Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Dva monitory a standardní rozšířená plocha  (Přečteno 2614 krát)

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2283
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #25 kdy: 09 Listopad 2020, 18:16:24 »
P.S. Před pár lety jsem říkal, že bych se klidně nechal na cca 50 - 100 let "zmrazit" abych pak viděl, jak to tady v budoucnu bude vypadat.
Nyní už bych to vědět nechtěl - to vím zcela určitě...

Výhodnější by bylo, nechat se poslat do minulosti... (a vymyslet iPhone atd.) :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #26 kdy: 09 Listopad 2020, 22:32:27 »
Jako ve Star Treku Voyager, když se ztratili v minulosti a byl tam ten týpek, jak "vymýšlel" nové technologie a měl k dispozici loď z 27 nebo kolikátého století :)

A nebo si nechat někde 7 pencí a po třech milionech let být nejbohatší člověk na světě díky úrokům z úroků :D

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 975
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #27 kdy: 10 Listopad 2020, 12:36:33 »
A druhá věc, to Linux vážně neumí pro různé monitory použít různé obnovovací frekvence a různé nastavení scallingu?  ::) Já chci na primárním monitoru mít scalling 175 a na sekundárním 125, stejně jako mám ve Windows a ono to prostě nejde ::) Jak ho k tomu donutit? Díky.

Unity rozny scaling vedelo... Gnome je v zopar oblastiach dost velka regresia. Mozes skusit Ubuntu Unity Remix (normalne Unity z aktualnych repozitarov to uz nevie), pripadne Ubuntu 16.04 (mas este pol roka podporu :D).

Kazdopadne sa zda, ze sa svita na lepsie casy - Gnome 3.38 prinasa dost vela funkcii, okrem ineho aj rodicovske funkcie, ktore sa riesili pred par tyzdnami ( https://www.fosslinux.com/43578/new-features-in-gnome-3-38.htm ) a tiez podporu rozneho refresh rate pri multi-display setupoch. Scaling funguje v novsich Gnomoch pod Waylandom.
« Poslední změna: 10 Listopad 2020, 12:39:06 od Michal "Tylnesh" Kohútek »
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #28 kdy: 11 Listopad 2020, 12:26:27 »
To je dobrá zpráva, snad se to dostane i do KDE. Akorát s tím Waylandem je to trochu problém, když nefunguje s Nvidia ovladači. Nebo už se to změnilo?

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 975
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #29 kdy: 12 Listopad 2020, 07:25:41 »
To je dobrá zpráva, snad se to dostane i do KDE. Akorát s tím Waylandem je to trochu problém, když nefunguje s Nvidia ovladači. Nebo už se to změnilo?

Wayland sam o sebe funguje s NVidia ovladacmi. To co nefunguje je XWayland. To znamena, ze veci, ktore uz bezia pod waylandom ti pojdu v pohode, ale veci, ktore potrebuju Xorg bezia so softverovym renderovanim - problem hlavne pri hrach. Osobne je to jeden z dovodov, preco odmietam kupovat NVidiu. AMD je omnoho ustretovejsie pouzivatelom Linuxu. Navyse od teba ako od Apple pouzivatela by som ocakaval, ze tiez budes skor "Team RED" :)
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #30 kdy: 12 Listopad 2020, 14:06:40 »
Mám AMD Ryzen :) A možná budu mít časem i grafiku, ale když jsem kupovala stávající, tak AMD mělo jen dražší, pomalejší a s větší spotřebou. Já totiž volím cestu nejmenšího odporu a nejlepší poměr cena/výkon :) I když teda je pravda, že Apple mě naučil "just works" a "think different", ale ne na úkor mojí peněženky. Ovšem kdyby opravdu platilo o grafice AMD just work, tak nemám problém. Loni začátkem července jsem kupovala novou grafiku a vybrala jsem si Vega 56 8 GB od Sapphire (z důvodu ceny). Dala jsem ji do počítače, nainstalovala ovladače, spustila jsem v té době hranou Kingdome Come Deliverance, hrála jsem asi půl hodiny a najednou BSOD (v životě jsem nic takového neviděla). Takže restart a zkusila jsem to znova. Opět to samé. A hlásilo to chybu, že to vypadalo na problém s ovladačem. Tak jsem zkusila starší ovladače a stejný problém. Reset biosu, nic. Vyměnila jsem grafiku za tu samou, ale od Gigabyte a stále stejný problém. "Půjčila" jsem si od Alzy nový zdroj a nové RAM, nic, stále stejný problém. Tak jsem si nakonec připlatila cca 800 czk za RTX 2060 a ta mi běhá bez problémů dodnes. Měla jsem tenkrát i5 7600k na velmi kvalitní a velmi drahé (i když jsem na ní měla 50% slevu tak stála 4k czk) základní desce. Kromě desky a procesoru mám zbytek komponent doteď, vyměnila jsem akorát desku za B450 Tomahawk Max a procesor za Ryzen 5 3600. Jinak ani ostatní komponenty nejsou žádné šunty, zdroj je Seasonic Focus Plus Gold 650 W, paměti HyperX atd. Nekupuju příliš levné věci (i když ani ty nejdražší ne), preferuju ticho před extrémním výkonem (takže ventilátory Noctua Redux (ty nové černé) např.) ale i ten výkon musí nějaký být. No, chtěla jsem grafiku AMD a grafika AMD mě přesvědčila, že to není dobrý nápad. Proto jsem taky měla z Ryzenu dost velké obavy, ale kupovat Intel už loni byl nesmysl a letos ještě větší a naštěstí se problém s grafikou neopakoval, složila jsem to a dokonce i XMP profil mi bez problémů naběhl (původně jsem teda měla desku ASRock B450 PRO4 a na té mi XMP profil nefungoval vůbec a ani Linux na ní nechtěl fungovat, po výměně za MSI všechno naprosto bez problémů). Takže až AMD přejde na DDR5 tak nejspíš udělám výměnu a s největší pravděpodobností koupím i grafiku AMD, ale do té doby mi plně vyhovuje Nvidia. Jinak RX 6000 ve mě vzbuzuje naděje, že se AMD podaří stejná pecka jako s Ryzenem a fakt jim to přeju. A hlavně svojí peněžence, bude větší výběr a třeba trochu klesnou ceny :)

