Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NAS Synology  (Přečteno 9498 krát)

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
NAS Synology
« kdy: 24 Července 2020, 16:03:49 »
Máte někdo zkušenosti s NASy Synology? Potřebovala bych pár věcí poradit.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2020, 17:09:02 »
Existuje XPEnology https://xpenology.club/downloads/ , pomocí kterého jde rozjet systém od Synology a vyzkoušet si cokoliv.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #2 kdy: 26 Července 2020, 21:38:32 »
Připojuji video  , kde jsem kamarádovi připravil NAS z jeho staré desky, na které má i3-4130 + 8GB RAM + 2x 4TB HDD v RAIDu 1 + veřejná IP. Za NAS od Synology s Celeronem + 2GB RAM chtějí cca 8,5 tis. Kč, takže jeho HW je proti tomu někde jinde.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #3 kdy: 27 Července 2020, 13:46:16 »
Děkuji, ale opravdu nebudu na NAS Synology (konkrétně DS418) instalovat xpenology :) Já potřebuju poradit přímo s NASem, ne s instalací bůhvíčeho bůhvíkam :)

Jinak cena je irelevantní, fakt se nehodlám drbat s něčím kdovíjak spolehlivým, touto fází jsem si už prošla a kdybych rovnou zaplatila, už se mi to dávno vrátila. Navíc necelých 12k czk za čtyřdiskový NAS není nijak přehnaná cena a oproti domácímu bastlu prostě funguje.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #4 kdy: 27 Července 2020, 13:48:03 »
V první řadě mi jde o Video Station a Apple TV 4k, kdy některá videa (aktuálně čtyři) nejdou přehrát i přesto, že mají naprosto totožné nastavení, kodeky a vůbec všechno jako funkční videa (všechno je h265/mp4 + he-aac), jde o jedno 4k a tři 1080p videa. Asi tak 400 videí na stejné nastavení funguje, ale čtyři (zatím, doufám, že jich nebude víc) ne.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #5 kdy: 27 Července 2020, 15:10:21 »
Hmm, pro mě ta otázka vypadala, že si chceš před koupí něco ověřit.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #6 kdy: 27 Července 2020, 16:36:48 »
Aha, to jsi špatně pochopil, potřebuji poradit s pár věcma, abych zbytečně neztrácela čas zkoušením. Už jsem zjistila, že nejsem tak bohatá, abych něco bastlila, ztrácela zbytečně čas řešením proč to zase nefunguje a prostě si koupím hotovou věc. Ale na té hotové věci, která sama o sobě funguje skvěle, potřebuji poradit s nastavením a opět proč bych měla vynalézat kolo, když ho už někdo x-krát vynalezl, proto se radši zeptám než abych ztrácela čas zkoušením.


Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #7 kdy: 13 Srpna 2020, 13:34:22 »
Je tu teda někdo, kdo by mi mohl se Synology poradit? Nebo mám napsat přímo otázky a doufat, že se někdo chytne? Díky.

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 402
Re:NAS Synology
« Odpověď #8 kdy: 13 Srpna 2020, 14:15:01 »
Kludne napíš otázky. Diskutovať o mačke vo vreci asi nieje moc vhodné...
Ja síce Syn mám, ale nie som s ním moc spokojný. Nemôžem prísť na to, prečo sa každý deň roztočia disky o 4.00 ráno bez toho aby bolo čokoľvek naplánované. Preinštalovanie OS nepomohlo, robil som to viac krát.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3516
Re:NAS Synology
« Odpověď #9 kdy: 13 Srpna 2020, 16:57:47 »
O mačke vo vreci moc vhodné ne, ale o kočce v krabici existuje celá rozpracovaná teorie :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #10 kdy: 13 Srpna 2020, 18:27:04 »
Je kočka živá, mrtvá nebo k smrti nas*aná? :D

Zatím hlavně dvě věci bych potřebovala.

1. běží mi tam Transmission na torrenty a chtěla bych, aby torrenty jely přes VPN, jde to nějak udělat? Ne aby celý NAS byl přes VPN, to jsem si zprovoznila a vyřadilo mi to quickconnect, jen torrenty aby jely přes VPN. Nemusí to být nutně Transmission, může to být asi jakýkoliv klient.

2. jak můžu nastavit kvótu pro Time Machine? Vybrala jsem si, kde má být, ale víc nastavit nejde, zálohuju tam dva Macy a bez kvóty by mi to sežralo veškerou kapacitu (Time Machine zálohuje dokud je volné místo na disku a jakmile dojde, tak začne přepisovat nejstarší zálohy).

