Mám dvě tiskárny, starou HP LaserJet 1200 bez duplexu a celkem novou Lexmark CS-DN 317 s duplexem a rozběhnout ten Lexmark mi dalo hodně práce, u HP jsem to vzdala, tam to prostě nefunguje. Lexmark má ovladače pro Linux, které se mi nainstalovat nepodařilo a pak se začátkem tohoto roku (tiskárnu mám třetím rokem) objevila podpora v KDE (resp. nevím kde přesně, používám pouze KDE a průvodce mi nabídl ovladače přímo pro mou tiskárnu), kde je možnost nastavení množství toneru, kvalita tisku, papíru a mimo jiné i oboustranný tisk. Ten mi ze začátku nefungoval i když jsem to zaškrtnula, ale někdy v březnu nebo dubnu to začalo fungovat samo od sebe, asi nějaká aktualizace. Podotýkám, že na Macu a ve Windows s ofiko ovladači (pro Mac mám ovladače z doby, kdy jsem tiskárnu koupila tedy přes dva roky staré, vlastně už skoro tři) to funguje normálně od začátku. Takže asi jediná možnost je kontaktovat výrobce tiskárny a/nebo ovladače. Ale HP, obávám se že ti na to dlabou, sice funguje v podstatě asi jakákoliv jejich tiskárna (jen pro moji je asi sedm ovladačů, ovšem funkční je jen jeden), ale možnosti jsou hodně omezené.