Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Jak přejmenovat počítač  (Přečteno 1368 krát)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Jak přejmenovat počítač
« kdy: 25 Září 2020, 11:51:12 »
Není to asi častá věc, ale já jsem udělala při instalaci chybu v názvu PC a našla jsem snadný způsob, jak PC přejmenovat (no, snadný, v GUI by to bylo lepší). A protože se to jistě někomu také bude hodit, tak zde:

Kód: [Vybrat]
hostnamectl set-hostname new_host_name
a restart.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2206
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #1 kdy: 25 Září 2020, 13:47:15 »
super
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #2 kdy: 25 Září 2020, 17:37:10 »
Vynikající příkaz. Jen ještě doporučuji přejmenovat počítač i v záznamu v „/etc/hosts“, tam se tím příkazem nepřejmenuje. Sice nevím, proč se to má dělat, ale někde jsem to četl/a, tak to pro jistotu dělám.

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 276
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #3 kdy: 25 Září 2020, 17:45:34 »
=> ještě doporučuji přejmenovat počítač i v záznamu v „/etc/hosts“...
Ano, ale nie do riadku localhost, ale vytvoriť nový riadok s mapovaním
127.0.0.2  new_host_name
Je to tam preto aby sa dotaz na hostname nehľadal cez DNS.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #4 kdy: 25 Září 2020, 18:59:56 »
No ale ten /etc/hosts asi není úplně nezbytný, protože ostatní počítače v síti vidí linuxový pod tím jeho jménem.

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 276
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #5 kdy: 25 Září 2020, 21:30:24 »
Nastavenie hostaname v /etc/hosts sa týka len lokálneho počítača. Bez toho záznamu niektoré programy dlhšie nabiehajú, napríklad Midnight Commander.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #6 kdy: 25 Září 2020, 21:36:41 »
Aha, tak toho jsem si nevšimla, asi to na Ryzenu 3600 s 32 GB RAM není měřitelné. Midnight Commander teda nepoužívám, vystačím si s Dolphinem, ale nepřijde mi, že by se cokoliv spouštělo nějak moc dlouho. Co přesně znamená "dlhšie nabiehajú"? Je to třeba o sekundu delší? Nebo i o víc? Dá se to poznat na moderním počítači?

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 276
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #7 kdy: 25 Září 2020, 22:03:20 »
Ano, je to možné poznať aj na modernom počítači. Midnight Commander nabieha asi o 1-2 sekundy dlhšie ako normálne a to preto, lebo hostname hľadá na internete pomocou DNS. Tam ho samozrejme nemôže nájsť.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #8 kdy: 25 Září 2020, 22:25:54 »
Tak jsem Midnight Commander pokusně nainstalovala a spouští se mi pod jednu sekundu, to znamená, že kdybych měla v /etc/hosts zadaný ten hostname, tak se mi bude spouštět -1 (mínus jedna) až 0 (nula) sekund?

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 276
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #9 kdy: 25 Září 2020, 22:46:25 »
Odstráň si hostname počítača z /etc/hosts a uvidíš to zdržanie. Čaká to na DNS timeout a ten je defaultne nastavený na 2 sekundy aspoň na mojom systéme. Ak ti to chodí bez zdržania, tak niečo na sieti ti robí DNS cache, zvyčajne router.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #10 kdy: 25 Září 2020, 23:32:56 »
Já nemám co odstranit, protože jsem to tam nepřidala, považuju to za zbytečné. A systém mi to při instalaci nepřidal. Prostě opakuji, Midnigh Commander se mi spouští do jedné sekundy, pokud absence toho záznamu znamená zpoždění 2 sekundy, tak přidání záznamu by znamenalo spuštění za -1 sekundu a to není možné :)

DNS cache jsem nenastavovala, jestli se to nastavilo samo, tak budiž, ale já o ničem takovém nevím. Mám akorát klasicky nastavené DHCP, všechny údaje si to načítá samo, jediné co jsem změnila jsou DNS servery, protože ten hloupý bílý "super modem" od UPC je neumí změnit...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 276
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #11 kdy: 26 Září 2020, 11:19:51 »
No napríklad Mint 19.3 nastavuje hostname do /etc/hosts. Spomenul som si, že DNS cache robí Avahi. Ak funguje správne, čo na mojom systéme ani moc nie, tak nemusí byť v hosts hostname. Tuším aj u teba bol nedávno problém s Avahi.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
    • Zobrazit profil
Re:Jak přejmenovat počítač
« Odpověď #12 kdy: 26 Září 2020, 11:25:32 »
Jjj, měla jsem s tím problém, ale opravila to nedávná aktualizace, ani nevím čeho vlastně :D

Jinak já mám Manjaro KDE a je mi jasné, že v některých věcech se jednotlivá distra liší (a jiné věci mají stejné).