Tak to asi zkusím, protože stejně asi ještě nějakou dobu budu mít na hry radši Windows. Poradíš mi, prosím, jak doinstalovat podporu Wayland? Já to tam totiž s největší pravděpodobností vůbec nemám, při přihlášení si nejde vybrat, mám tam čistě jen KDE/Plasma.
Naposledy jsem zkoušela Assassin's Creed Odysey přes Lutris, někdy ke konci minulého roku. První problém byl, že se mi spustilo pidi okýnko asi tak 6x4 cm (na 40" monitoru) a poslepu jsem musela najít, jak změnit rozlišení, to se mi s pomocí Googlu nakonec povedlo a druhý problém byl v tom, že každých několik minut se to na několik sekund neskutečně škubalo, prý kvůli načítání shaderů, ale to mi moc nepomůže, když vím, co to způsobuje, zvláště když mě kvůli tomu zabil pitomý lev
Mělo se to prý asi po 20 minutách uklidnit, ale dělalo to i po 40 minutách, tak jsem to vzdala. Další hra, Cities Skylines, běží hezky, ale nefungují klávesy na rychlost hry (drobnost, ale otravná). Dungeons 3 funguje bez problémů. Fallout 4 v základu funguje, ale mám v něm hromadu modů a ty už některé nefungují. To samé Skyrim, sám o sobě běží, ale používám SKSE a ten nefunguje. Deus Ex Mankind Divided se mi ani nepodařilo spustit (mám na GOGu) a nejspíš bych tam ani nedostala češtinu, protože je v exe souboru a instaluje se spuštěním onoho exe. Human Revolution to samé. Nativní Dead Island mi v náhodných intervalech padal a Zaklínač 3 mi opět nefungují některé mody. Víc jsem nezkoušela. A upřímně, klidně budu mít Windows jako herní konzoli, že to spustím jen na hraní, protože za poslední rok Linux velmi pokročil (jestli konečně vývojáři pochopili, že běžný uživatel se vykašle na nějaký terminál a podobné blbosti a chce aby všechno fungovalo out of box případně si to prostě nakliká, asi ano, protože to je přesně to, co mi na Linuxu vadí, že je to DoDo a terminál není jen pomůcka pro pokročilé ala macOS, ale nutnost pro každého). Navíc jsem hlásila nějaké bugy v KDE a v Manjaro celkově a některé zmizely a to co nefungovalo fungovat začalo, takže aspoň v tomhle ohledu má smysl bugy hlásit.
Jinak právě Steam a jejich Proton se mi hodně líbí, spíš ale nechápu, že jsou někteří lidé proti tomu (ve skupině Hry na Linuxu na Facebooku) a že prý to dělá Steam jen kvůli penězům a že prý by se měl podporovat jen wine. Místo aby byli rádi, že do toho někdo naleje nemalé peníze s nejistým návratem.