V podstatě mě jde o to, aby systém měl co nejmenší nároky na HW, obsahovla nový a otestovaný SW, měl hezké GUI. Jsme zvyklý na windows, takže mít stené klávesové zkratky a chování na které jsme zvyklý z WIN.
Takže jsme zvyklý nejvíc na Lubuntu 18.10 s LXDE
Nevím kam přejít.
Linux mint (výhoda, automatické aktualizace z GUI, timeshift přes rsync nebo btrfs).
Q4OS - umím nastavit hezký vzhled, ale debian stable, beckporty, deb mulitmedia. Stejně starý SW.. takže přidaná repa. Možnost používat flatpak i snap, ale neobsahuje GUI (zatím jsme nedoinstaloval), nevím jak fungují automatické updaty u flatpaku a snapu. Nevím jak to je s aktualizacemi u appimage.
Další možnost je Silverblue. Ale nemám rád gnome a nemá odlehčená GUI..
Další kvůli aktuálnímu SW je otázka zda nepoužívat rolling update distro. Třeba debian testing nebo manjaro (nejsme zvyklý na příkazy) a doinstalovat si GUI ručně (TDE, nebo LXQT).
Docela se mi líbí nějaké veci v antixu (debian bez systemd s rozhraní icewm).
Ale výchozí programy a tak.. takové moc hackerské...
Ideálně chci mít distro pro sebe i co instaluji lidem..
Možná by mohlo být zajímavé třeba debian testing a pohrát si s KDE..
Nevím jaké máte zkušenosti s rolling update distreibucemi. Aby se to nerozsipalo. Ale irituje mě starý sw.. Možná mít jen prostě všechno instalované třeba přes ty flatpaky nebo něco.. ?
Co je nejméně poruchové a nenáročné na HW zdroje a jak udělat podobný vzhled a chování jako má windows.
Přehledná nabídka start, s funkčním vyhledáváním. Chování oken (pravý křížek až úplně do rohu). atd.
Hezké tapety měla distribuce LXDE
Má někdo zkušenost s
https://nixos.org/ ?