A třetí věc, jak moc složité je nastavit iSCSI, nainstalovat na něj Linux a spouštět systém z toho? Něco jsem si přečetla na PCTuningu, ale tam to bylo na jednu stranu moc obecné a na druhou stranu zase moc odborné (nějaká karta HBA nebo předělání síťovky na HBA, tomu vůbec nerozumím) - https://pctuning.tyden.cz/hardware/site-a-internet/57983-domaci-sitovani-piratske-vysilani-iscsi-a-pc-bez-disku?start=1

Mimochodem West, já mám v NASu Seagate IronWolf, které neuspávám a jsou v chodu neustále (jsou na to stavěné) a nejsou slyšet. Co se týče probouzení, nemáš nastavenou nějakou kontrolu, která disky probudí? Ono tam je víc možností na více místech, když jsem po instalaci zkoumala co všechno to umí tak jsem na tyhle věci narazila. Jinak jsem přešla ze Zyxelu a je to úplně jiná liga, Zyxel byl pomalý šunt, který nic neuměl. Synology sice stál jednou tolik, ale umí toho tolik, že drtivou většinu ani nevyužiju :) Každopádně Plex, vlastní cloud, přístup odkudkoliv, aplikace pro iOS (akorát mě štve, že jsou nepoužitelné poznámky, ale to možná bude tím, že mám betu iOS 14, ovšem hned po spuštění DS Note spadne...).

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #11 kdy: 13 Srpna 2020, 19:26:58 »
Tak Time Machine jsem asi vyřešila vytvořením sdíleného disku jen a pouze pro TM a tam jsem dala kvótu, Time Machine na Macu mi tvrdí, že velikost je ta, co jsem nastavila jako kvótu, takže tohle je vyřešené (není pro to i nějaký méně krkolomný postup?).

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #12 kdy: 19 Srpna 2020, 13:35:58 »
Nevíte jak s tím iSCSI?

jmp

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #13 kdy: 19 Srpna 2020, 20:31:21 »
to už by bylo asi nadějnější instalovat to na nfs a ne iscsi (na to nfs jsem viděl i nějaké návody, ale nezkoušel jsem)

na bootování ze sítě by asi bylo nutné zprovoznit ještě tftp s PXE + potřebá nastavení v DHCP serveru, která na to budou odkazovat

vše potřebné by měl synology nas zvládat...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #14 kdy: 19 Srpna 2020, 21:48:18 »
Synology by to měl zvládat a také zvládá, ale na tom končím :D

Jde mi hlavně o to, že mám v PC už jen jedno velké SSD, které nechci dělit. Na PCTuningu je to docela dobře napsané, ale na síťovku Intel a já mám Realtek a nemám na desce volný slot na to HBA, které by se případně dalo koupit za pár korun, ale nemám ho kam zapojit...

Jinak to iSCSI by se snad mělo chovat jako normální disk, mělo by to v systému vypadat jako normální lokální disk, mělo by se s tím stejně pracovat, což o nfs je těžko říct. A když se mi to nějak nepodaří rozběhnout, tak na desktopu nebudu moct mít Linux, což by byla škoda, sice to není můj primární OS, ale sleduju vývoj a ono se to pořád blíží k tomu, že bych mohla definitivně přejít, rok od roku je to lepší. Na Mac Linux instalovat nechci a na plánovaný Mac Mini co teoreticky vyjde na podzim s Apple Silicon (a budu ho hned kupovat, protože starý už je trochu starý a chybí mu některé možnosti nových) to nejspíš ani nebude možné a starý notebook zase je starý, takže na některé běžně používané věci nemá výkon a navíc na něm využívám věci, které v Linuxu nefungují resp. se mi je nepodařilo rozběhnout (čtečka otisků prstů např.). Takže vlastně zbývá jen ten herní desktop a ten nemá vhodný disk.

CyberCodeDroid

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #16 kdy: 20 Srpna 2020, 11:40:25 »
Můj NAS bohužel Docker nemá, jedná se o DS 418. Ale děkuji.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #17 kdy: 20 Srpna 2020, 20:35:13 »
Nevím jak trasmission, ale qbittorrent má možnost v nastavení zvolit síťové rozhraní, přes které má fungovat, což může být klidně tun0, ale veškerý traffic nesmí jít přes vpn. Jinak označovat jen některé packety, které mají jít pře vpn by taky šlo, většinou si najdu nějaký návod např. https://www.htpcguides.com/force-torrent-traffic-vpn-split-tunnel-debian-8-ubuntu-16-04 . Na nasu sice běží linux, ale jestli by to tam šlo naroubovat?

