Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Uživatelské rozlišení druhého monitoru.  (Přečteno 992 krát)

martin_p

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Uživatelské rozlišení druhého monitoru.
« kdy: 13 Říjen 2020, 11:57:58 »
Dobrý den, prosím o radu.
Chtěl bych připojit k notebooku Dell Vostro 15 3000 jako druhý monitor poskládanou LED obrazovku přes HDMI, který je řízený kontrolerem NovaStar MCTRL660. Zkouším to ale bez úspěchu.  LED obrazovka má rozlišení 640x256. V kontroloru je vše nastavené dobře, ale v Ubuntu nastavení mě nepustí na rozlišení menší než 800x600. Z Windows se kolega po chvilku přemlouvání Nvidia ovladače připojí. A nechce se mi přeinstalovat nb a instalovat si tam Windows.

mám Ubuntu 18.04.5 LTS

Graphics:  Card: Intel Device 3ea0
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.01hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics 620 (WHL GT2) version: 4.6 Mesa 20.0.8

- dopočítal jsem si vše potřebné pomocí $ cvt
- pak to zkusil ještě přes $ gtf
- poté za využití programu Custom Screen Resolution
- přidal jsem rozlišení do xrandru, zkotroloval pomocí výpisu

HDMI-1 connected 1920x1080+1920+0 (normal left inverted right x axis y axis) 459mm x 296mm
   1920x1080     60.00*   50.00    59.94 
   1920x1080i    60.00    50.00    59.94 
   1280x720      60.00    50.00    59.94 
   1024x768      60.00 
   800x600       60.32 
   720x576       50.00 
   720x576i      50.00 
   720x480       60.00    59.94 
   720x480i      60.00    59.94 
   640x480       60.00    59.94 
   640x256_60.00  58.59

V  nastavení displeje jsem viděl pouze 1920x1080, 1280x720, 1024x768 a 800x600.

- zkusil jsem to přiřadit ručně
$ sudo xrandr --output HDMI-1 --mode 640x256_60.00
- ale vyskočila chyba

$ xrandr: Configure crtc 1 failed – na netu jsem nenašel žádnou účinnou radu na tuto chybu

Zkoušel jsem ArandR a tam se nové rozlišení zobrazí, ale ve formátu 640x25660.00. Ale můžu přes ArandR změnit rozlišení např. na 640x480, což mi v nastavení displeje nenabídne.

Když změním v ArandRu rozlišení na 640x480 tak v nastavení displeje zůstává předchozí hodnota (1920x1080). Pokud v ArandRu změním rozlišení na 800x600 (což už nastavení displeje umí), změní se rozlišení všude.

Nemáte prosím nějaký nápad, co dělám špatně. Předem moc děkuji.

Jindra52

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re:Uživatelské rozlišení druhého monitoru.
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopad 2021, 20:35:27 »
Ahoj,

mám podobný problém a doufám, že by někdo zde mohl poradit.

Mám monitor HP 1702 a je teprve 19 let starý  a před pouhými 13 lety jsem v něm měnil kondenzátory,
takže nevidím proč by měl stávkovat přežil už několik počítačů a operačních systémů.
Mám jek ještě v kombinaci s jedním jako sekundární na schémata, komunikační programy monitoring.

Včera se z ničeho nic systém rozmyslel, že monitor má rozlišení 1028x768 místo opravdových VGA 4:3 1280x1024 .
Monitoru se nezdá že by něco bylo, na PC s Win lze nastavit1280x1024 je tak i detekován a na dvou nezávislých linuxových strojích Kubuntu 20.04 a Lubuntu 20.04 + Kubuntu 21.10 je monitor detekován nebo v nabídce je max 1028x768 - oč mi úplně rozhodilo zobrazení na nepoužitelné.

Zkusil jsem ručně zadat
Kód: [Vybrat]
sudo xrandr --output HDMI-1 --primary --mode 1920x1080 --pos 0x0 --rotate normal --output DP-1 --mode 1280x1024 --pos 1919x0 --rotate normal

a vrátilo se :
Kód: [Vybrat]
xrandr: cannot find mode 1280x1024

při nižším rozlišení script funguje.

Věděl by někdo jak donutit OS nastavit požadované rozlišení ?


JirkaZ

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1035
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 18 Listopad 2021, 12:14:37 od JirkaZ »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2682
    • Zobrazit profil
Re:Uživatelské rozlišení druhého monitoru.
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopad 2021, 13:01:04 »
Jinak k tem kondenzatorum - jestli jsi tady koupil nekde v GES nebo GM elektroliticke kondiky po 10ti korunach, tak trinact let je tak nekde mezi dvojnasobkem a trojnasobkem jejich spolehlive funkcnosti az zivotnosti. Tedy bych se na ne vubec neodvolaval ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jindra52

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re:Uživatelské rozlišení druhého monitoru.
« Odpověď #4 kdy: 18 Listopad 2021, 20:25:22 »
Děkuji za odpověď,

návod funguje ale mám problém:

Kód: [Vybrat]
$ sudo cvt 1280 1024
# 1280x1024 59.89 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 63.67 kHz; pclk: 109.00 MHz
Modeline "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
$ sudo xrandr --newmode "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
$ sudo xrandr --addmode DP-1 "1280x1024_60.00"
$ sudo xrandr --output HDMI-1 --primary --mode 1920x1080 --pos 1280x0 --rotate normal --output DP-1 --mode 1280x1024_60.00 --pos 0x56 --rotate normal

Po zadání těchto příkazů monitor funguje jak má.
Jenže /etc/X11/xorg.conf v adresáři není a editovat nelze.
Zkoušel jsem výše zmíněný script zadat po spuštění ale asi musí být pod rootem.
Stejně teda netuším proč to po několika letech přestalo fungovat.

Děkuji.

Jindra52

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re:Uživatelské rozlišení druhého monitoru.
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopad 2021, 20:43:54 »
Tak už to funguje,

soubor jsem vytvořil a do něj dle návodu zadal parametry.
Jen teda netuším co se stalo že to přestalo fungovat.
Teď je vidět že při stratu se to chvíli pere než spustí script a opraví to.