různých monitorech. Screenshot vypadá tak, že máš širokou plochu, která ale není pravidelná, já ti zkusím udělat screenshot 4k+1080, ještě tu ten starý monitor mám. A ono nejde o mnohoúhelník, to co chybí prostě chybí, je to vyplněné černou barvou. Večer ten screenshot pošlu.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2205
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #5 kdy: 07 Červenec 2020, 17:57:58 »
To mi taky přijde jako hovadina, že screenshot je komplet na všechny displeje a nikoliv jen na aktuální plochu, kde se pořizuje - má to tak i Win.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #6 kdy: 07 Červenec 2020, 18:03:00 »
Nevím jak se dělá screenshot na Windows, to budu muset teprve zjistit (resp. print screen a vložit do malování jistě stále funguje, ale nevěřím, že na to nemají nějakou vestavěnou utilitu), ale na Macu je to CMD+SHIFT+3 fullscreen (všechny monitory) a CMD+SHIFT+4 výřez, který si sám vybereš, případně najet kurzorem na okno, klepnout do mezerníku a vybere to to okno.

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #7 kdy: 07 Červenec 2020, 19:26:20 »
Aha, takže při přetahování okna z jednoho monitoru na druhý se mu vlastně skokově změní parametry. Ano, s tím už jsem se u Qt-programů setkal/a i na Xfce. Jenže toto řešení z mého hlediska není moc praktické, protože komplikuje právě ty případy, kdy je okno roztažené přes několik monitorů (přikládám screenshot své plochy s vysvětlivkami, ze kterého by mělo být jasné, jak to vypadá – Firefox je na bočním monitoru vlevo a Terminator je roztažený přes horní polovinu bočního monitoru a přes celý hlavní, je to trochu poznat i podle řezu pozadí plochy, to je na každém displeji zvlášť).

Ačkoliv udělat screenshot jen jednoho displeje má také svůj smysl, nemyslím si, že by bylo nesmysl dělat snímek celého virtuálního displeje; hodí se to minimálně v případech, kdy některá okna přesahují hranice displejů. (Ale souhlasím, že by to nemusela být výchozí volba, spousta uživatelů to nevyužije.)

We Windows 10 je na snímek obrazovky utilita „Výstřižek a skica“; jsou i starší Výstřižky, ale u těch Microsoft varoval, že přestanou být podporovány a nevím, zda je tam ještě nechal.
« Poslední změna: 07 Červenec 2020, 19:36:40 od singularis »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2205
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #8 kdy: 07 Červenec 2020, 20:40:28 »
Vyrez v Xubuntu mam - akorat si na nej musim mapovat klavesovou zkratku - ale tim se blbe chytne presne okraj plochy.
A taky mi prijde nesmysl, ze kdyz clovek prida druhy displej, tak se mi nepovedlo nakonfigurovat logicke rozvrzeni jeden display je jedna plocha. Dve plochy jsou stale pod jednim displejem a na tom druhym je nejaka neregistrovana plocha ci co ...
« Poslední změna: 07 Červenec 2020, 20:43:10 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #9 kdy: 07 Červenec 2020, 21:02:56 »
Singularis: tohle řeší dva či více totožné monitory s totožným nastavením, což většina lidí nemá. Já jsem kdysi mívala dva 27" Apple Cinema a tam nebylo na screenshotu poznat, kde končí jeden a začíná druhý (tedy za poředpokladu, že jsem na obou plochách měla stejné jednobarevné pozadí :) ).

Díky za tip čím ten screenshot udělat.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #10 kdy: 07 Červenec 2020, 22:08:57 »
Takže, takhle vypadá u mě jeden 40" 4k monitor + 24" fullHD monitor, je to nastavené 4k na škálování 175% a fullHD na 150%. Screenshot udělaný v tom programu Výstřižek a skica, celá obrazovka. Jedná se o Windows 10 a jde o rozšířenou plochu, kde 4k je hlavní. Je to nezmenšované, neupravované takže obrázek má asi 14 MB.

https://1drv.ms/u/s!AgDYIK5oDuFsm5E5ns9d9RrniEXBRg?e=YlfQ2f

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 941
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #11 kdy: 08 Červenec 2020, 06:57:36 »
Pravděpodobně, protože u mě to je 1x Nvidia RTX 2060, 1x Intel Iris a 1x Intel HD 3000, u všech se DP chová stejně.