Není nad klasický linux server, kde mi pod vboxem běží další server, na kterém jede wireguard a na něm se pouze stahuje. Qbittorrent má WebUI rozhraní, takže v každém prohlížeči (doma, v práci, v telefonu) mám v oblíbených jeho stránku.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #18 kdy: 20 Srpna 2020, 22:06:49 »
Ještě bych mohla místo Transmission použít Deluge, zkoušela jsem ho, ale ten program je šíleně zmatený a bůhvíproč si nepamatoval nastavení, které jsem si změnila, po novém příhlášení do webového rozhraní to bylo vyresetované.

Jinak tedy je nad klasický linuxový server, pro mě tedy určitě, protože než používat klasický linuxový server tak radši nic, zkoušela jsem to a dodnes toho ztraceného týdne lituju. Naopak pořízení Synology, i když to bylo celkem drahé, se mi vyplatilo, protože jsem ho prostě nastavila a můžu na něj zapomenout. To co potřebuju kromě VPN jen pro torrent už funguje naprosto spolehlivě. VPN mi samozřejmě funguje také, ale pro celý NAS což není úplně nejlepší. Ale než abych kvůli tomu přešla na linuxový server tak radši přestanu používat torrent :)

Jo a web rozhraní není zrovna pohodlná věc, na Transmission se mi líbí aplikace Transmission Remote GUI, je pro Mac, Windows i Linux a v telefonu to fakt nepotřebuju. A kdyby náhodou ano, tak pořád ještě zbývá to nepohodlné webové rozhraní. Qbittorrent jsem zkoušela a zavrhla jsem ho právě kvůli absenci vzdálené aplikace, že má je to pomalé a nepohodlné webové rozhraní.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #19 kdy: 21 Srpna 2020, 00:06:08 »
Je to každého věc, co používá, ale doteď ti stahování přes ovpn/wireguard nefunguje (max. přes SOCKS5) a trasmission možnost volby síťového rozhraní nemá. Remote GUI a WebUI je to samé, co jsem se díval a rychlost přes LAN, WiFi nebo LTE je úplně stejná.
Navíc si myslím, že by se ten nas u více-megabitového "šifrovaného" provozu hodně zadýchal.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #20 kdy: 21 Srpna 2020, 12:29:29 »
Funguje mi normálně přes OVPN (co je wireguard? To je něco jako IKEv2, který by měl nahradit OVPN? Nějaká další kopie téhož? Můj poskytovatel totiž žádný wireguard neposkytuje, nevím co to je), ale bohužel jen tehdy, když tak nastavím celý NAS. Mám nastavený bonding, takže se používají obě síťovky jako jedna kvůli zdvojnásobení propustnosti (a než někdo začne tvrdit, že je to blbost, tak není, mám změřeno a nejen já, že to opravdu zdvojnásobí propustnost, z jednoho počítače 100 Mb/s, z druhého také 100 MB/s, bez tohoto je to z obou pouze po 50 MB/s) a tudíž nemůžu nastavit Transmission ani cokoliv dalšího na jedno rozhraní a druhé použít pro LAN. Mimochodem, i kdyby to fungovalo "jen" přes SOCKS5, tak by mi to nevadilo, důležité je, aby to jelo přes VPN, ale on to Transmission buď neumí nebo to má schované někde hluboko v konfiguračních souborech, v GUI to není.
Mimochodem RemoteGUI a WebUI opravdu není to samé. To první je samotný program, který si normálně nainstaluješ, běží off-line a připojí ke vzdálenému démonovi, to druhé je hloupá webová stránka na kterou potřebuješ webový prohlížeč a kde nefungují standardní klávesové zkratky, jen to co umí Chrome. Je mezi tím dost zásadní rozdíl.

Myslet si to můžeš, ale pleteš se, ten NAS je dost výkonný.

