Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....  (Přečteno 3870 krát)

miro_

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
- Pri studiu moznosti ovladani VLC z poveloveho radku narazim na nasledujici problem:
-- Pokud si v terminalu spustim help VLC, tak zde nejsou popsany vsechny jeho moznosti.
     Nekterym pojmum prelozenym do cestiny ne zcela rozumim.
-- Podobny problem mam z jeho instalace v cestine, a pri nalezeni nejakych prikladu jeho ovladani z webu.
     Lze nejak prepnout na chvili jazyk instalace VLC do anglictiny ?

- Zaznam z komercnich stanic z TV tuneru DVB_T2  nebo T, Prima, Nova atd. do souboru typu '.ts' jsou na U18-mate
   je funkcni pri volbe 'zaznam' ze spusteneho VLC.

   Bohuzel zaznam '.ts' vytvoreny z vysilani DVT-T2 programu CT (1080p) nelze v U18-mate (VLC 3.08) primo prohlizet.
   Pri jeho spusteni se objevi jen cca prvni prvni snimek a dale jde jen zvuk.
   Spusteny multiplex CT se chova podobne jako prohlizeni '.ts'. Zobrazi jen cca prvni prvni snimek
   a dale jde jen zvuk.  Pokud spustim zaznam tak vytvoreny '.ts' je OK  (Lze jej prohlednout prevedenim do '.dv' napr. pres aplikaci Kino.)
   Pokud zkusim tento '.ts' zaznam spustit na W10, je vse OK i na VLC instalovanem ve W10. (Ve W10 je verze VLC 3.0.11).
   (Bohuzel provozovani TV tuneru na W10 pro zaznam programu neni funkcni. Obcas se jeho ovladaci program
    zhrouti a ze zaznamu zbude neco jako hlavicka s nazvem bez videodat. (Problem s 'WavEffect.dll'))
   Na webu jsem nasel 'vlc-3.0.11.tar.xz' ale zatim jsem nezkousel jsem kompilaci provest. Musim dostudovat jak na to.
   Zda je zde resen problem, ktery signalizuje u VLC terminal pri zaznamech :
    '"libdvbpsi error (EIT decoder): 'last_section_number' differs whereas no discontinuity has occured"'
   jsem zatim nehledal. Tento problem se vyskytuje i pri zaznamech z komercnich stanic, tak si myslim,
   ze by nemel byt podstatny pro fci prehraravni '.ts' s vysokym rozlisenim.
   Bohuzel vypisy z terminalu pri spustenem VLC nelze std. kopirovat, jeho okno je velmi male
   a pismo v nem spatne citelne. Kde je mozna definice jineho terminalu pri spousteni VLC spoustecem ?
   
Nahravani pres VLC v U18 vypada spolehlive az na to, ze jsem nenasel OK zpusob jeho automatickeho spousteni.
-Delal jsem si spoustece VLC 'TV stanic-programu' pro TV tuner na U18-mate (pro jednotlive stanice z DVT-T2 zvoleneho multiplexu).
napriklad:

Tento spoustec je funkcni a vybere pri spusteni VLC z patricny TV program-stanici zvoleneho multiplexu
Citace
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Terminal=false
Icon=mate-panel-launcher
Icon[cs]=mate-panel-launcher
Name[cs]=Prima
Exec=vlc dvb-t2://frequency=530000000:bandwidth=8 --program=786
Comment[cs]=Prima T2
Name=Prima
Comment=Prima T2 bez terminalu

Pokud se ale pokusim do spoustece pridat povel aktivace zapisu do souboru, pripadne delku zaznamu,
je z multiplexu nahodne vybrana nejaka TV stanice-program a zadany TV program-stanice je ignorovan:

Citace
Exec=vlc dvb-t2://frequency=530000000:bandwidth=8 --program=786 --sout "#duplicate{dst=std{access=file,mux=ts,dst=prima.ts}" --stop-time 60 vlc://quit

Delam nejakou chybu v povelovem radku ?

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Nemám to odskúšané, nikdy som to nepotreboval, ale z logiky veci by som povedal, že najprv treba VLC zapnúť na sledovanie požadovaného programu a ďaľším príkazom zapnúť nahrávanie. Či tam ešte treba niečo nasaviť pred nahrávaním ako napríklad nejké parametre kodeku, bitrate - to neviem, možno to má nejaký default.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4124
    • Zobrazit profil
Pokud ovádáš vlc z terminálu pomocí příkazů, je nutno místo "vlc"  zadávat CLI verzi, tj. "cvlc".

Hanz55

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
Re:Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosinec 2020, 14:39:40 »
Z VLC běžně nahrávám z TV bez problému. Vše v grafickém rozhraní. Při spuštění TV spouštím XML soubor vytvořený programem w_scan2 poklepáním na soubor. Při nahrávání stačí kliknout na ikonu nahrávání. Ukládá to do složky Stažené.

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 959
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....
« Odpověď #4 kdy: 12 Prosinec 2020, 17:11:43 »
Doporučuji Kaffeine, vše se ovládá intuitivně a klikáním, potíže prakticky nejsou. Lze i programovat samočinné nahrávání dle EPG nebo času.

toudy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 18
    • Zobrazit profil
Re:Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosinec 2020, 00:56:17 »
Musim potvrdit, ze mam rovnaku skusenost ako Hanz55
Ak funguje vo VLC prehravanie z usb tuneru, tak staci stlacit tlacitko nahravania
Ak neni k dispozicii, tak je mozne ho pridat v nastaveniach VLC medzi dalsie
ovladacie prvky - tlacitka.
Tam neni problem.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2501
    • Zobrazit profil
Re:Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosinec 2020, 01:16:54 »
Uz se to resilo - bud tady nebo na cz Mint-foru, tak zkus pohledat. Nevim uz, jak to tenkrat dopadlo, ale tusim, ze pricina byla to, ze tunner mel podporu max 1080i a nikoliv 1080p. Podivej se tedy na specifikace TV karty.
Jinak by to byl bug ci chybne nastaveni ve VLC.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
Re:Problemy s VLC ..., pri uziti pro zaznam z TV tuneru a jeho ovladani ....
« Odpověď #7 kdy: 15 Prosinec 2020, 19:52:53 »
'Kaffeine' umi prehrat OK i '.ts' soubor zaznamenany na VLC z CT, ve VLC neprehratelny.
Instalace 'Kaffeine' mi vyresila vsechny problemy, uveden v uvodu tohoto vlakna.
'JirkaZ' diky !

Pred uzitim 'Kaffeine' jsem i zkusil kompilovat VLC 3.0.11 z 'vlc-3.0.11.tar.xz'.
Prehravani nahravek z CT kompilace nespravila.
'.ts' soubor nahrany ve W10 z CT u mne ma jiny kodek nez nahravky z CT na VLC na U18.
Nevim zda je mozno ve VLC nejak vnutit pro zaznam z TV tuneru jiny kodek, ale to je jiz pro mne nezajimave.

Pro zajimavost:
W10 se chovaji pri prehravani '.ts' souboru ze settopboxu Technisat take zajimave.
Na std. jejich prehravacich jde bud obraz bez zvuku nebo zvuk bez obrazu.
Na VLC na W10 mi zase u u techto nahravek nesel zvuk.
V U18.04-mate 64bit je prehravani techto souboru z settopboxu OK.