Je fakt, že já bez škálování pořádně nevidím ani na těch 40" a právě proto používám to škálování. A ono to funguje normálně i když máš na každém monitoru jiné rozlišení a jiné procento škálování. Nevím co přesně myslíš tím, že okno přesahuje z jednoho monitoru na druhý, to standardně nebývá, jedině při přetahování a v tom případě je na různých rozlišeních/různých škálování různá velikost okna na různých monitorech. Screenshot vypadá tak, že máš širokou plochu, která ale není pravidelná, já ti zkusím udělat screenshot 4k+1080, ještě tu ten starý monitor mám. A ono nejde o mnohoúhelník, to co chybí prostě chybí, je to vyplněné černou barvou. Večer ten screenshot pošlu.

O tomto sme sa uz sice predtym bavili, ale stale nechapem ako moze niekto bez nejakej zrakovej vady mat problem s nativnym rozlisenim na 4K 40". Hustota bodov a teda fyzicka velkost pisma i prvkov je cca rovnaka ako 24" FullHD, co je asi najbeznejsia velkost a rozlisenie obrazovky.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #12 kdy: 08 Červenec 2020, 12:48:07 »
Hustota bodov a teda fyzicka velkost pisma i prvkov je cca rovnaka ako 24" FullHD, co je asi najbeznejsia velkost a rozlisenie obrazovky.

Není. Mám je vedle sebe.

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #13 kdy: 08 Červenec 2020, 17:34:46 »
Takže, takhle vypadá u mě jeden 40" 4k monitor + 24" fullHD monitor, je to nastavené 4k na škálování 175% a fullHD na 150%. Screenshot udělaný v tom programu Výstřižek a skica, celá obrazovka. Jedná se o Windows 10 a jde o rozšířenou plochu, kde 4k je hlavní. Je to nezmenšované, neupravované takže obrázek má asi 14 MB.

https://1drv.ms/u/s!AgDYIK5oDuFsm5E5ns9d9RrniEXBRg?e=YlfQ2f

Vidím, že hlavní rozdíl oproti Linuxu je, že oblast mimo displeje je průhledná, zatímco Linux ji dělá černou. Škálování – těžko říct, když tam nejsou vidět žádná okna. Snad by se to dalo trochu odhadnout podle velikosti ikony Koše a možná i toho hlavního panelu, ale mně to nejde, to rozdílné škálování tam nevidím. Nepoznám, zda nejde jen o různě velké písmo.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #14 kdy: 09 Červenec 2020, 00:34:32 »
Tak já udělám ještě screenshot s aplikací, asi VLC, to se dá spustit několikrát.

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #15 kdy: 09 Červenec 2020, 05:55:00 »
Tak já udělám ještě screenshot s aplikací, asi VLC, to se dá spustit několikrát.
Děkuji. To pomůže, hlavně aby tam byly vidět ovládací prvky (tlačítka a tak), i když asi i samotný titulkový pruh by mohl stačit.

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 941
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #16 kdy: 09 Červenec 2020, 11:04:05 »
Hustota bodov a teda fyzicka velkost pisma i prvkov je cca rovnaka ako 24" FullHD, co je asi najbeznejsia velkost a rozlisenie obrazovky.

Není. Mám je vedle sebe.
Mas pravdu, nie je to uplne totozne, ale je to velmi blizko:

21" FullHD Display size: 19.17" × 10.79" = 206.81in² (48.7cm × 27.4cm = 1334.28cm²) at 100.13 PPI
24" FullHD Display size: 20.92" × 11.77" = 246.12in² (53.13cm × 29.89cm = 1587.9cm²) at 91.79 PPI
40" 4K Display size: 34.86" × 19.61" = 683.68in² (88.55cm × 49.81cm = 4410.83cm²) at 110.15 PPI
43" 4K Display size: 37.48" × 21.08" = 790.08in² (95.19cm × 53.55cm = 5097.26cm²) at 102.46 PPI

Tie rozdiely su fakt minimalne.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #17 kdy: 09 Červenec 2020, 11:30:55 »
Tady je screenshot s oknem VLC. I když to tak nevypadá, tak obě okna jsou stejná, stejně velká, stejný poměr stran. 4k má škálování 175%, fullHD má 125%.

https://1drv.ms/u/s!AgDYIK5oDuFsm5FIA0SZKNOg8Co90g?e=nJhSg0

Michal "Tylnesh" Kohútek: papírově to tak vypadá, ale podívej se jak to vypadá doopravdy.