Co ten Deluge? Vyčetla jsem, že je nutné ho nastavit přes nějaké soubory, že prý GUI nestačí (asi špatně naprogramovaný, proč teda to konfigurační GUI vyskočí při přihlášení?). A ten by měl umět zadat přihlašovací údaje pro VPN a jet tak sám o sobě. Jenže jak ho nastavit, když to přes GUI nejde?

edit: mimochodem já se nechci bavit o tom, jestli je samotný linuxový server lepší, protože i když věřím, že pro někoho je tak pro mě není. Já bych ráda rozběhla dvě věci na Synology a opravdu nebudu downgradovat na sice možná výkonnější, ale jinak ve všech ohledech horší (hlučný, žravý, ošklivý, bez softwaru) počítač s linuxovým serverem, já chci jednoduchost, out-of-box, prostě vybalím, nastavím a deset let o tom nebudu vědět což o žádném počítači neplatí. Děkuji za pochopení.
« Poslední změna: 21 Srpna 2020, 12:32:25 od Abby »

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #21 kdy: 21 Srpna 2020, 14:49:30 »
Wireguard je modernější vpn https://www.root.cz/clanky/wireguard-moderni-a-snadno-pouzitelna-vpn-v-linuxovem-jadre a od určité verze kernelu je jeho součástí. SOCKS5 je jenom proxy a spojení není šifrované, ale pro základní bezpečnost to stačí, většinou to poskytovatelé vpn/wireguard nabízí jako další alternativu.
GUI vs UI budiž, ale ovládat to jde i přes Edge na telefonu. Deluge vůbec neznám.
S tím zadýcháním bych si moc nefandil, když se dostávám ke 300 Mbps, tak mám CPU vytížené 40-50% (i5-6500 skylake).

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #22 kdy: 22 Srpna 2020, 14:05:49 »
Aha, to jsem nevěděla. Je otázka ale, kde všude se to používá, protože já mám na Macu, Windows i Linuxu OpenVPN a na iPhonu můžu zvolit ještě IKEv2, které by prý mělo být lepší než ovpn. Používám Proton. Ono by stačilo i to SOCKS5, protože Transmission má možnost vynutit šifrované spojení, ale problém je, že se asi neumí připojit přes nic, co není systémová záležitost. Deluge by to mělo umět, ale to zase pro změnu nedokážu nastavit...
Jasně že jde, ale rozdíl mezi GUI a UI je dost velký, prostě to první se tváří jako že běží lokálně v normální aplikaci a pro to druhé musíš mít spuštěný webový prohlížeč. Ze Safari i Chromu z telefonu se dostanu na Transmission odkudkoliv, ale libovolný počítač je pohodlnější a Transmission Remote GUI se může připojit i vzdáleně (stejná adresa) a program je program.
Já mám teda jenom 150 Mbps, ale při plném vytížení downloadu i uploadu (což je jenom 10 Mbps) je CPU na 5-10%, spíš to už začíná nestíhat disk, protože pro torrenty mám zatím samotný starý 2.5" 500 GB zatímco ostatní tři jsou zapojené do SHR. Až dokoupím čtvrtý disk tak ten starý pomalý dám pryč a to už stíhat bude. Každopádně procesor není slabým místem i když je to "jen" čtyřjádrový ARM (v porovnání s tím Skylake nebude reálně o moc pomalejší, ale spotřebou je úplně jinde, vždyť ta krabička si vezme maximálně nějakých 35 W, to nedokáže takhle málo ani samotný Skylake). A Synology asi má hodně dobře optimalizovaný OS, protože i když pustím třeba nahrávání velkého souboru z jednoho počítače na NAS, druhý počítač si nahrává z NASu jiný velký soubor a do toho jede plnou rychlostí upload i download torrentů a na Apple TV přehrávání 4k filmu tak sice se samozřejmě všechno dělí o 2 Gbps připojení, takže nic nejede maximální možnosu rychlostí, ale jede všechno, nic se neseká a procesor je maximálně na 40% (a když sečtu rychlosti na jednotlivých zařízeních tak se to 2 Gbps hodně blíží a podle monitoringu to skutečně odpovídá). Ještě jsem neviděla (ani v logu), že by procesor šel delší dobu než pár sekund na 100%. A RAM 2 GB taky je vytížená jen minimálně, většinou se drží kolem 300 MB, málokdy se dostane na 500 MB. HW prostě v pohodě stačí. A to tam kromě vypsaného mám ještě zálohování Time Machine pro 2x Mac, zálohování Acronis pro 2x PC, běží tam Plex server (pro Apple TV skvělá možnost) a hraju si s poznámkama, bohužel app mi v iOS 14 beta padá, takže zatím to zkouším jen na počítačích, bylo by prima se zbavit OneNote.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #23 kdy: 22 Srpna 2020, 16:15:15 »
Někde jsem viděl porovnání tvého Realtek RTD1296 vs Celeron J3455 v NASech od Synology. Byl tam doporučený počet IP kamer, maximum FPS pro 720p nebo 1080p v H264 nebo H265, video transkódování a vždy byl u Celeronu popsán vyšší výkon než u Realteku (o 40-100%). Proto jsou ty NASy s Celerony o hodně dražší. Ve srovnání Celeronu J3455 vs i5-6500, je i5-6500 přibližně 2,5x výkonější. U dešifrování vyššího datového provozu to bude znát. U SOCKS5 žádné šifrování není a navíc je takový provoz zachytitelný tvým ISP, který musí ze zákona logovat veškerý provoz 6 měsíců pozpátku, takže sám bych tohle nikdy nepoužil. Pochopil jsem správně, že při provozu přes VPN, máš NAS ve vlastní síti nedostupný? DSM systém jede ještě na trojkovém kernelu? To nepoužívá ani RPi.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #24 kdy: 22 Srpna 2020, 16:36:23 »
Na tom ale vůbec nezáleží. Kdybych potřebovala rozbustní výkonný server, tak si koupím třeba Threadripper, 256 GB RAM a nasadím na to Windows Server. I Time Machine se na tom dá rozběhnout a pořád je to jednodušší než rozběhnout linuxový server (měla jsem doma asi 8 let WHS2011, škoda že tohle Microsoft zařízl, byl to levný a spolehlivý serverový systém s jednou nevýhodou - vyžaduje normální počítač, takže to hlučí a žere, když mi tam umřela základní deska, tak jsem prostě pořídila NAS, poprvé bohužel šunt od Zyxelu, ale napodruhé se Synology jsem se trefila skvěle - narozdíl od libovolného Linuxu mi funguje i UPS a takové ty složité věci jako že se NAS vypne když dojde k výpadku proudu a když se proud obnoví tak se zase zapne, tohle jsem v Linuxu nikdy nerozeběhla a to ani s "podporovaným" APC, navíc já mám pro NAS Eaton, s tím vůbec není v Linuxu šance. A mít NAS bez UPS je obrovský hazard a navíc Synology vydrží z baterky přes 50 minut, který PC to s UPS 500 VA/300 W zvládne?). Jenže já nic takového nepotřebuju. Fakt je ten, že výkon NASu mi stačí, spotřeba je skvělá, rychlost je skvělá (škoda jen, že nemá alespoň 2x 2.5 Gbps, ale bonding narozdíl od Linuxu funguje a 2 Gbps zatím stačí, nevypadá to, že by se v brzké době rozšířila rychlejší LAN), je to uzavřené řešení, takže do toho nemůže rejpat každý ******* a díky tomu je to spolehlivé a funkční a nemusím kvůli tomu studovat milion protichůdných a často zastaralých manuálů.

