To me vede k zaveru, ze u Win jsou to porad dve fyzicke plochy (logicky, protoze to jsou dve skutecne fyzicke plochy) a rozsirenost je prave virtualni, zatimco X u Lin k tomu pristupuje nelogicky opacne, kdy virtualni plocha ma systemovou prioritu pred skutecnou plochou displeje - tedy pred grafickym driverem, coz je dle me primarni vrstva. A to je ta pakarna, ktera kazdemu vadi z trochu jine stranky a ma tak radu nefunkcnosti vyplyvajicich z koncepce ...
Nevím, jaké nefunkčnosti máš na mysli, mně ta koncepce připadá dokonale funkční a logická - systém vytvoří virtuální grafický prostor a na něj se vše vykresluje — okna, panely, kurzor myši apod. A pak z této virtuální plochy dělá výřezy odpovídajících velikostí a ty posílá na jednotlivé displeje (monitory). Takže pokud chceš dostat okno na druhý monitor, je to obyčejné přesunutí na jinou pozici, což u okna, které nevidím, v Xfce řeším Alt+mezera, P a táhnout myší odpovídajícím směrem. Pokud máš na panelu přepínač pracovních ploch, může ti zobrazit náhled, jak s oknem pohybuješ, a podle toho můžeš rychleji uhádnout, kam ho přesouvat, abys ho uviděl. A pokud okno takto přesouváš často, můžeš si na to udělat klávesovou zkratku (u Waylandu to bude vyžadovat zvláštní podporu na straně správce oken, v Xorg to jde pomocí xdotool). Já jsem si tak udělal/a klávesovou zkratku na roztažení okna přes oba monitory.
Za nedostatky považuji třeba to, že v Xfce nejde nastavit, aby se jedno pozadí plochy roztáhlo přes všechny monitory (tzn. na celou virtuální grafickou plochu), a také nejde nastavit velikost té virtuální plochy napevno — s odpojením monitorů ji systém změní a rozhází okna, což je ta věc, která by se podle mě měla napravit. Také by nebyl špatný nápad mít možnost ten výřez dynamicky posouvat, např. podle kurzoru myši. Naopak u panelů je to vyřešené dobře — jde u každého panelu zvlášť přepnout, zda se má roztáhnout přes všechny monitory, nebo být omezený jen na jeden.
Já bych nechtěl/a přepínat virtuální plochu na každém monitoru zvlášť, to by mi připadlo otravné, protože na každé virtuální ploše mívám na různých monitorech okna, která spolu souvisejí, a jsem rád/a, že se to přepne vše najednou a že okna jako Sledování systému prostě označím „sticky“ a zůstanou tam, kde jsou, i po přepnutí. Naopak na Windows virtuální plochy ani nepoužívám, protože ani nevím, jak několik oken přesunout z jedné virtuální plochy na druhou nebo zda je tam nějaká „sticky“-funkce, aby okno bylo na všech virtuálních plochách a zůstalo na své pozici i po přepnutí.