Jinak s tím Waylandem, jak poznám, jestli něco potřebuje XWayland? Hry na Linuxu fakt neřeším, to není a podle mě ještě dlouho nebude herní platforma, takže Windows na druhém disku to jistí (je rozdíl stáhnout, spustit a pařit a stáhnout, spustit, zjistit že to nefunguje a řešit proč. A Bohužel druhá možnost je na Linuxu až příliš častá i když čest výjimkám a takový Steam funguje fakt moc dobře, jenže není jediný a já mám spíš hry, které v Linuxu podporu nemají a potřebují mody - Fallout 4, Skyrim, KCD, Zaklínač... Zato takové Dungeons 3 nebo Cities Skylines fungují fakt skoro skvěle). A jak případně doinstaluju Wayland? Já ho totiž zjevně ve své instalaci vůbec nemám (stále aktuální Manjaro KDE).

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 975
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #31 kdy: 13 Listopad 2020, 07:02:42 »
Okrem hier uz vacsina bezneho softveru nepotrebuje XWayland.

Ad tie hry. Neviem ci mam len take velke stastie, ale u mna funguje Steam s Protonom (poladeny Wine) natolko dobre, ze sa mi uz dlho nestalo aby hra nefungovala "sama", maximalne s upravenym vyberom verzie Protonu v nastaveniach. Fallout 4 ani KCD nehravam, ale Skyrim, Zaklinac (1,2,3), GTA V funguju perfektne, Tomb Raider ma u mna viac FPS "emulovane" cez Proton, ako nativne, Deus Ex: Human Revolutions, ktore nedavno ani spustit neslo uz ide bezproblemovo, atd.

Neviem kedy si naposledy skusala hrat hry na Linuxe, ale uz je to fakt niekde uplne inde ako pred rokmi. Dokonca Valve teraz zaplatil Collabore aby poriesili podporu Windowsackych anti-cheatov, jednu z poslednych barier bezproblemoveho hrania.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone SE 2
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Dva monitory a standardní rozšířená plocha
« Odpověď #32 kdy: 13 Listopad 2020, 13:42:16 »
Tak to asi zkusím, protože stejně asi ještě nějakou dobu budu mít na hry radši Windows. Poradíš mi, prosím, jak doinstalovat podporu Wayland? Já to tam totiž s největší pravděpodobností vůbec nemám, při přihlášení si nejde vybrat, mám tam čistě jen KDE/Plasma.

Naposledy jsem zkoušela Assassin's Creed Odysey přes Lutris, někdy ke konci minulého roku. První problém byl, že se mi spustilo pidi okýnko asi tak 6x4 cm (na 40" monitoru) a poslepu jsem musela najít, jak změnit rozlišení, to se mi s pomocí Googlu nakonec povedlo a druhý problém byl v tom, že každých několik minut se to na několik sekund neskutečně škubalo, prý kvůli načítání shaderů, ale to mi moc nepomůže, když vím, co to způsobuje, zvláště když mě kvůli tomu zabil pitomý lev :D Mělo se to prý asi po 20 minutách uklidnit, ale dělalo to i po 40 minutách, tak jsem to vzdala. Další hra, Cities Skylines, běží hezky, ale nefungují klávesy na rychlost hry (drobnost, ale otravná). Dungeons 3 funguje bez problémů. Fallout 4 v základu funguje, ale mám v něm hromadu modů a ty už některé nefungují. To samé Skyrim, sám o sobě běží, ale používám SKSE a ten nefunguje. Deus Ex Mankind Divided se mi ani nepodařilo spustit (mám na GOGu) a nejspíš bych tam ani nedostala češtinu, protože je v exe souboru a instaluje se spuštěním onoho exe. Human Revolution to samé. Nativní Dead Island mi v náhodných intervalech padal a Zaklínač 3 mi opět nefungují některé mody. Víc jsem nezkoušela. A upřímně, klidně budu mít Windows jako herní konzoli, že to spustím jen na hraní, protože za poslední rok Linux velmi pokročil (jestli konečně vývojáři pochopili, že běžný uživatel se vykašle na nějaký terminál a podobné blbosti a chce aby všechno fungovalo out of box případně si to prostě nakliká, asi ano, protože to je přesně to, co mi na Linuxu vadí, že je to DoDo a terminál není jen pomůcka pro pokročilé ala macOS, ale nutnost pro každého). Navíc jsem hlásila nějaké bugy v KDE a v Manjaro celkově a některé zmizely a to co nefungovalo fungovat začalo, takže aspoň v tomhle ohledu má smysl bugy hlásit.

Jinak právě Steam a jejich Proton se mi hodně líbí, spíš ale nechápu, že jsou někteří lidé proti tomu (ve skupině Hry na Linuxu na Facebooku) a že prý to dělá Steam jen kvůli penězům a že prý by se měl podporovat jen wine. Místo aby byli rádi, že do toho někdo naleje nemalé peníze s nejistým návratem.