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 941
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #18 kdy: 09 Červenec 2020, 13:10:50 »
Tady je screenshot s oknem VLC. I když to tak nevypadá, tak obě okna jsou stejná, stejně velká, stejný poměr stran. 4k má škálování 175%, fullHD má 125%.

https://1drv.ms/u/s!AgDYIK5oDuFsm5FIA0SZKNOg8Co90g?e=nJhSg0

Michal "Tylnesh" Kohútek: papírově to tak vypadá, ale podívej se jak to vypadá doopravdy.

Ja ti vravim, ako je to "doopravdy". Fyzicky na panely su tie pixely porovnatelne na husto. Problem s takymito screenshotmi je, ze rozne frameworky (napr. QT, v ktorom je rozhranie VLC spravene) sa rozne vysporiadavaju s tymto problemom. Niektore odhaduju "skutocnu" velkost pixelov a prisposobuju sa tomu, niektore si to nechaju povedat systemom a niektore na to maju nastavenie priamo v appke, alebo konfigurakoch prostrediach.
Skus dat na oboch obrazovkach skalovanie 100% a potom porovnaj. na tom FullHD by to malo byt o cosi (ale IMHO zanedbatelne) vacsie.

Ide o to, ze kazde skalovanie je casovana bomba - vzdy ti pride nejaka appka, napriklad napisana v Java AWT, ktora uplne kasle na nejake skalovanie.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #19 kdy: 09 Červenec 2020, 13:30:22 »
Skus dat na oboch obrazovkach skalovanie 100% a potom porovnaj. na tom FullHD by to malo byt o cosi (ale IMHO zanedbatelne) vacsie.

Zkusila jsem a je to o hodně moc větší.

Ide o to, ze kazde skalovanie je casovana bomba - vzdy ti pride nejaka appka, napriklad napisana v Java AWT, ktora uplne kasle na nejake skalovanie.

V Linuxu to tak opravdu je, tam škálování funguje mizerně, za ty roky co používám 4k monitor jsem to hlásila jako bug několikrát a stále to nebylo opraveno. Na Macu a ve Windows jsem se nesetkala s jedinou aplikací, která by s tím měla problém, možná to bude tím, že je to tam naprogramované správně a škálování si řídí systém a ne nějaká hloupá aplikace. Třeba v Linuxu je problém s JDownloaderem, ten na škálování kašle. Na Macu i ve Windows se program samozřejmě zobrazuje správně jak má, nic rozbitého, rozházeného nebo malinkého, prostě normální jak to má vypadat (a ano, to je právě ta Java). Prostě Linux se musí ještě hodně zlepšovat, aby dohnal standard, který má Apple už někdy od roku 2013 nebo 2014 (mám pocit, že El Capitan byl první, který byl dělaný na retina displeje). S Windows jsem se setkala poprvé až v roce 2015 a i tam to už fungovalo, i když první verze desítek to neměla bůhvíjak dokonalé, ale velmi rychle to začalo být normálně funkční.

Mimochodem, kamarád používá 4x 4k monitory, samozřejmě používá škálování, používá některé dost obskurní programy a nemá nejmenší problém. Zřejmě proto, že Linux považuje za nějakou nemoc nebo sprosté slovo a má pouze Windows :) Holt prostě to chce silnou komerční firmu, která udělá jednu dokonalou distribuci s jedním GUI a jedním App Storem, kde nebude nutné používat terminál pokud člověk nechce, kde nebude nutné řešit nějaké pitomé konfiguráky a po instalaci si napsat vlastní cfg aby fungovala síť a ne že bude milion polofunkčních distribucí s milionem GUI, přičemž nic nefunguje na 100%... A je to škoda. Já bych si klidně zaplatila za funkčnost a vsadím se, že nejsem sama. Ale stále víc docházím k přesvědčení, že Linux je bezva hra, něco jako Tamagochi, když člověk nemá co dělat, ale upřímně, radši si zahraju Fallout 4, Zaklínače 3 nebo na podzim Cyberpunk 2077 a bude to užitečněji strávený čas než neustále řešit že zase něco nefunguje. Vždyť na ThinkPadu X220 se mi ani nepodařilo rozběhnout všechno tak, aby to fungovalo (čtečka otisků prstů např.) a to je to 9 let starý a naprosto standardní HW, který nevyžaduje žádné přídavné ovladače... Prostě na počítač, který je produkční a musí být 100% funkční Linux nepatří, pokud člověk nepoužívá jen internet, e-maily a přehrávání multimédií a má pár let starý HW a ani tam není jistota, že to bude fakt fungovat. Nebo musí být člověk IT profesionál s minimálně MIT, aby si s tím poradil :(

No nic, nechám toho radši.