Pochopil jsi to špatně. Při provozu přes VPN je samozřejmě NAS dostupný, nejen ve vlastní síti ale i z venku, akorát z venku to není tak jednoduché, někdy to přes diskstation.me jede a někdy ne, podle Synology je to prý normální, tak to neřeším a snažím se vymyslet jak připojit přes VPN samotný torrent.

Netuším na jakém kernelu jede a je mi to upřímně i jedno, k čemu by mi ta znalost vůbec byla? Pro mě je důležitá funkčnost, spolehlivost, jednoduchost a aktualizace od výrobce a tohle všechno tu je. Co je RPi?

Mimochodem co se týče IPS, ať si loguje, torrent provoz samotný šifrovaný je včetně komunikace s trackerem, takže ISP sice vidí, že proběhne komunikace, ale už neví co v tom je, mě jde v tomhle případě o změnu IP na což stačí klidně i SOCKS5, není nutné to šifrovat dvakrát. A jestli se domníváš, že na vyšší rychlostí by Synology přestal stíhat, je to možné, nemám to jak ověřit, nicméně pokud by platil apřímá úměra, tak pokud je na 150 Mbps vytížení 10%, na 300 Mbps by to bylo 20% a na 100% vytížení bych potřebovala cca 1.500 Mbps, aby procesor jel na 100% a téhle rychlosti se nejspíš nikdo z nás nedožije, myslím to tak, že to bude stejně běžná rychlost jako je dnes řekněme 30 Mbps. A v době, kdy tahle rychlost bude běžná už můj Synology dávno nebude fungovat a 4 TB disky budou něco jako jsou dnes diskety, takže to fakt nepotřebuju řešit.

Víš tedy jak s tím torrentem nebo ne? Nebo někdo jiný by nevěděl jak s tím torrentem? Transmission, Deluge nebo přinejhorším i Download Station.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.