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #20 kdy: 09 Červenec 2020, 18:31:59 »
Tady je screenshot s oknem VLC. I když to tak nevypadá, tak obě okna jsou stejná, stejně velká, stejný poměr stran. 4k má škálování 175%, fullHD má 125%.

https://1drv.ms/u/s!AgDYIK5oDuFsm5FIA0SZKNOg8Co90g?e=nJhSg0
Děkuji. Už je to vidět jasně.

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 479
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #21 kdy: 12 Červenec 2020, 20:35:50 »
Zdravím,
nechci začínat nové vlákno tak se zkusím zeptat tady. Mám v PC pasivní grafickou kartu Nvidia msi GT 1030 2GB GDDR5. Monitor mám v rozlišení 1920x1060 60hz. Vše je ok ale hůř vidím a ctěl bych si pořídit větší QHD monitor
https://www.alza.cz/27-benq-gw2765ht-d2144513.htm#parametry    s rozlišením 2560x1440
Na internetu jsem našel že si někdo stěžoval že 2560x1440 karta neumí. Neví někdo jak to doopravdy je, případně jestli nekoupit nějaký monitor FHD 1920x1080 27" ?

Předem díky za radu

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 941
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #22 kdy: 13 Červenec 2020, 07:10:46 »
Zdravím,
nechci začínat nové vlákno tak se zkusím zeptat tady. Mám v PC pasivní grafickou kartu Nvidia msi GT 1030 2GB GDDR5. Monitor mám v rozlišení 1920x1060 60hz. Vše je ok ale hůř vidím a ctěl bych si pořídit větší QHD monitor
https://www.alza.cz/27-benq-gw2765ht-d2144513.htm#parametry    s rozlišením 2560x1440
Na internetu jsem našel že si někdo stěžoval že 2560x1440 karta neumí. Neví někdo jak to doopravdy je, případně jestli nekoupit nějaký monitor FHD 1920x1080 27" ?

Předem díky za radu

Myslim, ze toto by prave patrilo na separatne vlakno. Ak horsie vidis a vyssie rozlisenie ti neprinesie uzitok, tak 27" FHD je celkom dobra volba. Kazdopadne nevidim dovod, preco by GT 1030 mala mat problem s vyssimi rozliseniami. Pokial na tom neplanujes v tych rozliseniach hrat hry, ktore su narocnejsie ako Aisleriot Solitaire, tak na samotny desktop a nejaku tu hw akceleraciu videa to bohate staci. Aj podla specifikacii na https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gt-1030/specifications by to malo vediet vytlacit 8K obraz.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 479
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #23 kdy: 13 Červenec 2020, 08:52:00 »
Zdravím,
nechci začínat nové vlákno tak se zkusím zeptat tady. Mám v PC pasivní grafickou kartu Nvidia msi GT 1030 2GB GDDR5. Monitor mám v rozlišení 1920x1060 60hz. Vše je ok ale hůř vidím a ctěl bych si pořídit větší QHD monitor
https://www.alza.cz/27-benq-gw2765ht-d2144513.htm#parametry    s rozlišením 2560x1440
Na internetu jsem našel že si někdo stěžoval že 2560x1440 karta neumí. Neví někdo jak to doopravdy je, případně jestli nekoupit nějaký monitor FHD 1920x1080 27" ?

Předem díky za radu

Myslim, ze toto by prave patrilo na separatne vlakno. Ak horsie vidis a vyssie rozlisenie ti neprinesie uzitok, tak 27" FHD je celkom dobra volba. Kazdopadne nevidim dovod, preco by GT 1030 mala mat problem s vyssimi rozliseniami. Pokial na tom neplanujes v tych rozliseniach hrat hry, ktore su narocnejsie ako Aisleriot Solitaire, tak na samotny desktop a nejaku tu hw akceleraciu videa to bohate staci. Aj podla specifikacii na https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gt-1030/specifications by to malo vediet vytlacit 8K obraz.

Děkuji za odpověď, Hry nehraju a tak tedy koupím 27" FHD s 1920x1080 snad budu lépe vidět když bude trochu větší písmo :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1052
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s 4K monitorem
« Odpověď #24 kdy: 14 Červenec 2020, 17:55:36 »
No a pokud bys i na větší viděl špatně, tak můžeš použít škálování, třeba jen o trošku (110-125%). Teda samozřejmě pokud máš KDE/Plasma.